×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 20 noiembrie 2017, 12:00
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cioloş, Dragnea, Tăriceanu şi Băsescu. Nimic despre Parlament
Sorin Avram
Sorin Avram

Se întâmplă în România. Numai în România. Alegerile parlamentare nu sunt despre Parlament, ci despre Guvern. PNL şi USR îl susţin pentru postul de premier pe Dacian Cioloş, PSD-ul l-ar propune pentru această funcţie pe Liviu Dragnea, Rovana Plumb sau Eugen Teodorovici, varianta ALDE este Călin Popescu Tăriceanu, iar Traian Băsescu îl propune pe Traian Băsescu.

În schimb, nimic despre Parlament. Candidaţii la Parlamentul României nu spun dacă vor mai vota în funcţie de cum stă ridicat degetul mare al şefului de grup parlamentar ori o vor face după discuţii serioase la partid, în comisiile de specialitate şi în plen. Nu ştim dacă viitorii parlamentari şi-au propus să îşi ia în serios rolurile de membri ai legislativului sau vor rămâne în continuare nişte umili executanţi ai ordinelor venite de la Guvern. Prin legile proaste pe care le-au votat pentru că aşa au primit temă, parlamentarii sunt în prezent nişte figuranţi într-o piesă în care rolurile principale le deţin preşedintele României, Guvernul, instituţiile de forţă şi liderii formaţiunilor politice. Niciunul dintre cei care timp de 4 ani vor lua indemnizaţie de parlamentar nu a spus dacă are în plan să modifice legislaţia stufoasă şi contradictorie care blochează cu anii proiectele cu finanţare europeană sau guvernamentală.

Viitorii deputaţi şi senatori, unii dintre ei cu state vechi în Parlament, nu au prezentat vreun plan care să facă din parlamentar un adevărat reprezentant al comunităţii din care provine. Într-o societate în care domneşte confuzia, votanţii au aşteptări mari de la parlamentari, cărora în campaniile electorale le reproşează lucruri care ţin de primărie, de consiliul judeţean sau de guvern. Orăşenii şi sătenii, deopotrivă, vor ca parlamentarii să vorbească unde trebuie pentru un drum mai bun, o centrală termică nouă, o reţea de apă şi de canalizare, un acoperiş pentru biserică, o uşă la şcoală ori pentru o fereastră la căminul cultural, că doar de asta i-au trimis la Bucureşti. Asta este realitatea. Însă deputaţilor şi senatorilor a ajuns să le fie frică până şi de umbra lor, aşa că nici măcar nu îndrăznesc să treacă prin faţa ministerelor care ţin proiectele în sertar şi conturile bine ferecate. Parlamentarilor nu le rămâne decât să facă interpelări adresate miniştrilor, la care primesc nişte răspunsuri în bătaie de joc formulate de funcţionari mărunţi şi plictisiţi din cadrul ministerelor.

Parlamentul, una dintre instituţiile de bază într-o democraţie autentică, are cea mai proastă imagine în ochii românilor. Şi aşa va rămâne din câte se observă în această campanie electorală în care toată lumea vorbeşte despre Guvern, şi nicidecum despre Parlament şi despre parlamentari. Parlamentul va rămâne pe mai departe o anexă a Guvernului, un câmp de bătălie pentru şefii partidelor şi locul unde se votează ridicarea imunităţii deputaţilor şi senatorilor. Atât.

Sorin AvramPublicat Miercuri, 07 decembrie 2016
2790
 | 9
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Charlie
+5
Asistam la o provocare cu participarea activa a tuturor actantilor sefi de partide. O provocare multipla. Mai intai aceea cu persoana care va guverna, apoi cu puzderia de partiduletze cu rol de concasare a majoritatilor. Mai nou s-a redescoperit nationalismul ca stindard intr-o tara distrusa de cei care-i trimit in scena pe "nationalisti". Nu se poate inventa o metoda mai abjecta decat sa se pangareasca nobilele simtaminte nationale pe care cetatenii unei tari oricat de sarace le resimt generos. Sugerez cetatenilor sa voteze cu PSD si ALDE ca entitati diferite. Sa facem inca o data un act de legitimare a stangii, mai ales ca un PSD majoritar nu va mai putea invoca tradari ale celor cu care se afla intr-o uniune( USL nu mai exista), intrucat va exista doar o alianta postelectorala cu ALDE. Votand dispersat vom compromite sansa unei majoritati, fapt care convine de minune dreptei care si-a tradat idealurile si principiile cand a deschis portile larg piratilor basisti.
Publicat Joi, 08 decembrie 2016
+Răspunde
d-nul TRANDAFIR
-7
foarte multi analisti,precum,SORIN,sau AVRAM,sau de ex, si SORIN,si sa nu uit sa-l amintesc si pe AVRAM,vorbesc,analizeaza improasca,foarte mult,la C-IOLOS,la IOHANNIS,de foarte multe ori la DACIAN,si de mai multe ori la KLAUS. De problemele noastre ,ale amaratilor,nu se intereseaza ca e munca platita naspa,care cade in sarcina la BABA VANGA si mama OMIDA.
Publicat Joi, 08 decembrie 2016
+Răspunde
Nasty
+2
Vad ca shmenari, repetenti, securisti, vanzatori de neam si tara sunt aia la care se face "reclama", dar nuci un cuvant despre Marian Munteanu, de ce ca este cu adevarat roman si ortodox[nu ca nepotul. col. NKVD Naumovici] dintr-o familie de patrioti romani,care este anticomunist si impotriva securistilor, incompetentilor, hotilor si ca doreste sa ne simtim romani in Romania si cu adevarat "sda nu ne mai vindem tara"!
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
dacia
+6
VREAU DOAR CA USR, PMP, UDMR, PRU, sa nu intre in PARLAMENT. Din PNL, M-AS BUCURA SA INTRE DOAR LIBERALII, nu portcalii lui FALCA.Deci, raman ANR , a lui MARIAN MUNTEANU, ALDE, al lui TARICEANU, PSD, sper fara aripa lui GHITA-PONTA.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
rock @ dacia
+5
Ai vointa nu gluma...
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
LIleana
+7
Institutie cruciala, esentiala deoarece legifereaza ,parlamentul este lasat pe ultimul loc ,poate cu exceptia Partidului Romania Unita ce schiteaza unele proiecte avute in vedere. Bataia pestelui se da pe cine va fi premier, bursa speculatiilor face furori. Legislati este stufoasa si evident contra poporului roman daca vedem legea padurilor, mineritului ,vanzarea terenurilor- ce trebuie stopata imediat , legile securitatii-serviciilor vechi de aproape 3 decenii si multe ,multe altele. Doar "expertii" dotati cu inteligenta malefica privesc spre parlament stiind poate de acum ce vor face in rau sau nu vor face in bine. Doar prezenta unor specialisti, competenti pot salva asteptarile de la noul parlament, mai ales juristi de valoare animati de dorinta redresarii abuzurilor consacrate prin vechile legi .Ochiii vor fi pe parlament,de aceea partidele nu s e pot imbata din nou cu apa chioara,pt.ca nu se mai poate. Parlamentul este nodal si trebuie sa reinvie din propria cenusa.Insa,cati agenti vor incerca din nou sa il deturneze si sa il tirasca in hatisuri ,departe de scopul la cere spera romanii ,de a nu fi o simpla anexa ? Sa speram in schimbarea la fata.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
QX
+5
In conditiile in care demnitatile de deputat si senator sunt rezultatul de vointa a liderului de partid - care aproba ori nu inscrierea pe liste a celor care aspira la aceste demnitati, a crede in independenta de opinie si actiune a acestora, ori e naivitate, ori gluma proasta. Ca urmare si legile si deciziile politice nu-s decat emanatiile de ambat si umoare a liderilor de moment a partidelor - restul e folclor si cimilitura, deci traiasca degetul ca semn de limbaj politic.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Radu Humor
+16
Nici măcar de Guvern nu-i vorba, ci despre preşedinte care vrea să aibă guvernul său ! Şi când te gândeşti pentru ce a fost împuşcat Ceauşescu, în curând s-ar putea să îndeplinească şi ăsta criteriile , că doar nici Ceauşescu n-avea mai mult decât el : Guvern , Marea Adunare Naţională, Serviciile de forţă şi de securitate, Banca Naţională şi prietenii pe care şi-i dorea ! Unde mai pui că amândoi jucau tenis . Cu masele !!!!!
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Bubulina
-6
Ne place, nu ne place, are dreptate! Sa nu ne trezim iar in Parlament cu indivizi care sa doarma ca nesimtitii, sa se scarpine in toate orificiile in vazul lumii, sa piarda timpul la bufet, sa traga chiulul pe motiv ca sunt " in teritoriu ".
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Plagiat_bubulina @ Bubulina
+9
Bravo, Bubulino! Apropo de chiul..daca un angajat e dat afara la 3 absente nemotivate...daca un parlamentar ar pierde mandatul automat, nu la 3, dar macar la 30 absente nemotivate, de la inceperea mandatului? Zic si eu!
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017