×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 20 noiembrie 2017, 11:57
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Înainte şi după alegeri
Promisiuni astronomice, realizări microscopice

Politicienii români se întrec şi de această dată, cu ocazia parlamentarelor, în promisiuni electorale care, odată aplicate, ar trebui să ne facă viaţa un adevărat paradis. Imprimate pe milioane de pliante şi afişe, aceste promisiuni au proprietatea magică de a se evapora, în mare parte, după finalizarea alegerilor, când unele partide se văd cu sacii în căruţă şi ajung, în sfârşit, „la butoane“.

PNL, apendicele lui Cioloş

Principalii rivali ai socialiştilor, cei de la PNL, merg în aceste alegeri cocoţaţi pe spinarea puternică a lui Dacian Cioloş, iar programul electoral al celui mai vechi partid românesc este, de această dată, doar o completare la platforma prim-ministrului, „România 100“.

Printre cele 100 de măsuri suplimentare se regăseşte alocarea unui miliard de euro în ajutoare de stat, despre care politicienii de la PNL ne promit că „se vor traduce în cel puţin două“, în 4 ani. În plus, se prevăd măsuri de debirocratizare, relaxare fiscală, transparenţă bugetară, reducerea cu 50% a impozitelor şi taxelor, comasarea terenurilor agricole, reabilitarea sistemului naţional de irigaţii, construcţia a 900 de cabinete medicale în mediul rural şi a 8 spitale regionale, dublarea salariilor medicilor din iulie 2017, creşterea cu 20 la sută, apoi dublarea salariilor profesorilor.

PSD, fără fundament bugetar

PSD le promite românilor, pentru următorii 4 ani, 850.000 de locuri de muncă, creşterea salariului mediu brut de la 2.815 la 3.950 lei, a celui minim brut de la 1.250 la 1.750, creşterea cu 56% a salariilor bugetarilor, scutirea de impozit a tuturor veniturilor brute mai mici de 2.000 de lei pe lună, creşterea punctului de pensie cu 60%, la 1.400 de lei în 2020 şi 1.775 de lei din 2021, scutirea pensionarilor de plata CASS, reducerea TVA de la 20% la18% şi eliminarea TVA la vânzarea de locuinţe, scutirea medicilor de plata impozitului pe venit.
PSD nu ne spune şi cum va face aceste lucruri, de unde va lua bani pentru toate aceste scutiri, facilităţi şi creşteri, evită să comunice costul total cumulat al acestor măsuri. Iar pe noi ne lasă să ne întrebăm cu ce deficit bugetar vom intra în 2021, ca urmare a măsurilor propuse de PSD, dacă vor fi implementate.

Celelalte partide: sute de miliarde imaginare şi noi „reorganizări“

„Tânăra speranţă“ a politicii româneşti, Uniunea Salvaţi România, are un program mai scurt, însă prea puţin diferit de cel al altor partide. Creşterea finanţării în sistemul sanitar la minimum 6% din PIB, eliminarea risipei din banul public, reorganizarea cadrului de susţinere a antreprenoriatului, promovarea grupurilor de acţiune locală pentru ridicarea satului românesc, crearea unui fond naţional de reabilitare a clădirilor cu risc seismic şi a fondului „Libertatea“ pentru „deoligarhizarea“ Republicii Moldova sunt cele mai importante promisiuni ale USR. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, ALDE, promite românilor 500.000 de locuri de muncă, înfiinţarea unui minister care se va ocupa cu repatrierea românilor care muncesc peste hotare, 100 de miliarde de euro în investiţii, 20.000 de locuinţe noi până în 2020. Rămâne de văzut de unde va lua ALDE 100 de miliarde de euro, adică de vreo 3 ori mai mult decât valoarea totală a fondurilor structurale care pot fi accesate până în 2021. De asemenea, ALDE promite un salariu mediu net de 3.000 de lei în 2020 şi o pensie medie de 1.500 de lei în acelaşi an. Partidul Mişcarea Populară (PMP), condus de fostul preşedinte Traian Băsescu, propune din nou reducerea numărului de parlamentari la 300. Câte dintre aceste propuneri vor ajunge şi în programul de guvernare al unui eventual guvern de coaliţie, aceasta e o enigmă.

Dan NicuPublicat Miercuri, 07 decembrie 2016
2094
 | 1
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Topor
+5
Nu ratati ! La A3 , acum , aveti posibilitatea sa vedeti expresia siktirului mondial , cosette chichirau in duet cu simbolul nesimtirii , hildegard helen brandl .... , doua tzatze plictisite de romani , si care s-au cam batut de musca la orele de limba romana si in primii sapte ani de acasa au stat fugite prin vecini ... . Si , deranjate de politica din Romania anilor 2016 , au hotarat sa preia fraiele acestei tari ... . Clar , nu ne mai facem bine daca scama...toarele astea , cu sanse mari de a intra in Parlamentul Romaniei , vor avea posibilitatea sa hotarasca in numele romanilor .... ! Promisiuni , evita sa faca aceste personaje de la circ , pentru ca scopul lor e unul clar , instaurarea unei dictaturi a strazii .... nematurate , plina de noroi .... . Speriati de dna si cu teama executiilor in direct , la televiziunile aflate in insolventa , putinii politicieni adevarati s-au retras in linistea saraca a tristei Romanii ....
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
??????
+1
Considerati ca intrnsigenta domnului Mugur Isarescu, la adresa promisiunilor electorale ale politicienilor nu va mai permite "derapaje economice" generatoare de inflatie si depreciere a monedei nationale si a stabilitatii si predictibilitatii mediului economic ?
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
??????
0
Remarcati totusi atitudinea "deosebit de intransigenta'', a domnului Mugur Isarescu, cu referiri directe la promisiunile "electorale" ale politicienilor ?
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
+2
VAI DE MAMA EI DE TARA !!!!!!ROMANIA ANULUI 2016 !!!!!!!
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
ref
+4
Reducerea nr de parlamentari la 300 a fost un experiment populist: cineva a fost destul de sigur despre idee ca nu se va pune in practica si totusi a propus acel lucru pentru a castiga sustinerea naivilor. Nu trebuie confundate afirmatiile cu adevaratele intentii. Dovada? Chiar cei care au sustinut atunci ideea se inghesuie acum sa candideze din nou, desi au avut destule mandate , adica ar cam vrea reducere , dar nu si pentru ei, ci pentru altii.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
EVA
0
Alde, bagati pensia de 1500 de lei in fund, dupa ce TARICEANU, a cedat PETROLUL ROMANIEI , PRIETENULUI sau PATRICIU, tot el cu BASESCU si MACOVEI, au facut ANRP, prin care se jefuieste ROMANIA. Tariceanu, a facut mai mult pt. HUNGARIA si ISRAEL, decat pt ROMANIA. Pacat de BORZA, el chiar a facut ceva pt. tara.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
ete @ EVA
+3
a facut bine,monser, Romaniei, numai Basescu si urmasii lui, Ciolos si Ion Claus. dumnata gindesti cu etcetera/n sus
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Ilias Dutescu
+4
votez cu toata inima PSD-ul singurul in masura sa ne asigure noua celor din clasa de mijloc un trai decent. Liberalii sunt ai nobilimii plina de bani si ura impotriva paturii de jos
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Poli 21 @ Ilias Dutescu
+2
Ilias baiete, de cind un partid (poreclit) social-democrat se ocupa de clasa de mijloc si nu de cei sarmani ?
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Stimabile, defineste @ Ilias Dutescu
0
"clasa de mijloc". Sau zi-i pe nume: "mica burghezie", e mai corect asa.
Publicat Joi, 08 decembrie 2016
+Răspunde
florinakis
+5
vrajeala..... si nimic altceva....
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Mișu
+5
niște javre ordinare ...
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017