×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 20 noiembrie 2017, 11:55
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Dosarul morții polițistului Gigină
Gabriel Oprea şi alte două persoane, sub urmărire penală
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, administratorul societății și șeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru ucidere din culpă, anchetatorii instituind și sechestru pe bunuri ale acestora.

Conform ordonanței procurorilor, "în cauză există probe că la momentul producerii accidentului victima Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de Interne Oprea Gabriel; în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie; dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea".

Potrivit probelor administrate se reține că există suspiciunea rezonabilă că ministrul Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan-Cosmin Gigină.

Comunicatul DNA

"Cu referire la cauza ce vizează cercetarea împrejurărilor care au contribuit la producerea accidentului rutier ce a determinat decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin, cauză mediatizată prin comunicatele:
nr. 1268/VIII/3 din data de 12 octombrie 2016,
nr. 1150/VIII/3 din 1 septembrie 2016
nr. 100/VIII/3 din 5 februarie 2016,
nr. 54/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2016

Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele :

Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea Președintelui României, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul:
OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
În aceeași cauză, față de OPREA GABRIEL s-a dispus anterior (5 februarie 2016) efectuarea urmăririi penale și pentru infracțiunile de:
- abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere,
- abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

De asemenea, în cauza respectivă, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de:
- persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.
- MAZILU PETRE, administrator al firmei menționate și CORCODEL ADRIAN, șef de echipă în cadrul firmei, ambii sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe cu privire la următoarele aspecte relevante:
- la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne Oprea Gabriel,
- în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie,
- dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Față de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit și culpabil al următoarelor acțiuni care au dus la decesul victimei:
1. prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială;
2.viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice;
3.modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

Cu privire la primele două cauze, respectiv prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activități au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit și că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel.
Concret, conform probelor administrate se reține că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale General MPM Impex S.R.L( care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societății comerciale și lui Corcodel Adrian, șeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil și care a realizat semnalizarea acesteia.
Concret, a rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.
Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre și șefului de echipă Corcodel Adrian.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Rudele victimei Gigină Bogdan-Cosmin s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale și materiale în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro.
În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracțiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus și instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea următoarelor persoane fizice și juridice:
- OPREA GABRIEL, inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracțiunilor, către membri ai familiei acestuia,
- S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L.
- MAZILU PETRE și CORCODEL ADRIAN".

Julieta TârnovanPublicat Miercuri, 07 decembrie 2016
1729
 | 3
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Garcea
+14
Oprea poate fi invinuit de multe: de uzurpare de calitati si de functii, de traseism politic, de grade militare obtinute ilegal, de megalomanie si de nesimtire. Dar acuzatia de omor din culpa e hilara! Numitul Gigina a fost un militian prost si fudul, care a tinut cu tot dinadinsul sa se remarce si nu a tinut cont de pericol. Familia lui ar trebui, mai degraba, sa plateasca daune firmei Distrigaz pentru pagube. Toate comentariile privind modul de semnalizare a gropii, iluminatul si distanta la care s-a amplasat gardul sunt degeaba. Ma intreb, insa, ce se intampla daca in loc de Gabriel Oprea era Klausss? Credeti ca sasului i-ar fi pasat?
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Rebeca @ Garcea
+2
Nu esti normal la cap. Dar Justitia isi va spune cuvantul. Cat despre Iohannis, ca Presedinte are dreptul la coloana in permanenta. La fel ca si PM si presedintii celor doua camere ale parlametului. Restul numai cu aprobare pentru situatii exceptionale.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
anna @ Garcea
+11
Cum vor scoate capul in lume niste ""parinti""care-si vand copilul?D-l Oprea si copiii sai vor trai si-si vor reface sau nu averea,nu are importanta,sasul nu va fi vesnic presedinte,dar cei doi care spera sa ajunga bogatasi,vor manca banii si tot fara copilul lor vor fi.La batranete.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Ronin @ Garcea
+1
Garcea, tu ori esti un militean frustat ori esti un ticalos marsav. De unde ti-a venit ba idiotule ideea ca familia defunctului sa plateasca daune firmei Distrigaz?
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Stanica@Anna @ Garcea
+1
Nu il vand, il razbuna. Cu banii luati vor face fapte bune, in loc sa se lafaie in ei criminalul nepedepsit dar cu banii furati ramasi in posesie. Asta n-a fost accident. Toata lumea intelege ce inseamna un accident. Oprea o cauta demult cu lumanarea, abuz dupa abuz, in interesul national cica! Burdihanul si poftele lui animalice erau definite drept interes national.
Publicat Joi, 08 decembrie 2016
+Răspunde
Chavez
+25
Parintii lui Gigina au cerut 9 milioane de euro despagubiri. N-au pic de jena. Isi vand durerea pentru jocurile politice ale lui joha si ai lui. Ciudat este ca Gigina nu are nicio vina ca nu statea regulamentar pe motocicleta, sefii lui nu au nicio vina ca nu l-au echipat regulamentar si pentru programul prelungit, etc. Poate parintii lui Gigina invata ceva de la parintii ofiterui Sorin Crivat ucis de slugile regimului basist care au cerut doar dreptate Pentru familia Crivat , acum in postul Craciunului, sa adresati un gand bun si sa aprindeti o lumanare pentru fiul lor Sorin Crivat.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Poli 21 @ Chavez
+3
Sper ca dupa aceasta postare sa ai soarta adevaratului Chavez.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Rebeca @ Chavez
+3
Tu ce crezi, ca parintii trebuiau sa-i dea un premiu lui Oprea pentru ca le-a ucis copilul din culpa? Subliniez, din culpa, prin abuz de functie, nu zice nimeni ca la impins in groapa cu mana! Incalcarea repetata a legii, se soldeaza si cu victime, nu poate fi absolvit de vina. Gigina era la discretia lui Oprea, a facut ce i-a impus Oprea in mod ilegal si a murit. E foarte clara vina lui Oprea.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
Aelia @ Chavez
+13
@Rebeca Din postarile de pa forum te consideram mai cerebrala. Te rog sa-l invinovatesti pe Oprea pentru ceea ce merita si sa lasi sentimentalismul de ocazie. Politistului nu i s-a impus cu ce viteza sa mearga si politist fiind, trebuia sa respecte legea circulatiei si sa ruleze cu o viteza pana la limita evitarii oricarui pericol. Daca erai tu cu un copil si te omora, a cui era vina? Este clar ca el nu a respectat legea circulatiei. Nu-i putea nimeni comanda cu ce viteza sa mearga si chiar daca, trebuie sa fie atent la traseu. Dosarul nu are suport juridic si in Franta nu ar fi fost nimeni acuzat intr-o asemenea situatie si asta o spune o cumnata a mea care este judecatoare la Paris. Romania DNA-ului este o hazna comunista. Daca va fi condamnat, va castiga la CEDO.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
EVA
+18
BASESCU, ramane liber? Pe cand ? Sechestru pe averea lui, a familiei lui, a lui UDREA? Atunci, credibilitatea DNA, va fi 85%, ATATIA SANT IMPOTRIVA LOR.
Publicat Miercuri, 07 decembrie 2016
+Răspunde
cici @ EVA
+3
Basecu e protejat de marele licurici! Poate dupa ce preia conducerea Trump il vedem si pe base la mititica. La cat rau a facut tarii acest individ nici nu ar trebui bagat in seama. Dar cozi de topor se gasessc la orice pas. Sa traiti bineeeeee!
Publicat Joi, 08 decembrie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017