×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 noiembrie 2017, 13:54
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Utile
Ce trebuie să ştii atunci când mergi prima oară cu avionul

Primul zbor cu avionul poate fi stresant indiferent de vârstă, deoarece nu ştii ce te aşteaptă. De unde îţi iei biletul? Unde găseşti cele mai bune oferte? Ce trebuie să faci la aeroport? De unde îţi recuperezi bagajul de cală? Poate ai zeci de întrebări şi ai auzit tot atâtea poveşti despre zborul cu avionul încât te simţi descurajat. În realitate, totul este simplu. Dacă ştii ce paşi trebuie să urmezi, zborul cu avionul va deveni o adevărată plăcere.

Biletul de călătorie

Cel mai simplu mod prin care să alegi biletul este online, de pe site-ul companiilor aeriene sau al celor care listează mai multe opţiuni, în funcţie de criteriile introduse. Aici, poţi compara costurile călătoriei, datele cele mai convenabile în care să zbori, ofertele şi promoţiile. Mai poţi alege o agenţie de turism care să-ţi ofere cele mai bune opţiuni.

Check-in-ul

Check-in-ul online se face începând cu 30 de zile înaintea zborului. Completează cu atenţie datele personale şi verifică dacă ai actul de identitate valabil. La realizarea check-in-ului, poţi alege opţiuni extra pentru zbor, ca: îmbarcare prioritară, selectarea locului, transport de la aeroport, bagaje suplimentare etc. Se mai poate face şi la aeroport, înaintea zborului, dar contra cost.

Bagajele

Dacă ai bagaj de mână, asigură-te că se încadrează în dimensiunile stabilite de compania de zbor, pentru a evita achitarea unei taxe suplimentare la aeroport. Cele mai multe companii low-cost permit un bagaj de mână mic gratuit, care poate fi poşeta, geantă de voiaj, de laptop sau un geamantan. Bagajele mai mari pot fi urcate în avion numai după achitarea unei taxe în momentul achiziţionării biletului.

Bagajele de cală nu trebuie să depăşească maximul admis de greutate. În caz contrar, fiecare kilogram în plus se taxează la aeroport. Poţi alege din mai multe variante, în funcţie de necesităţile tale. Verifică dimensiunile admise pe biletul de avion sau site-ul companiei de zbor, dar şi obiectele pe care ai sau nu voie să le transporţi.

Sosirea la aeroport

Trebuie să ajungi cu cel puţin 90 de minute înaintea decolării. Dacă zbori pentru prima oară, acordă-ţi timp să te familiarizezi cu aeroportul. În timp, îţi va fi mult mai uşor să te descurci. Mergi la biroul de check-in cu biletul de avion şi actul de identitate. Acolo, îţi va fi controlat bagajul (dacă este de cală va fi etichetat şi trimis pe bandă la avion) şi ţi se va spune la ce poartă să mergi.

Trecerea de securitate

Până să ajungi la poarta de îmbarcare, trebuie să treci de securitate, unde prezinţi actul de identitate şi biletul de avion. Vei fi rugat să-ţi pui bagajul de mână pe bandă, să îţi dai jos accesoriile (ceas, curea, bijuterii), geaca şi încălţămintea. Obiectele electronice, ca smartphone-urile, tabletele, aparatele de fotografiat sau laptopurile, trebuie puse separat într-o tavă. La fel şi obiectele de îngrijire personală şi cosmeticele, care trebuie depozitate într-o pungă sigilată.

Atunci când îţi va spune agentul de securitate, trebuie să treci printr-un detector de metale. Dacă totul este în regulă, aştepţi de partea cealaltă a benzii, îţi iei lucrurile şi te îndrepţi spre poarta de îmbarcare. Dacă nu, vei fi controlat de un agent şi poţi fi rugat să arunci eventualele obiecte cu care nu ai voie să urci la bord.

Poarta de îmbarcare

Urmăreşte săgeţile de orientare din aeroport şi uită-te pe panourile cu informaţii. Porţile de îmbarcare sunt foarte uşor de găsit. Aşteaptă până când zborul tău e anunţat şi pregăteşte actul de identitate şi biletul de îmbarcare pentru a le prezenta agentului. Poţi merge până la avion cu autobuzul aeroportului sau mai rar pe jos, dacă distanţa dintre poartă şi avion este foarte mică.

În avion

Găseşte-ţi scaunul după numărul imprimat pe biletul de îmbarcare. Poţi pune bagajele atât sub scaunul din faţa ta, cât şi în compartimentul de deasupra capului. Personalul va comunica măsurile care se iau în caz de urgenţă, va prezenta echipamentul necesar (măşti de oxigen, veste de salvare) şi ieşirile de urgenţă. În timpul zborului, îţi poţi cumpăra mâncare, băuturi, dar şi parfumuri, cosmetice sau suvenire.

După aterizare

La coborârea din avion, pregăteşte actul de identitate pentru a-l prezenta la securitate. Dacă ai bagaj de cală, urmăreşte panourile informative şi caută după numărul zborului banda la care trebuie să mergi. După aceea, te poţi îndrepta spre ieşire.

Andreea CorneanuPublicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
16406
 | 5
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
0
DE RETINUT PENTRU CEI CARE FOLOSESC AVIONUL MAI RAR !!!!!!!
Publicat Duminică, 01 ianuarie 2017
+Răspunde
IQ100
+6
Din pacate cu toate chestiile astea de bun simt indeplinite, la fiecareplecaresi sosire , mi-am lasat si gasit tara tot mai colonie. La fiecare survol al Romaniei o gasesc tot mai despaduriuta, mai prafuita, mai poluata, mai cu iarba si gripi pe p0 pista aeroportului, mai incarcata de servicii la organele vamale, mai plina de pliante puiblicitare mincinoase sau carti denigratoare ale agentului zis istoric Lucian Paprika difuiate la Otopeni. Fiecare calatorie in strainatea dorita din anii trecuti era ca un drog administrat constient; stiam ca e doar un paleativ de micro fericire mincinoas a, punctuala si temporara, dupa care ma trezeam mai trist si mai infundat in realitatea ostila, ANTI Romaneasca.Le urez seviciilor de pe aeroport sa fie tratati de catre "partenerii externi" exact asa cu suntem noi romanii compatrioti, tratati de catre ele.Si sa se simta in lumea lor, a gradelor parteneriatelor , coteriilor si cotcariilor , asa cum ma simt eu intr-o tara golita de esenta ei. La multi ani serviciilor ! In sens invers al axei timpului.
Publicat Duminică, 01 ianuarie 2017
+Răspunde
Traiasca UE ! Traiasca NATO! Sanchi @ IQ100
0
... cam ca Brancusi, care parca spunea : "Cind am plecat v-am lasat saraci si prosti, cind m-am intors v-am regasit si mai saraci si mai prosti !" ... Acuma sper sa nu-mi spuneti ca, la survolul Romaniei, nu va place "marea" de lumini care se vede la sol, de zici ca treci pe deasupra Las Vegas-ului ! Apropo, "cercetatorii britanici" au descoperit ca in Romania puricii si paduchii sint fosforescenti ...
Publicat Duminică, 01 ianuarie 2017
+Răspunde
limba? merge.........
+4
INFORMATIILE SUNT FOLOSITOARE, DAR CAND ZICEAM C-AM VAZUT UN ARTICOL BINE SCRIS GRAMARICAL, HOP SI "PROSTIOARA". ANDREEA, PLURALUL DE LA SUVENIR E SUVENIRURI SI NU CEL MENTIONAT: SUVENIRE! DAR POATE E DOAR O CHESTIUNE DE VARSTA; CU CAT ESTI MAI TANAR, CU ATAT AVETI SANSE SA STALCITI LIMBA ROMANA, "ARTIMETICA" SI ALTELE, CA DEHHHHHH....ROMANIA ARE NEVOIE DE BUCATARI SI TINICHIGII(NUMAI TOV. LIICEANU CE PRODUCE ROMANIA, RESTUL....MARINARU' NOSTRU FAIMOS!)
Publicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
+Răspunde
Bombonel
-8
noi nu prea avem bani să „trecem strada” șiăsta-mi „povestește” de avioane...siktir !
Publicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
+Răspunde
Un an nou fericit @ Bombonel
+7
@Bombonel, asta-i problema ta...
Publicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
+Răspunde
Bubulina
+12
Si, mai ales, asculta sfaturile stewardesei: " sub scaun veti gasi vesta de salvare si cutia cu unguent contra rechinilor ". Pasagerul intreaba: " si daca ne ungem nu ne mai mananca rechinii? ". " Da, dar cu scarba... "
Publicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
+Răspunde
"Ce trebuie sa stii ... ?"
+5
Pai eu cred ca in primul si-n primul rind trebuie sa stii pe de rost "Tatăl nostru" ...
Publicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
+Răspunde
VV @ "Ce trebuie sa stii ... ?"
+15
Dacă nu stii si Crezul inseamnă că vor fi probleme...
Publicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
+Răspunde
cucuveaua albastră @ "Ce trebuie sa stii ... ?"
+6
dacă zbori cu Taromul...
Publicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
+Răspunde
Bubulina @ "Ce trebuie sa stii ... ?"
0
@Cucuveaua Albastra. Nu barfi pe nedrept! TAROM este o companie serioasa si sigura. E drept, are nevoie de sprijin financiar pentru intinerirea flotei, pentru echipamente de sol mai moderna, pentru pergatirea personalului. Daca vrei senzatii tari, zboara cu ALITALIA!
Publicat Duminică, 01 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017