×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 noiembrie 2017, 14:50
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Instituțiile statului, vulnerabile
Sistemele IT învechite, la mâna hackerilor

Spionajul cibernetic a fost un subiect aproape monden în cursul lui 2016. Specialiștii în securitatea datelor afirmă că moda se va păstra și în anul următor, când fenomenul va căpăta o și mai mare amploare. România va fi și ea vizată. Riscul țării noastre este generat cu precădere de zona instituţiilor guvernamentale, mai ales din cauza sistemelor informatice învechite, gradul de pericol fiind unul mediu, a atras atenția Ştefan Tănase, senior security researcher în cadrul producătorului rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Chiar dacă România are specialişti foarte buni în domeniul securităţii cibernetice, lipsa banilor face din instituţiile statului ţinte vulnerabile în faţa spionilor cibernetici, consideră Kaspersky. Avertismentul stă în picioare dacă luăm în calcul doar achizițiile softurilor de zeci de milioane de euro furnizate de firmele lui Sebastian Ghiță, dar și de către SIVECO. Acestea au crescut prin metoda tăvălug valoarea unei licențe și de 30 de ori, livrând în multe cazuri chiar și sisteme nefuncționale. Astfel, în loc să fie achiziționate licențe și softuri pentru toate unitățile de calcul, bugetul mic, dar și umflarea prețurilor au dus la achiziții minore și neconforme din punct de vedere al securității.

„Din punct de vedere al specialiştilor stăm foarte bine, bugetele mici ne fac vulnerabili însă în materie de soluţii hardware şi software, mai ales în cadrul instituţiilor guvernamentale. Lipsa update-urilor şi sistemele învechite sunt puncte slabe care pot fi exploatate de atacatori rău intenţionaţi“, a spus Tănase. Expertul a atras atenţia că magazinul online Google Play este folosit ca sursă de malware. Infractorii au reuşit să folosească magazinul Google pentru a distribui malware deghizat în aplicaţii legitime.

Anul viitor, pirații cibernetici vor ataca mai ales telefoanele mobile, astfel că vor exista campanii întregi de atacuri îndreptate asupra acestor dispozitive, estimează Kaspersky. Această tendinţă vine şi în contextul în care tot mai mulţi utilizatori folosesc telefoanele mobile pentru a face tranzacţii financiare şi pentru a trimite email-uri ce conţin informaţii importante. Un alt gen de atac care va afecta şi mai mult utilizatorii în 2017 este ransomware, care criptează datele utilizatorilor şi le eliberează în schimbul unei recompense.

Eduard PascuPublicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
12732
 | 4
 | 3
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Moftangiu
-1
Nu stam bine nici in ce priveste specialistii. Au trecut vremurile cand se gaseau specialisti.
Publicat Duminică, 01 ianuarie 2017
+Răspunde
BulaB
-3
Perfect Pascule, acum poti traduce si in limba romana ce scrii?
Publicat Sâmbătă, 31 decembrie 2016
+Răspunde
Rămurică @ BulaB
0
Cumpără o carte de IT :)))
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017