×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 03:09
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Staţiune ştearsă de pe harta turistică
"Mazăre de Moldova" și proporțiile dezastrului
Finul penalilor de top ai Moldovei este acuzat că aproape a trimis în istorie renumita staţiune Slănic Moldova
Finul penalilor de top ai Moldovei este acuzat că aproape a trimis în istorie renumita staţiune Slănic Moldova

Stațiunea Slănic Moldova a fost aproape ștearsă, încet, dar sigur, de pe harta atracțiilor turistice din România. Lacătele de pe ușile celor mai importante unități de cazare mărturisesc totul despre modul în care acest obiectiv turistic, emblematic în anii comunismului, a fost devalizat ani de-a rândul și chiar aruncat în niște hățișuri financiare, din care se mai văd doar datoriile fabuloase pe care autoritățile locale actuale trebuie să le acopere.

Andrei Șerban, pesedistul supranumit „Mazăre de Moldova“, grație asemănării fizice izbitoare cu fostul edil de la malul mării, este arătat cu degetul pentru numeroasele ordine de executare silită care năvălesc peste autorități. Pe lângă sumele restante provenite din diversele inginerii financiare făcute în timpul celor 12 ani de mandat ca primar, administrația locală a stațiunii băcăuane mai are de recuperat arierate de peste 2.000.000 de lei, de la trei firme controlate prin interpuși tot de fostul edil.

Datorii cu șanse de recuperare spre zero

Andrei Șerban, finul lui Viorel Hrebenciuc și finul lui Corneliu Iacobov, a băgat în faliment viitorul a 4.198 de suflete din localitatea Slănic Moldova. „Mazăre de Moldova“, a cărui fiică a fost botezată de Dumitru Sechelariu, s-a aventurat să folosească banii publici după bunul plac, pe vremea când era primar, pentru diverse proiecte de-a dreptul fantasmagorice, în urma cărora a rămas doar prăpădul, respectiv datorii de peste 10 milioane de lei. Actualul primar al localității încearcă să găsească fel și fel de soluții de supraviețuire a administrației pe care o păstorește, astfel încât să nu anunțe falimentul stațiunii. Și totuși, până la această etapă nu mai e decât un pas. Perla Turism, Perla Moldovei și Perla Construct sunt firmele care nu și-au mai achitat dările de multă vreme, cumulând restanțe de 2.460.349 de lei. Culmea paradoxului este că datoriile acestor societăți conduse din umbră de către Andrei Șerban, la adăpostul interpușilor, figurează ca fiind prescrise, astfel încât șansele de recuperare a banilor tind spre zero. Pe plan local, fostul primar PSD al orașului Slănic Moldova este cunoscut drept unul din membrii grupării care au participat la devalizarea RAFO Onești.

Mașinile de tocat bani, blocate parțial de DNA

„Investițiile“ primarului Mazăre moldovean par de-a dreptul făcute cu rea-voință, și nu pentru utilitatea publică. Pentru realizarea unui bazin de înot didactic s-au cheltuit, timp de niște ani, sume incredibil de mari. Dar proiectul a fost oprit aproape de finalizare, atunci când s-a pus problema racordării lui la utilități. De 2.300.000 de lei este nevoie pentru construirea unei stații de epurare a apei care ar definitiva investiția. În registrul altor lucrări, făcute toate după ureche de Șerban, se înscrie și căminul cultural, pentru care s-a investit masiv, în detrimentul reparării capitale a emblemei stațiunii, respectiv a cazinoului care stă să se prăbușească. Cu toate sumele mari infuzate în casa de cultură, aceasta mai necesită încă 2.150.000 de lei pentru terminarea extinderii construcției, amenajarea căii de acces și racordarea ei la utilități. Direcția Națională Anticorupție a fost cea care a blocat această „investiție strategică“ bifată de „Mazăre de Moldova“. Însă odată cu stagnarea lucrărilor au ieșit la suprafață și datorii de peste 800.000 de lei. În gestionarea banilor stațiunii moldovene, lui Andrei Șerban i-a dat cu virgulă atât de mult, încât a contractat și un credit, în valoare de 4.800.000 de lei. Primăria trebuie nu doar să restituie suma respectivă, ci și să achite rate restante și dobânzi de peste 3.500.000 de lei.

Primăria va fi executată silit

Primăria Slănic Moldova va fi executată silit în baza unei hotărâri judecătorești din cauza unor arierate de 289.141 lei către EON, neachitate la timp de către administrația Șerban. Conturile stațiunii sunt deja blocate din cauza a 7.187 de lei, pe care îi datorează unei societăți care a pavat parcul din Slănic, dar care nu și-a mai văzut niciodată remunerată truda. Stațiunea Slănic Moldova a fost una din perlele turismului românesc, datorită apelor minerale cu efecte terapeutice, descoperite la începutul secolului XIX. Ulterior acestei descoperiri, încet-încet, în jurul izvoarelor s-a dezvoltat o întreagă industrie turistică, care a atins apogeul în comunism, mulțumită și unui patrimoniu format din numeroase vile și hoteluri. Toate locurile de cazare au fost mereu ocupate de vizitatori români și străini, până în 1998. A urmat preluarea „la pachet“ a majorității hotelurilor și vilelor de către gruparea Iacobov, dar și prăbușirea stațiunii, care a generat exodul unei părți masive a populației rămase fără locuri de muncă fie peste hotare, fie în alte localități din țară, cât și „atrofierea“ turistică.

Laur EmrePublicat Duminică, 21 mai 2017
14242
 | 5
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
van kiparos
+8
Citind titlul articolului , doar titlul , ma intrebam daca Mazarea moldoveneasca are oarece legatura cu Hrebenciuc , Iacubov , Sechelariu , ori Agaton. Citind articolul am aflat si amanunte.Prin anii '90 cativa dintre sefi din urbea de la varsarea Moldovei in Siret si-au construit viloaie la Slanic, chipurile "case de vacanta" .Ar fi putut alege si jud. Neamt , dar acolo , la Slanic , era mai "ferit" , cu garantii de la Bacau , inlesniri de tot felul.Acum sa nu credem ca cei de la Neamt erau cu legea-n mana . Ei aveau alte preocupari : mana-n mana cu cei din Harghita , dar si cu vecinii de la Sud si Nord se ocupau de paduri.Si au furat de au stins.La retrocedari padurile nu mai erau , ca fusesera taiate , iar daca acest lucru inca nu se intemplase petentul era plimbat de la un judet la altul pana nu mai gasea decat cioatele arborilor taiati.Zona montana a jud. Neamt are cateva manastiri ce atrag turistii.Noroc cu ele. Erau si ceva statiuni , printre ele Baltatesti si Oglinzi . S-a zis cu ele , au disparut de pe harta turistica.Daca Iasi este centrul cultural al Moldovei , Bacaul se vrea centrul economic.Si de aici au inceput marile escrocherii economico-financiare din aceasta parte a Moldovei.Revenind la sefii de institutii despre care vorbeam mai sus , salariul era in functie de realizarile unitatii. Unul dintre cei pe care ii cunosc avea 10% din realizari.La asa lef'soara era normal ca avea din ce sa-si ridice viloiul.Si sindicalistii ce "facea"?Aprobau , multumiti ca nu-s dati afara.
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Adevarul
+11
Din cate se stie, mai exista o *experienta asemanatoare*, cand o sa dexbata Cotidianul.ro si tema ... *Vatra Dornei*, apriape falimentata de fostii primari si acolitii, consilieri, acoliti de afaceri ... etc., NICI unul nu a platit nimic faptele de coruptie, delapidare, escrocherie ... etc savarsite in Vatra Dornei, din ceea ce se aude cand treci prin acea localitate.
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+6
PACAT DE TARA ASTA FRUMOASA!!!! HERCULANE DISTRUS PARAGINA, SLANIC MOLDOVA DISTRUSA, VOINEASA DISTRUSA SI CATE OR MAI FI !!!!!CE FAC ORGANELE CU CEI CARE AU ADUS STATIUNILE IN HALUL ASTA CE FACE POLITIA PARCHETUL DNA DGA CRIMA ORGANIZATA ETC ETC ETC !!!!!!!!!SEMNEAZA UN CET PENSIONAR SI CARE A II VENEA SA PLANGA CAND A VAZUT IN CE HAL E VOINEAZA CARE PRIMEA PE SERIE 4000 DE TURISTI PE VREMEA IMPUSCATULUI, HERCULANE LA FEL CE SE INTAMPLA DOMNULE FA DRAGNEA LIVIU TURISMUL NU L ATI PRINS IN PROGRAM SA SE REVIGOREZE SA VINA TURISTI SI ROMANI SI STRAINI DAR STATIUNEA LUI PARASUTISTA VIITOAREA PUSCARIASA MERGE DE CE, DE CE, DE CE ????????????? SI NE MAI INTREBAM DE CE LUMEA PLEACA IN CROATIA MACEDONIA SERBIA BULGARIA GRECIA PE PRETURI IMBATABILE SI CU CONDITII EXCELENTE !!!!!!AM UN FOST COLEG DE 5 ANI NU MERGE DECAT IN CROATIA MA DOARE INIMA CAND SCRIU DAR ASTA I PURUL ADEVAR !!!!!ARTICOL IN ATENTIA DOMNULUI PRIM MINISTRU SI AL MINISTRULUI TURISMULUI DACA AVEM SAU MAI AVEM ASA CEVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DE ASTA SUFAR CA PLEACA TURISTII DIN FRUMOASA NOASTRA TARA SAU MERG LA PENSIUNI PARTICULARE BRAVO LOR IN BUCOVINA, MARAMURES CA LA NOI IN DOLJ PREOTEASA NU A FACUT NIMIC !!!!!!!!!!!! SA DEA DUMNEZEU SA LE VINA MINTEA DE PE URMA !!!!!!!! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU DAR O STATIUNE NU MARE DAR COCHETA LA PORT LA CETATE MAI ALES CA ARE PORT SI UN BUCATAR EXCELENT CU BUCATARESE EXCELENTE DOMNUL DINESCU AR ADUCE BANI FRUMOSI IN TARA !!!!!!
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Santa Klaus
-12
Care dezastru ? Doar e un succes al BOR.
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Gicu
+18
Dar securistii astia care ne supravegheaza 25 ore din 24, de am ajuns sa avem mai multi securisti ca americanii raportat la populatie, astia ce au facut? Ca vedem ca avem in jur de 100 de generali doar in SRI, mai mult decat avea toata armata si securistii la un loc pe timpul lui Ceausescu, toti parazitii astia din securitate care urmareau dosarul pana la finalizare, aceste devalizari de ce nu le-au urmarit? Erau si ei printre criminalii care isi baga mana pana la brau in banii cetatatenilor? La fel e si in Borsec, majoritatea vechilor cladiri abandonate de parca mergi prin catune parasite, nici Slanic Moldova nu e departe. Daca se cunosc javrele care au distrus statiunile, de ce nu e camp tactic si aducerea lor in fata justitiei, condmnati la ani multi de inchisoare si recuperarea prejudiciilor de la fii, cumnati si alte rude care au beneficiat de banii respectivi? Stiti de ce? Pentru ca zoaia securista e la baza acestor jafuri, astia cu mii de epoleti care fabrica dosare, judeca si condamna prin biletele trimise ziua/noaptea ca hotii. A verificat vreodata cineva ce firme au odraslele se securisti, militieni, ofiteri din armata, sefi ANAF, etc? Pai acolo ii gasiti pe cei din top 300 in Romania, ca grosul e in Elvetia, Malta, Luxemburg. La noi DNA se ocupa de spagile la biletele din autobuze sau tren, fabricarea de dosare cu sprijinul securistilor, ceva politicieni din PSD care nu executa ordinele mafiei, in schimb jaful resurselor, marea evaziune fiscala, e liniste totala. II cheama ambasadorul ca pe boi la raport si mai lipseste sa mearga in genunchi, ca in patru labe sigur se duc.
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Gicu
+6
Pe dracu cîmp tactic ... ! Pluton de execuţie politică şi a celor ce nu-şi ţin gura precum şi protejarea ticăloşilor , asta e ce ar trebui să fie îndatorire faţă de romăni ... , sau mai direct spus cîrdăşie ...
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Fimeia cuSula @ Gicu
+1
Bravo, Gicule! Meriti +++
Publicat Luni, 22 mai 2017
+Răspunde
moser
+12
imi amintesc cum acest hrebenciuc ori iacobov au obtinut Savinestiul?? garantand cu niste maghernite din Slanic cred..pentru astia nu trebuie instanta de judecata ..pentru ei ploton da executie...acest rebenciuc...iliesc u baiat bun..masca ,paravan pentru o banmda hrapareata , insi fara scrupule...dar comunitatea aia da mamaligari ce pm p au facut?? comitete . c omitzii, con silii..stim sa ne plangem si sa inghitim tot ...ul acestor netrebnici..ei unde s vremurile ..1960??? cand pentriu o delapidare mai mare de cateva milioane ..urma sa ai o intalnire surpriza ...fara c ortegiu...doar cativa baieti ...tunsi scurt.
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Crocodilul
-5
Lasti dragi tovarasi ca socialismul si corporatismul salbatic se potrivesc ca niste manusi cetatenilor spalati pe creier.
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Fimeia cuSula @ Crocodilul
+1
Se vede, ai trecut si prin socialism si prin coroporatism cu rezultate maxime : trei nule. Iti vine manusa!
Publicat Luni, 22 mai 2017
+Răspunde
Eduard Dracul
+2
PSD= Falimentul societatii romanesti. Asta se stia demult. Dar se vede ca cetateni din Acea localitate erau fie idioti fie asistati sociali. CUm sa votezi acelasi infractor 12 ani?
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Crocodilul @ Eduard Dracul
+2
Votezi cind sunt propagadisti peste tot
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Eduard Dracul
+2
Că PSD-ul actual cu Dragnea la cîrmă conduce societatea romănească în prăpastie , nu mai e nicio îndoială ... ! El , Dragnea şi PSD-ul , nu fac(e) decît să continue opera de distrugere a Romăniei , proces început în dec. '89 şi forţat în mod invariabil de toţi cei aflaţi la putere ... ! Cei ce s-au opus ... , nu mai sunt ... ! Cei ce nu acceptă sunt pradă uşoară statului paralel dispus să sacrifice şi mamele , taţii , copii ... ! Ce ce sunt indiferenţi să se aştepte la ce e mai rău ... ! Cei ce transpiră pentru finalizarea procesului ... , imediat vor avea acelaşi destin ca al celor ce s-au opus ... ! Acei votanţi care timp de 12 ani au asistat neputincioşi la numirea aceleiaşi secături sunt din categoria celor ce votează , de vreo 21 de ani , pe cineva şi se trezesc cu altcineva în funcţie deşi votul a fost majoritar în altă direcţie ... ! Aşa că lasă-i în durerea lor ... ! Ai cumva altă opinie acum , cînd şi curcile cu privirea lor direcţionată spre grămada de crengi au sesizat că partenerii noştrii strategici au făcut pipi pe votul romănilor şi au numit acceaşi secătură devotată , Băsăul ... , în defavoarea Prostănacului care vindea pielea ursului din pădure cu mult timp înainte de alegeri ... ! Trebuia făcută o alegere între două caractere infecte ... ! Că maniera în care s-a făcut vizează practici din bantustanele sud-africane e altă poveste ... ! Dracule , sunt curios să te văd ce reacţie ai cînd în jurul tău se îngrămădesc gipane cu număr de Ucraina din care se scoboară excusiv ... Serghei , Colea , Tolea , cu părul lăsat acasă , ... tatuaje şi pe limbă ... şi niciunul sub doi metri ... ? Acum , te rog să mă scuzi că am bătut cîmpii ... , dar altceva nu am la îndemînă ... , la ora asta greblez lucerna şi sunt în pauză ...
Publicat Luni, 22 mai 2017
+Răspunde
Emile
+17
Construcțiile din poză nu sunt din anii comunismului sunt mult mai vechi ca și calea ferată care o traversa. Dezastrul este meritul sindicatelor post 1990 și al SRI care a păzit țara de hoți și tădători și cei care au subminat și devalizat economia națională. Stațiunile balneoclimaterice, balneo probabil de la apele minerale și climaterice de la mediul și ionii deosebiți ai zonei, au fost și sunt izvoare de sănătate. Acum sănătatea este industrie. Medicul te trimite la RMN, sau CT (citește si-ti). Costă o groză de bani și probabil urmează operație care nici ea nu-i pe gratis. Înaite te duceai la ODIHNĂ într-o stațiune unde îi spuneai medicului stațiunii ce probleme ai și el îți făcea o schemă de ape minerale și plimbări care te puneau pe piciare. Se va găsi curând un investitor austiac, ei știu de mult ce-i sursă de sănătate e Slănic Moldova, vopsit în roz ca și pentru Techirgiol în afacere de familie, care să cumpere stațiune pe bai mărunți, ca românii de rând să ajungă să privească prin garduri la țara lor, precum săracii din filmul reportaj Mondo Cane.
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+18
Nu , nu afost ştearsă de pe harta turistică ... ! A fost predată interlopilor din ţările răsăritene ... ! Ca multe alte staţiuni turistice de renume din ţară , şi despre care nu are curaj nimeni să scoată o vorbă ... ! Dacă vorbeşti , păţeşti ca prof. Oprean ... , pentru faptul că a mai spus încă odată adevărul despre Băsău ... , te schilodesc băieţii ...
Publicat Duminică, 21 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 17 ore şi 17 minute
Paul Stănescu, o nouă vulnerabilitate pentru PSD
Publicat acum 10 ore şi 14 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 18 minute