×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 21:34
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Reacţii la prima vedere
Curtea Constituţională a României a decis: Ordonanţa 13 a fost constituţională
Foto Timi Slicaru
Foto Timi Slicaru

Exact în ziua în care Klaus Iohannis primea în SUA trofeul de la „American Jewish Committee”, fiind lăudat pentru că a susţinut protestele din februarie împotriva Ordonanţei 13, la Bucureşti CCR a decis că pragul valoric este obligatoriu în definirea abuzului în serviciu, adică exact ce preciza şi Ordonanţa 13!

Dincolo de bizareria aceasta, în care una dintre cele mai puternice organizaţii evreieşti din lume oferă o distincţie celui care s-a declarat moştenitorul „Grupului Etnic German”, organizaţie declarată oficial ca fiind nazistă, coincidenţa aceasta arată că vizita lui Klaus Iohannis în SUA a avut în spate un loby despre care ştim încă prea puţine lucruri.

Pentru cititorii ziarului „Cotidianul”, în privinţa „pragului” care trebuie să definească „abuzul în serviciu”, lucrurile erau clare încă de anul trecut, mai exact din 15 iunie 2016, cînd acceaşi CCR a emis Decizia 405, şi au devenit limpezi chiar în timpul protestelor, cînd am dezbătut aici deciziile Comisiei de la Veneţia, articol care ieri avea 223.428 de accesări!, care au fost invocate chiar de către CCR atunci cînd a fost sesizată de Călin Popescu Tăriceanu, după ce DNA deschisese dosar penal Guvernului pentru adoptarea Ordonanţei nr. 13.

Să citim însă din Comunicatul de luni al CCR:

Referitor la criticile formulate cu privire la lipsa unui prag valoric sau a intensității vătămării rezultate din comiterea faptei, Curtea a reiterat considerentele Deciziei nr.405 din 15 iunie 2016, prin care a subliniat că revine legiuitorului sarcina de a reglementa valoarea pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de ”abuz în serviciu”, cu aplicarea principiului "ultima ratio", astfel cum acesta a fost dezvoltat în doctrină și jurisprudență (inclusiv cea a Curții Constituționale), aceste circumstanțieri fiind necesare delimitării răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Totodată, Curtea a reţinut că, dată fiind natura omisiunii legislative relevate, instanța constituțională nu are competența de a complini acest viciu normativ, întrucât și-ar depăși atribuțiile legale, acționând în sfera de competență a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligația de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu.

Acum nu mai este nici o îndoială în ceea ce priveşte definirea infracţiunii de „abuz în serviciu”, care trebuie să aibă două componente ce vor fi incluse în mod obligatoriu în modificarea Codului penal:

- 1. art. art. 297 alin. (1) din Codul penal se modifică prin înlocuirea sintagmei „îndeplineşte în mod defectuos” cu sintagma „îndeplineşte prin încălcarea legii”

- 2. trebuie reglementat un prag valoric de la care un abuz să fie considerat infracţiune.

CE SPUNEA ORDONANŢA NR. 13 a lui Florin Iordache?

Revin acum în actualitate amplele mişcări de protest de la începutul acestui an, organizate de cîteva ONG-uri finanţate de Soros împotriva Ordonanţei nr. 13, promovată de Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei, demis tocmai în urma acestor proteste. Mulţi se întreabă dacă acum, cînd CCR a confirmat constituţionalitatea „pragului” care trebuie să definească „abuzul în serviciu”, vor fi organizate noi proteste şi care va fi poziţia preşedintelui Iohannis, cel care s-a declarat în ianuarie susţinătorul acelor acţiuni declanşate de „românii mei”.

Să revedem însă conţinutul acelei mult hulite Ordonanţe nr. 13, adoptată „noaptea ca hoţii”, mai exact pasajul referitor la „abuzul în serviciu”:

Articolul 297 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Abuzul în serviciu Art. 297

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineste un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

După cum se observă, textul Ordonanţei nr. 13 era încă de atunci conform Deciziei CCR nr 405/2016, stabilind cele două componente pe care le impune şi noua Decizie a CCR:

- 1. era înlocuită sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” cu sintagma „îndeplineşte prin încălcarea legii”

- 2. impunea un prag de 200.000 lei pentru ca fapta unui funcţionar să fie considerată infracţiune.

Acum, Parlamentul sau Guvernul sînt obligate să modifice art. 297, al. 1 din Codul penal conform Deciziei CCR, lucru care trebuie să se producă destul de repede, altfel instanţele de judecată vor fi obligate să-i achite pe toţi cei trimişi în judecată pe baza vechiului text al art. 297, al. 1 care, în acest moment, este considerat abrogat tacit încă din 23 august 2016, cînd a trecut termenul de 45 de zile, prevăzut de Constituţie, cînd articolul trebuia modificat conform Deciziei 405/2016 a CCR!

Opinia publică trebuie însă acum să se întrebe cum a fost posibilă acea diversiune uriaşă din ianuarie, cînd sute de mii de oameni au fost scoase în stradă împotriva unei Ordonanţe de urgenţă a guvernului care acum se dovedeşte a fi fost constituţională.

De asemenea, revine în actualitate şi dosarul penal pe care Laura Codruţa Kovesi l-a deschis împotriva Guvernului tocmai pentru emiterea acelei Ordonanţe 13 la solicitarea lui Mihai Poliţeanu, unul dintre liderii partidului M 10, condus de Monica Macovei! Ne amintim că, la sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu, CCR a decis că acţiunea DNA a reprezentat un grav abuz în serviciu al şefei DNA şi al Procurorului general, prin depăşirea atribuţiilor legale!

Nu în ultimul rînd, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să ofere o explicaţie a acţiunii sale din ianuarie 2017, cînd a fost prezent în rîndul protestatarilor în acea acţiune care acum se dovedeşte a fi fost doar o manipulare de proporţii a opiniei publice.

Ion SpânuPublicat Joi, 08 iunie 2017
9277
 | 46
 | 84
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
m tatoiu
0
sa fie pedepsiti cei care au tulburat linistea si ordinea publica in frunte cu mutalau sas
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
MOS ION ROATA
+2
Avand in vedere aceasta DECIZIE a CCR dorim sa vedem care vor fi masurile impotriva celor care au instigat si participat la revoltele din strada? Care va fi reactia statului de drept fata de mazilirea unui ministru? In conditiile in care guvernarea actuala si in primul rand Dragnea si Tariceanu nu vor intreprinde masuri care sa asigure statul de drept ca astfel de "lovituri de stat" nu se vor mai produce, concluzia va fi una singura : ati facut blat cu statul de tip mafiot si criminal si sunteti zelosi executanti ai structurilor statului paralel! Nu vrem sa credem ca ati aderat la gruparea de tip mafiot si criminal : noi suntem statul! CURAT, MURDAR NENE IANCULE!
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
Janukovici
+1
Nimic nou. Cititi propriul articol. "Pierderea proprietatii", de Ilie Serbanescu.
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Janukovici
-7
Mde. Deci daca furi sub 200.000 lei, e "ochei"... Nu patesti nimic. Nimica, nimicuta. Nici o amenda, colea, de ochii lumii... Deci furati fratilor,linistit, hai-haiii! Putin si des. Sa fiu bine inteles!
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Mw @ Janukovici
+11
Ești prost de dai în gropi!
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ Janukovici
+11
@ Mw @@ Nu prost este imbecilul acela numit de catre dvs. este cretin analfabet deabinelea. Asta este atat de tampit incat confunda furtul cu abuzul in serviciu. In fata acestor cretinitati , ce sa mai comentezi?? Tragi apa si mergi mai departe, zau asa.!! Stelu
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Lamuritorul
-7
Nelutu, ograda coinstitutionala a dat o decizie neconstitutionala, fiindca nu are drept sa adauge/completeze la legi, trebuie sa spuna daca o lege sau ordonanta, asa cum e ea facuta de niste prosti (in general) este, sau nu, constitutionala. Prostii trebuie sa stie ei sa dea legi bune, nu e treaba celor de la ograda sa le spuna cum. Ai inteles, Nelutu, sau vrei sa-ti fac scheme, cum iti place tie?
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ Lamuritorul
+7
Lumineaza-ne si pe noi mai gugustiucule ce adaugire a comis C.C.R.-ul??!! In aceasta speta. Sau vorbesti si tu asa ca proasta in targ!! Stelu
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Lamuritorul @ Lamuritorul
+1
Soogymeloo, sau cum iti zice, ca n-am retinut, esti singurul retard, vad, care n-a inteles din comentariu ce NU trebuia sa faca ograda coinstitutionala. Ograda trebuie sa spuna doar daca o lege este sau nu constitutionala, si nu sa le sugereze/indice alora sa adauge ceva in lege. Nici macar o virgula. Apropo de virgula, iar a scuipat hamsterul pe votanti, a amanat in ianuarie 2018 (deocamdata) "neste" chestii. Nu zicea el ca progamelul va fi respectat "la virgula"? Eeee...zicea si el pentru prosti care-l cred. Pacat ca sunteti cam multi.
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Luminița Arhire
+8
Cel mai tare argument al partizanilor #REZISTENȚILOR din ianuarie-februarie a fost acesta: „Doar nu pot fi manipulați sute de mii de cetățeni !” Oare? Istoria demonstrează că se poate la o scară și mai largă. Chiar mă mir că nu i-au mai venit și alte idei lui Felix Tătaru, după ce a transformat cetățenii indignați în steluțe galbene din steagul UE, în fața Palatului Victoria. Mie acea acțiune mi s-a părut cea mai ridicolă , mai ridicolă chiar decât ieșitul la protest cu câinii având spânzurate la gât pancarte mobilizatoare, pentru că nu era cu nimic mai spiritualizată decât scrisul cu oi pe dealuri sau „porumbelul păcii” , cu CEAUȘESCU-PCR deasupra, desenat din cetățeni cu cartoane în mâini, pe stadion, în fața tribunei oficiale.Cel puțin, pe vremea „porumbelului păcii” nu lua nimeni în serios acest tip de manifestare. Că entuziaștii protestatari s-au bucurat de descoperirea apei calde nu mă mir, doar cine nu cunoaște istoria este condamnat să o repete, dar că lui Pavel Șușară -autor, critic și istoric de artă, monograf, poet, publicist și scriitor român, cercetător de istorie a artei al Institutului de Istoria Artei de pe lângă Academia Română- i s-a părut că pancartele cu diferite chestii scrise pe ele, unele licențioase, altele agramate, reprezintă un tezaur care trebuie depozitat la Muzeul Satului mi-a sunat mie cel puțin fistichiu! Păi, o fi depus Pavel Șușară la Muzeul Satului și „porumbelul păcii”?
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Gheo
+10
Daca Jewish Committee i-a dat un premiu pt. participarea la un miting neautorizat contra guv. pe care l-a numit cu doar doua saptamani in urma , propun si eu ca ziua de 22 ianuarie 2017 sa fie ' comemorata ' in fiecare an si chiar sa fie declarata zi nelucratoare . Oricum ai da-o , e ceva unicat in EU si chiar de Guiness Book , asa ca sa ne bucuram !
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
TSIPTER
+7
cei puternici ,,, si sunt foarte puternici ,,,,NOI SUNTEM DNA ,,,, vor ignora hotararea curtii constitutionale ,,presedintele va negocia speta,,,doar afost decorat pentru incurajarea'''' ne-democratiei'''iar poporul meu a spus un NU HOTARAT curtii constitutionale in iarna,,,CODRUTA CONDUCE CU MANA FORTE TARA.....!!!!
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+9
FELICITARI DIN INIMA CCR L ATI LOVIT IN PLEX PE NAVETISTUL MEDITATOR DE AM ZIS SA NU CUMVA SA DEA MEDITATII PE ASCUNS SA CUMPERE SI PALATUL COTROCENI !!!!!NU STIM E CLAR 100%CINE I A ORGANIZAT VIZITA IN SUA DAR CE STIU EU SI MILIOANE DE ROMANI CARE MAI SUNTEM IN TARA ESTE CA DISTINCTIA OFERITA NU A PRIMIT O KWI CI ROMANIA SI POPORUL ROMAN ,,,KWI NU IUBESTE RO SI PE ROMANI ARE O AVERSIUNE DIN ISTORIE TRASA E CLAR CA BUNA ZIUA DOAR I AM SNOPIT IN RAZBOI DUPA 1944!!!!! SEMNEAZA UN CET ROMAN DEMN SI CURAJOS PENSIONAR CARE PLANGE CAND SE GANDESTE CA PESTE 4 MILIOANE DE ROMANI AU PLECAT IN TOATA LUMEA SI SE PLEACA EXPONENTIAL INDIFERENT CE DA GUVERNUL CA NATALITATEA DE INTERES NATIONAL ESTE LA PAMANT CA DEJA A APARUT CRIZA MAINII DE LUCRU CALIFICATE SUPERCALIFICATE SAU NECALIFICATE SAMD !!!!!!DE ACEEA REPET A MIA OARA CA VREAU SA PLEC DIN RO IN AFRICA 2 SAU 3 ANI PANA SCAPA TARA DE NAVETIST PANA NU MAI PRIMIM MIGRANTI CA CEHIA POLONIA SLOVACIA PANA NU MAI SUNTEM SLUGILE UE SCLAVII LOR IN TARA NOASTRA PANA DISPARE POATE CA NU MAI POT RESPIRA AERUL FRUMOASEI MELE TARI DIN CAUZA POLITICII DAMBOVITENE SAU LOCALE !!!!!! ASA SA NE AJUTE SUA RUSIA CHINA SA DEVENIM O PUTERE ECONOMICA NU O TARA DE SLUGI SI DE MILOGI AI UE !!!!!
Publicat Joi, 08 iunie 2017
+Răspunde
lupi
+24
Dumnezeule mare , cum ii mai suportzi ?????. American JEWESH Committe si Forumul democratic german, aka GRUPUL ETNIC GERMAN care ................... DUMNEZEULE EEEEEEEEEEE !!!!.
Publicat Joi, 08 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017