×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 04:40
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Binomul și Ochiul Atoatevăzător (II)
Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea

Vă invit să faceți un exercițiu mental: dați la o parte coruptul, puneți în locul acestuia un om normal, un apropiat al vostru, și veți vedea că sub nicio formă nu puteți fi de acord cu metoda de tortură psihică aplicată suspectului arestat (prezumat nevinovat!) de un procuror (considerat magistrat), care are obligația să administreze probe și în favoarea suspectului, nu numai în contra lui, tortură folosită pentru a-l scoate vinovat pe inocent sau pentru a-l înfunda și mai tare pe cel vinovat. Rețineți, vă rog: dreptul penal este un drept al apărării sociale (care tinde spre reeducare și prevenție), și nu o lege a talionului, a răzbunării de-a lungul a trei generații.

Nu am inventat noi acest joc al răului mai mic, care este menit a neutraliza răul suprem. În închisoarea de la Guantanamo, metodele de investigare a suspecților de terorism, aplicate de anumite servicii secrete ale SUA, sunt dintre cele mai oribile și inexplicabile. S-au făcut filme despre aceste metode, sunt realități recunoscute de autoritățile americane și criticate de organizațiile de apărare a drepturilor omului, fără ca vreodată să se renunțe la ele, pe motiv că reprezintă singura sursă de probă a terorismului și de prevenție a viitoarelor acte de terorism.

„1984“ redivivus

Dacă e așa, stai și te întrebi de ce serviciile secrete americane controlează deep web-ul (partea ascunsă a Internetului, cea prin care comunică cyber-criminalii și teroriștii) și de ce se construiesc arme electronice de distrugere în masă, stocate atât de „bine“, încât orice hacker mai deșteptuț le poate fura, transformându-le în arme letale contra computerelor autorităților civile și ale particularilor (așa cum a fost „speța“ ransomware-ului Wannacry). Dați la o parte teroristul sau „teroristul“ și veți vedea că nu găsiți nimic justificat în aceste metode de investigație care seamănă izbitor cu metodele de investigație ale agentului O’Brian din camera 101 a romanului „1984“.

Iar atunci când observi că, în ciuda unui efort economic și logistic global, în ciuda faptului că am fost transformați toți în suspecți și în ciuda unor restricții din ce în ce mai dure ale drepturilor omului, atentatele teroriste nu numai că nu sunt neutralizate, dar nici măcar nu sunt rărite, și când ești nevoit să asculți explicații docte ale specialiștilor, conform cărora ceea ce vedem este un „nou“ tip de terorism, de tipul lupului singuratic, imprevizibil pentru că seamănă cu omul obișnuit, și că, by the way, dacă suntem locuitori ai unor orașe mari trebuie să ne obișnuim cu ideea că există teroriști care ne-ar putea face țăndări în orice moment, nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva acest război contra terorii este un pretext, un nor de cerneală de sepie în spatele căruia se întâmplă lucruri rele, mult mai rele decât ne imaginăm. Cum ar fi politici de eugenie, menite a face loc unei noi specii de om, lobotomizat, pentru a face loc robotului care nu face deosebirea între libertate și sclavie.

Sau, ca să revenim pe tărâm național, când observi că pentru a fi condamnați circa 170 de corupți (dintre care peste 100 sunt condamnați pentru fapte asimilate corupției, și nu pentru corupția propriu-zisă) „trebuie“ ascultați între 300.000 și trei milioane de oameni, neștiutori că sunt suspecți de corupție, atunci trebuie să te întrebi, în mod serios, dacă ceea ce vedem la TV, în zăngănitul de cătușe și în condamnările sumare aplicate de „colegii“ de luptă ai procurorilor, ziariștii anticorupție, este realmente un demers necesar, sănătos din punct de vedere moral și social, de neutralizare a răului, și nu un pretext pentru revenirea în matca „firească“ a regimului autoritar, convenabil elitelor și fructuos pentru
falangele serviciilor secrete.

Alice, prințesa tăcută și nevăzută

În final, să vorbim despre Ochiul Atoatevăzător.

Vă invit, mai întâi, să priviți cu atenție imaginea de fundal de pe bancnota de un dolar. Veți vedea o piramidă care în vârful său triunghiular are un ochi ce pare că vă privește. De asemenea, vă invit să vă uitați pe frontispiciul intrării în bisericile de la țară. Are formă triunghiulară, iar în centru este pictat un ochi care de asemenea pare că vă privește, din orice unghi l-ați vizualiza. Eu, personal, m-am uitat la acest ochi toată viața, asta întrucât un astfel de ochi atoatevăzător este pictat pe frontispiciul bisericii din Singureni (satul meu natal), fix deasupra ușii de la intrare, într-un triunghi.

În fine, vă invit să vizualizați pe National Geografic un serial povestit de Morgan Freeman intitulat „Istoria lui Dumnezeu“. Într-unul dintre episoade se experimentează ideea fundamentală a autocontrolului celui care se știe urmărit. Un număr de copii de vârsta grădiniței sunt puși să joace un joc în care, stând cu spatele la țintă, trebuie să încerce să arunce în țintă cu niște săgeți cu „arici“. Supravegheați, copiii se descurcă așa cum se descurcă. Nesupravegheați, cei mai mulți copii trișează, punând săgeata cu mâna în interiorul țintei. Din când în când, unii, mai prudenți, se asigură că nu îi vede nimeni de după, abia după ce au această „garanție“ punând săgeata cu mâna în țintă. Într-o a doua fază li se spune că în camera de joc, pe un scaun, se va așeza pentru a-i supraveghea o prințesă invizibilă (numită Alice). Copiii sub cinci ani au încă această conștiință magică, putând să își închipuie mult mai multe lucruri pe care noi, adulții, le-am considera nerezonabile. Unii dintre copii verifică dacă prințesa invizibilă chiar există. Alții îl cred pe cuvânt pe psihologul care organizase experimentul. Cei mai mulți dintre ei, chiar dacă știau că nu îi urmărește absolut nimeni, cu excepția unei prințese invizibile și tăcute, nu au trișat. Au jucat și, chiar dacă nu au câștigat, au acceptat, pentru că așa erau regulile jocului. Este o formă de autocontrol care stă la baza oricărei acțiuni umane, inclusiv la baza comportamentului religios. Dacă știm că cineva, de sus, de peste tot vede și aude tot și că într-un timp definit sau nu ne va putea sancționa, vom sfârși, cei mai mulți dintre noi, prin a respecta regulile, fără ca cineva să ni le impună. Aceasta este adevărata putere a credinței. Dacă ai conștiința că te vede cineva, chiar invizibil pentru tine, și chiar neidentificabil empiric, te vei abține de la fapte rele sau de la încălcarea regulilor.

Ochiul lui Dumnezeu

Este, pur și simplu, Ochiul lui Dumnezeu Cel Atoatevăzător (culmea ironiei este că, într-un film recent, Fast and Furios 7, există un dispozitiv electronic, numit chiar Ochiul lui Dumnezeu, cu care serviciile secrete americane ar putea să identifice o persoană, orice persoană, oriunde pe glob, în câteva minute).

Principiul, oricât de profund religios, devine, însă, inaplicabil organizatorilor și gestionarilor jocului final, în care salvatorul îl combate pe dușman. Dacă overlorzii sistemului nu mai sunt în raza de acțiune a Ochiului Atoatevăzător, pentru că ei sunt chiar cei care îl rulează și îi stabilesc regulile de funcționare, ei vor crede că sunt zei, plasați dincolo de bine și de rău. Cu sau fără atenție și îngrijorare, ei (doar) monitorizează. Așa că, aveți grijă, prințesa invizibilă Alice va vedea și va ști cine va fi fost cuminte sau nu.

Binomul și Ochiul Atoatevăzător (I)

Gheorghe PipereaPublicat Vineri, 09 iunie 2017
2851
 | 15
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
??????
0
Ce considerațiuni ați putea formula la inițiativa de scădere a tarifelor în avocatură, a domnului avocat Cristi Sârbu ?
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
ILeo
+2
Un simbol-cheie al Fratiei este piramida intreaga sau cea cu varful taiat.Cea mai faimoasa ilustratie a ac. si a ochiului atotvazator din interiorul ei este cea de pe Marele Sigiliu al Statelor Unite si de pe bancnota de un dolar.Ochiul atotvazator este ochiul lui Horus ,o alta denumire pt.Lucifer sau Satan avand legatura cu asa numiturl al treilea ochi sau chakra din mijlocul fruntii,care permite trezirea vederii psihice.Potrivit legendei egiptene Osiris a fost ucis de Set,care a fost omorat la randul lui de Horus.In cursul luptei,Horus si-a pierdut un ochi de unde si simbolul ochiului lui Horus.David Icke e de parere ca reprezinta un simbol al reptilienilor care se uita in lumea noastra din regiunea inferioara a celei de a 4-a dimensiuni,iar reprezentarea marita a ochiului arata ca textura pielii chiar seamana cu cea a unei reptile.Presedintele Nobilimii Negre ,francmasonul de grad 33 Franklin Delano Roosevelt a dispus tiparirea ac.simbol pe bancnota de 1 dolar incepand din anul 1933.Ac. a fost un simbol al soc.secrete din Europa cu mult inainte de aparitia St Unite ,avand legatura cu simbolismul practicat de scolile misterelor din antichitate.Simbolurile preluate dina ntichitate, unele inversate sunt o multitudine ,ex. sarpele inaripat ,leul, torta ,etc.si afisate chiar la vedere , sensul lor este cunoscut doar de catre Ei. In ce priveste ochiul atotvazator despre care se spune ca este pictat la intrarea in biserici,la Singureni de unde este dl.avocat Piperea ,nu l-am observat,fie din ignoranta fie din neatentie -mea culpa-.Insa nu exista nici-o legatura intre cele 2 simboluri.In cazul bisericii, al credintei ortodox crestine el vrea sa arate ochiul interior evoluat,dezvoltat al persoanei care prin munca sa proprie ajunge sau vrea sa ajunga la Eul Superior ,constituind in fiinta sa spirituala conditia de Martor,Observator, Ganditor ,ca esenta divina a sa.Tema controlului ,adoptata cu .
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
IQ100
0
foarte tare. "Aceasta este adevărata putere a credinței. Dacă ai conștiința că te vede cineva, chiar invizibil pentru tine, și chiar neidentificabil empiric, te vei abține de la fapte rele sau de la încălcarea regulilor." si, mai ales 'Dacă overlorzii sistemului nu mai sunt în raza de acțiune a Ochiului Atoatevăzător, pentru că ei sunt chiar cei care îl rulează și îi stabilesc regulile de funcționare, ei vor crede că sunt zei, plasați dincolo de bine și de rău. 'DFe faptei sunt Zeii...si noua ne-au livrat numai imagini, oricum s-ar numi Acestea, de al Dumnezeu la Celalalt.Pan acum de 4000-2000 de ani, de cand conduc- RAU- mare partedin Planeta, printesa Alice (adica un spirit mai puternic decat ei si mai in armonie cu Universul) s-a doveditca NU EXISTA.
Publicat Duminică, 11 iunie 2017
+Răspunde
Maria STERE
+1
Multumesc, dle. Piperea, va multumesc din suflet si va respect, asa cum mi-am respectat invatatorul, care m-a invatat sa scriu, sa citesc, sa gandesc, sa vorbesc educat.
Publicat Duminică, 11 iunie 2017
+Răspunde
SPP
+5
Un avocat de exceptie, fara egal, al Romaniei de azi Felicitari domnule Piperea!
Publicat Duminică, 11 iunie 2017
+Răspunde
Fiat Justitia, Pereat Mundus!
+2
În ce lume trăim?! Alice şi Ochiul lui Dumnezeu îşi au rolul lor metafizic şi moral, totuşi... Dar "trebuie să ne obișnuim cu ideea că există teroriști care ne-ar putea face țăndări în orice moment, nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva acest război contra terorii este un pretext, un nor de cerneală de sepie în spatele căruia se întâmplă lucruri rele, mult mai rele decât ne imaginăm. Cum ar fi politici de eugenie, menite a face loc unei noi specii de om, lobotomizat, pentru a face loc robotului care nu face deosebirea între libertate și sclavie" ne duce la cele mai teribile extremisme strivitoare de specie şi de civilizaţie umană! Am uitat aşa repede de Auschwitz şi de Gulag?!
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
QX
+7
Natia controlata, disperata si credula e cea mai usor de manipulat (e scopul machiavellilor politici contemporani) - propaganda terorismului (alimentat si sustinut tocmai de "stapanii" democrati contemporani) si a coruptiei (in forma pura gasita tocmai la aceiasi "stapani" - mari trisori de proprietati, bani publici si interese contra societatii) are rolul de a crea stare necesara de insecuritatea si de abate atentia publica de la problemele concrete ale societatilor.
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+4
Maeste poate ar fi bine sa cauzi "canii de pli,v" si "strategia teroroo" teorismul este ... bun ptr cei care democratia nu este destul de buna ca propstomea voteaza gresit. Tetorismul este bun ca scoate armata in strada sa ocupe {Patsiul Bruxelul, samd. restu completezi matel ca esti cu adevarat baiat destept mu ..dinaia "conventionali"
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
VirgilM
+9
"nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva acest război contra terorii este un pretext, un nor de cerneală de sepie în spatele căruia se întâmplă lucruri rele, mult mai rele decât ne imaginăm. Cum ar fi politici de eugenie, menite a face loc unei noi specii de om, lobotomizat, pentru a face loc robotului care nu face deosebirea între libertate și sclavie." Citattul de mai sus e cea mai adevarata fraza pe care am citit-o de ani buni!! Daca nu am fi spalati pe creier ar trebui sa sarim ca arsi.
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
ordin
+13
Un editorial eseu. Drept, elocvent, si premonitor. Acest material ar trebui sa atraga atentia tuturor celor care doresc un viitor al umanitatii, spre a-si ridica fruntea din "trocul rusinii" si a apara ce este om. Pentru cei ignoranti nu va mai fi necesara lobotomia in cazul in care apararea nu va izbavi, de aceea cu greu o spun "desteapta-te romane"! Respect Gheorghe Piperea, Respect Redactiei!
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017