×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 04:57
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Mai ușor cu momentul istoric de la Washington

Primirea lui Iohannis la Donald Trump a declanșat la București o ploaie de superlative. Moment istoric peste moment istoric, ba, a fost o televiziune care a ridicat evenimentul la scară planetară, chiar dacă marea presă americană l-a ignorat. Mărturisesc că multe dintre culisele acestei întîlniri îmi scapă. E drept că nici una dintre părți nu s-a străduit să ne lămurească. Am înțeles perfect complimentele, n-am înțeles excesul cu care au fost aruncate. Dar dincolo de baia de complimente, altfel, de factură modestă, ce mai este? Promisiunea lui Donald Trump cu „viitorul luminos al României“? Să dea Dumnezeu să avem un viitor luminos (nu de felul celui de care ne-am cam săturat), dar nu cred că o asemenea bucurie ne-ar putea veni de la un președinte american sau de la un premier german. Sigur poate fi de la altceva. Relatările din presa română ne-au arătat care este nivelul jurnalisticii practicate în patria Mioriței: metaforă, exagerare, adjective peste adjective, plus interpretări dintre cele mai nostime. Fascinați de body language, unii au citit bătaia pe umăr a lui Trump – altfel, un gest cam nepoliticos – de mare familiaritate, care nu-i prea onorabil pentru cine-l folosește. Trump putea foarte frumos să-i bată pe umeri pe angajații săi de la Mar del Lago, unde are un grup enorm de români și de la care grup extrem de disciplinat și devotat poate că se și trage simpatia președintelui american față de țara noastră. De la politica externă a României și de la relațiile sale anterioare cu președintele Iohannis, nu prea are de unde.

Am înțeles ce sprijin are Klaus Iohannis în mass-media, am înțeles cine îl iubește orbește și cum toată media care l-a însoțit s-a chinuit să-l ridice în slăvi. Ce-au citit în această vizită? Ce-au înțeles de la fața locului? Că președintele american ne iubește, că ne prevede un viitor luminos, că președintele Klaus Iohannis este puternic și popular (mă rog!). Și mai ce? Că suntem un membru de nădejde în bătălia contra ISIS (???), că noi ne respectăm angajamentul luat pentru a cheltui peste 2% (sper că am auzit bine) pentru înarmare, că relația este mai bună ca niciodată. Și mai ce? Dintre cele care ne ard buza! Vizele? „Vom vorbi.“

Primirea lui Klaus Iohannis la Casa Albă a fost un excepțional moment de complezențe politice și diplomatice, care ne-a bucurat. Poate că nici un președinte american n-a fost atît de copleșitor în afirmații măgulitoare. Dar dincolo de acestea, ce mai este? Pînă în momentul de față, nu am date sau detalii despre consecințele acestei vizite. Ca un ziarist care a mai luat parte la „vizite istorice“, sunt obișnuit ca peste ele să se aștearnă praful și schimbările spectaculoase să nu apară niciodată. Pînă la urmă, nu contează decît cele pe care le fac românii în țara lor.

Ce-a obținut Klaus Iohannis? O confirmare și o susținere în campania sa anticorupție. Altfel, în absența unui partid puternic care să-l sprijine, DNA-ul rămîne principalul instrument de acțiune împotriva adversarilor săi. Iohannis a putut pleca fericit acasă. Arma sa principală moștenită de la Traian Băsescu, folosită în special împotriva PSD-ului, a fost validată. M-a și amuzat strădania unor trupeți din fosta armată de băsiști prefăcută în iohanniști de a face din anticorupție principalul subiect al conferinței de presă de pe peluza Casei Albe.

Klaus Iohannis va efectua o vizită de lucru în Germania în perioada 19-20 iunie. Adică peste aproape două săptămîni! Mulți își imaginează că felicitatul și onoratul Iohannis la Washington face, într-un fel, naveta între Washington și Berlin și, mai apoi, prin întîlnirea cu Macron de la Bruxelles, din 22-23 iunie, între Washington și Paris. Cît de mare și de moale este, Klaus Iohannis poate sări într-un picior sau cînta la o petrecere dată la consulul onorific al Austriei. Cine din politica actuală a lumii s-ar putea lăuda cu o asemenea performanță? În aproape două săptămîni se întâlneşte cu trei dintre figurile cele mai interesante și influente ale lumii. Nu-i de colea! Dar nici rodul diplomației românești și nici al unei partituri externe jucate pe picior mare. Vizita în Germania era prevăzută și fixată cu multe luni înainte de drumul la Washington, iar întîlnirea cu Macron este la Consiliul European. Ba eu zic că la Berlin, unde Iohannis nu se bucură de simpatia și de susținerea pe care noi ne așteptam să le aibă, nu va repeta complezențele făcute lui Trump. Nu doar că nu le va repeta, dar ar trebui să se aștepte la o altă perspectivă asupra acelorași lucruri despre care a vorbit atît de dezinvolt pe peluza Casei Albe. Abia la Berlin va afla care sunt consecințele vizitei sale spectaculoase la Casa Albă.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 11 iunie 2017
23518
 | 56
 | 76
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nastratin
-7
@Taranul : Bai marlane ot Tiraspol nu te mai sforta atata pentru ca sa ne convingi ca tu nu esti unul din nasturii de la slitul cracanatului de la Kremlin ! Zau , esti penibil !
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
genocid
+9
motivul care fce ca Germania sa nu-si plateasca datoriile fata de Romania sunt:…… sasssi…………Sasii sunt factorul de stres , sassi sunt cei care ponegresc Romania in mod consdtant, sassi sunt ,, die lösung”
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Valahu
+12
Mai terminati cu nebunia ! Hai mai cerebrali putin. Vizita dlui Iohanis a fost un "gest de consolare" in contextul in care Tramp va intreprinde VIZITE OFICIALE in Polonia si se pare si in Ungaria. Romaniei NU i s-a acordat onoarea unei vizite oficiale nici a lui Tramp la Bucuresti nici a lui Iohanis la Washington. Au gasit aceasta formula de consolare( sau de pacalire) prin care dlui Iohanis i s-a acordat o distinctie evreiasca, deplasandu-se in SUA si "pentru ca tot era acolo" a fost primit si de Tramp cu o conferinta de presa. Una din dovezile acestei afirmatii este ca G.Maior, ambasadorul la Washington nu a stiut absolut nimic, dar nimic! El trebuia sa vina in tara unde era nas la o nunta. Isi rezervase deja biletele. Au mers pe ideea "trebuie sa-i bagam si pe amaratii aia in seama" pentru ca-i folosim (used)doar la camp de manevra si carne de tun !
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
genocid
+8
ati vrut nazist ?! nazistii vor vendeta! Sassi practica incestul de sute de ani, ca sa nu se spurce cu singele valah.
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
genocid
+3
urmeaza o Ordonanta de urgenta pentru modoficarea Legii Voluntariatului- toti rumānii sub arme
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
genocid
+4
e vai de noi ! vor sa ne termine! ne-au studiat, ne cunosc naravurile si slabiciuniile, suntem victima propagandei naziste
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Struhl Birkenovski @ genocid
+5
Domnule Genocid , mai aveti Ziklon ? Aveti cerere de la baietii de pe malul stang al Nistrului , face bine impotriva ofticii , Nastratin e un bun psiholog si le alina durerea ....
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
parere
+1
Vizita este ceva pozitiv.....o mare putere te baga in seama nu e nimic rau....
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Nastratin
-18
USA ar face bine sa nu ridice vizele pentru romani , NICIODATA ! Deja am ajuns ciumatii Europei din cauza unor scursori ! De ti-e rusine sa spui la Paris , Berlin sau Londra ca esti roman ! Ca nu stii ce reactie va avea interlocutorul ! Asta ne mai lipseste , in cateva luni , un an sa ni se lipeasca aceeasi eticheta si in USA ! Plus o droaie de rusnaci de-ai lui Putin cu pasaport romanesc , dracu' stie cum l-au capatat la Chisinau !
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Klaus Woodenhead @ Nastratin
+16
Știe, mă, știe, crezi tu că nu știe? Băsăul tău a avut nevoie de marjă de manevră la alegeri. Au dat cetățenie la 1 milion de rusnaci domiciliați într-o garsonieră. Ăștia-s votanții de dreapta.
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Gogulea @ Nastratin
+10
Pai tocmai asta e motivul pentru care nu ridica vizele. Daca vrem unirea cu Modova, trebuie sa-i acceptam si pe "rusnacii lui Putin", tovarase sorosist! Sper ca razboiul cu Rusia sa te gaseasca in prima linie a frontului, sa se duca vestea in lume de vitejia ta!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Nastratin @ Nastratin
0
@Gogulea: Ma voi bucura daca ne vom intalni pe linia intai a frontului ! Necazul esta ca nu voi putea sa-ti vad fata , ci numai spatele !
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Constantin Moldovean @ Nastratin
+2
@Taran: mare EDITAT esti Nistorescule daca ai ajuns la mana rusnacilor!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Nastratin
+4
O asemenea tîmpenie de la cine poţi să auzi ... ? Eşti invidios pentru că statutul tău de putoare comunistă nu-ţi permite să ajungi vreo dată peste ocean ... ! Sunt sigur că nici hîrtia pe care sunt tipărite chestionarele ce trebuiesc completate pentru viză , nu ar suporta istoricul neo-stalinist ... ! Poate că pentru tine nu e nicio problemă să spui că eşti romăn ... , din simplul motiv că nu eşti romăn ... ! Tu eşti produsul împerecherii dintre activistul sovietic cu eroina gestionară la MAT-ul colhozului fruntaş ... ! Locul , ţine-l secret ... !
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
ilex
-8
Dar nimeni nu-si mai aminteste penibilele momente in care Dragnea si Grindeanu profitau de faptul ca Trump intrase sa manance si se inghesuiau sa - i pupe papucul....Banuiesc ca era mai onorabil decat o vizita de lucru nu????Sau suntem pentru unii muma pentru altii ciuma???
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Klaus Woodenhead @ ilex
+15
Vizita lui Iohannis ne-a costat 6 mld Euro, buget alocat de securiștii din CSAT pentru a da un exemplu în Europa. În 2010 Germania ne-a folosit de exemplu pentru greci prin tăierile salariale de 25% și majorarea TVA-ului la 24%. Suntem cel mai bun exemplu de țară căndusă de securiști retardați. În anii '80 populația a făcut foamea tot Securitatea depășea planul impus de Ceaușescu la returnarea datoriei externe.
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Gogulea
+5
Saracul romans, in speranta ca "masa bogatilor" este si pentru el, ingurgiteaza pe nemestecate vorbe goale, ca doar, doar si-o astampara foamea. Tema de meditatie: In Gradina Maicii Domnului nu se intra cu burta plina, ca e de porc!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Gogulea
+7
Arde-l pe mitocan ( Nastratin ) ... ! Duhneşte a vodcă din pufoaică şi cizme ... de cominternist #rezistent ... !
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017