×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 04:58
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Nu vă e ruşine?!
Scrisoare foarte deschisă adresată jurnaliştilor români acreditaţi la vizita preşedintelui României la Casa Albă

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor jurnalişti,

Nu voi folosi termenul “colegi”, mai ales după ce am asistat stupefiat la comportamentul dumneavoastră pe parcursul vizitei preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Washington. Am fost singurul jurnalist româno-american prezent la acest eveniment şi mi-au trebuit câteva zile să-mi revin după cele auzite de la oameni care ar trebui să fie modele de comportament civilizat şi de etică profesională. În meseria de jurnalist, limbajul de mahala, pregătirea superficială, aroganţa şi lipsa totală de respect faţă de cei din jurul dumneavoastră - inclusiv subsemnatul - mă determină să vă adresez aceste rânduri, în speranţa că veţi înţelege ceva din ceea ce vreau să vă transmit. Am 65 de ani şi trăiesc de 28 de ani la New York, unde sunt refugiat politic din februarie 1989. Practic meseria de jurnalist din aprilie 1997, când am fondat, împreună cu fiica mea, cel mai vechi ziar românesc în activitate la New York, “New York Magazin”, pe care îl conduc şi îl editez de 20 de ani. Am făcut această introducere pentru a vă arăta că nu sunt un nou-venit în presa scrisă şi că m-am pregătit serios înainte de a porni într-o aventură despre care nu ştiam când - şi dacă - se va încheia. Nu am avut resurse financiare, nu am beneficiat de banii unor “sponsori”. În toţi aceşti 20 de ani, mi-am asumat întotdeauna greşelile şi am încercat să le dau cititorilor mei tot ce am avut mai bun, fără să le cer nimic în schimb. Mi-am dorit să informez corect şi să protejez libertatea de exprimare a colaboratorilor mei în această ţară liberă, America, unde presa reprezintă cu adevărat o putere de care societatea a beneficiat întotdeauna.

Dar să trec la subiect. Miercuri, 6 iunie 2017, am fost prezent la întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu “Comunitatea Română din Washington, DC.”, acţiune care a avut loc la Ambasada României. Întrebare: a fost o întâlnire a preşedintelui cu românii din America sau cu dumneavoastră, cei veniţi din ţară?! M-am trezit îmbrâncit şi apostrofat de reporterii sau cameramanii televiziunilor din România, deşi aveam acelaşi statut cu domniile lor, fără să mai vorbesc de diferenţa de vârstă şi de faptul că am condus 6 (şase) ore pentru a ajunge la acea întâlnire. Întrebare: de ce aţi transformat un eveniment dedicat Comunităţii Româneşti într-o şedinţă foto a preşedintelui României, fără să ţineţi seama de faptul că oamenii veniseră acolo pentru a discuta problemele românilor din America şi a căuta soluţii împreună cu preşedintele?

Vineri, 9 iunie 2017, m-am prezentat la Ambasada României, pentru a merge împreună la întâlnirea de la Casa Albă dintre preşedinţii Donald Trump şi Klaus Iohannis. Urma să stabilim de comun acord protocolul întrebărilor şi să desemnăm persoanele care urmau să se adreseze celor doi şefi de stat. Lăsând la o parte ce mi-au auzit urechile în drumul spre Casa Albă (mai ales din partea unor doamne sau domnişoare, cărora nu vreau să le dau numele din respect pentru sexul frumos), m-am oferit să vă ajut, având în vedere că trăiesc de atâţia ani în America şi am fost prezent la toate întâlnirile de la Casa Albă ale preşedinţilor români cu omologii lor americani de după Revoluţie. M-aţi privit cu superioritate şi aroganţă, lăsându-mă să înţeleg că dumneavoastră sunteţi stăpânii adevărului şi că politica americană nu poate fi comentată decât de “specialiştii” trimişi de la Bucureşti. Nu am probe pentru a lansa acuzaţii de manipulare orchestrate în laboratoarele de intoxicare ale Puterii din România, oricare ar fi ea, deşi am serioase îndoieli în ceea ce priveşte buna credinţă a unora dintre dumneavoastră. De fapt, nu acesta este scopul scrisorii mele.

În final, doresc să vă transmit următorul mesaj: treziţi-vă şi învăţaţi că respectul faţă de meseria de jurnalist vă obligă să adoptaţi o conduită care să se ridice la nivelul lumii civilizate! Vă urmăresc în fiecare zi pe posturile de televiziune din România şi nu mi-a venit să cred că oameni care se erijează în monumente de etică şi le spun românilor ce e bine şi ce e rău pot coborî atât de jos! Nu vă mai lăsaţi călcaţi în piciare de forţa banilor şi apăraţi ce se mai poate apăra într-o presă ajunsă în pragul dezastrului moral în România! Vă garantez că notorietatea şi gloria temporară se vor întoarce ca un bumerang împotriva celor care încearcă să transforme această meserie nobilă într-o afacere rentabilă! Cât despre limbajul incalificabil pe care îl folosiţi în relaţiile dintre dumneavoastră, nu e treaba mea. Totuşi, vă întreb: Nu vă e ruşine?

Grigore L. Culian, editor/fondator “New York Magazin”

Grigore L. CulianPublicat Luni, 12 iunie 2017
21745
 | 62
 | 56
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana Rollason
0
@Taranul : scrii despre "maniera desavârsita proletcultist-kgb-istă", desi prima n-o conditioneaza pe-a doua, faptul ca românii vad servicii secrete peste tot e semn ca traiesc în dictatura. Si nici stalinismul n-are a face cu nazismul, astea au fost aberatii de-ale unor "istorici" americani (si, unii, de tipul Tismanenu, exportati si-n România basescului - pe care sper sa-l si vezi ce-a fost întotdeauna, adica un neo-nazist. Stalinismul - si crede-ma ca stiu despre ce vorbesc -, era pozitiv, lozincile îi eru optimiste si eroice " epopeea construirii", centralele electrice de pe Volga", etc., etc., si eroii, si tineri si frumosi, si entuziasti. Mobilizator, fiindca avea un obiectiv, pe care l-a si rausit: de-a scoate Rusia din seculara ei toropeala, din înapoierea endemica, din anafabetism de masa, paduchi, betivi, promiscuiate, cersetori ... pe care sa-i înlocuisca prin frumosii nebuni ai marilor orase, dinamici, entuziasti, mereu tineri si bine-ancorati. Hitler era revansard, Stalin, în defensiva. Si este, si astazi, adulat în fosta URSS : a câstigat Al Doilea Raboi Mondial. Ori, daca-ar fi fost capcaunul pe care-l voiau americanii, sovieticii s-ar fi debarasat de el în timpul WWII) aberatii, spuneam, ale unor istorici americani, din scoala Hannei Arendt.
Publicat Miercuri, 21 iunie 2017
+Răspunde
joenegut
-4
Culian, cred că nu înţelegi nici limba română nici măcar aia pe care o vorbeşte Trump. Jurnaliştii ăia pe care-i deteşti l-au determinat pe Trump să declare că activează art. 5 din Tratatul NATO, o jurnalistă română! Capisci?
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Mesterul
+5
CORECTE APRECIERILE DOMNULE CULIAN. DAR STITI DE CE ASA ZISI JURNALISTI DIN ROMANIA SE COMPORTA ASA PT. CA SUNT NISTE SLUGI MAJORITATEA NU CUNOSC MESERIE SI SUNT TINUTI SI MANIPULATI DE ALTI.
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
7.4
0
Ha, ha ce umor aveti domnule Culianu. Cica "oamenii veniseră acolo pentru a discuta problemele românilor din America şi a căuta soluţii împreună cu preşedintele?" Ha ha ce solutii sa cauti impreuna cu Iohannis ? ha , ha buna. Ati auzit de o solutie data de acest individ? Va rog sunt numai ochi si urechi. Eu am auzit doar o flasneta a neo-securitatii care repeata propaganda aia cu anti-coruptia si penalii.
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+5
SUPER ARTICOL FELICITARI DOMNULE CULIANU !!!!!!
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Aloha
-8
G. Culian, citez din textul d-voastra: "Am 65 de ani şi trăiesc de 28 de ani la New York, unde sunt refugiat politic din februarie 1989. " Va intreb: De ce sunteti acum refugiat politic? Nu aveti drepturi in Romania? Aveti dreptul de exprimare in presa, calatoriti in Romania cand vreti fara nici o problema. De ce sunteti inca refugiat politic?
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Nastratin
-9
Griguta , zau devii penibil ! Deci , dl. Culian - muzician in Romania , sofer , ospatar , ziarist in America ! Asa zice dumnealui ! Dar totusi cine este acest domn Grigore L. Culian ? Daca dai un search pe Google cu tag-ul ,, Grigore L. Culian '' afli ca omul este presedintele , directorul , redactorul sef , redactorii , reporterii , secretara , dactilografa , paznicul si femeia de serviciu al ziarului saptamanal ,, New York Magazine '' in limba romana pe care il scoate acasa ! Ati citit bine , ACASA ! Nu glumesc ! Verificati ! Si ca in ianuarie 2017 a primit premiul "Queens Ambassador Award" care se acordă anual personalităţilor din comunităţile de emigranţi care au contribuit la dezvoltarea relaţiilor dintre diferitele etnii (?) care trăiesc în New York ! A fost recomandat de Camera de Comerţ Româno-Americană, condusă de Elias Wexler ! . Altceva nimic despre domnu' ziaristu' Culian ! Nimic , nimic, nimic ! Cum a ajuns in America , ce studii are , activitate profesionala , din ce traieste ! ( N-as prea crede ca traieste din saptamanalul in limba romana ,, New York Magazine '' ! ) Nimic ! Nu vi se pare interesant ? De cine ai fugit din Romania acum 28 de ani domnule Culian ? De comunistii si securistii lui Ceausescu care conduceau Romanaia ! Si acum , din America , ai impresia ca nu mai este asa ? Nu zau ! Si mai interesant mi se pare ca nu stiu cum se face ca in momente critice apar tot felul de indivizi din America(?) care tin mortis sa ne convinga ca ce bine e cu urmasii fesenistilor lui Iliescu ! In 2014 inaintea alegerilor prezidentiale a aparut Chris Terhes care ne spunea ce cool e Ponta ! In vara - toamna 2016 a aparut acest Grigore L. Culian care ne spunea si ne spune ce bine e cu Dragnea si PSD si ce nenorocire este Iohannis ! Cum Dumnezeu se face ca toti ,, americanii '' astia canta la masa PSD-ului ?
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Melos Negros @ Nastratin
+12
Chris Terhes nu a susținut atât că ce bun e Ponta cât că ce securiști sunt toți ceilalți din Ro. Alminteri ce vrei matale să demonstrezi aici?! Că ziariștii johănniști nu sunt niște securiști și atâta tot?!
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Melos Negros
+24
Cu cine vorbiți dle Culian?! Cu jurnaliștii români?! Păi nu avem așa ceva: toți sunt...acoperiți. Ba mai mult, dacă nu știți, noi nu avem nici parlament, nici justiție și nici guvern (cf. John Mac Cain): avem doar SRI, același din vremea împușcatului, care face și desface totul. Punct.
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Melos Negros
+4
Cu Nastratin , marele vorbitor de ode interpretate în maniera desăvîrşită proletcultist-kgb-istă şi autor al celor mai mizere înjurături în numele educaţiei neo-stalinist-naziste dobîndite la Aubaza 2 Ferentari şi la cea din Rahova ... !
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
MYSEBI
+11
Contrabasule , Romania si SUA sunt contaminate de epidemia de Globalism ....NUMAI o adevarata REVOLUTIE mai poate salva Lumea de la un dezastru planetar ....!
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+42
Vă înţeleg supărarea, dle Culianu, chiar şi dezgustul resimţit în urma unor asemenea acte lipsite de profesionalism ziaristic ! E greu să obţii acreditări dacă nu faci parte din corul de lingăi ai puterii, dar asta ţine de personalitatea celui însoţit !Toţi îl acuză pe Ceauşescu, de lipsa de libertate a presei, fără să recunoască faptul că acum când presa este liberă rezultatul este acelaşi ! Pupincurişti din toate timpurile îşi fac meseria după ce şi cît li se aruncă de la festinul Puterii ! ! P.S. Din păcate şi pe acest blog nu suntem singuri, vorba cuiva ! Sistemul veghează, iar cozi de topor se găsesc ! Vorba cuiva : n-au ei atâtea topoare, câte cozi de topor avem noi !
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017