×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 21:36
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Patru căi amiabile de scindare a Europei
România, invitată politicos în viteza a doua a UE
Viziunile Comisiei Juncker pentru viitorul UE par o provocare pentru ţările dezvoltate, iar pentru statele sărace sunt doar o utopie
Viziunile Comisiei Juncker pentru viitorul UE par o provocare pentru ţările dezvoltate, iar pentru statele sărace sunt doar o utopie

Până în 2025, românii vor avea drepturi și beneficii sociale ca în statele scandinave, vor trăi într-o țară digitalizată până în ultimul cătun, cu un sistem de educație care va produce doar forță de muncă supercalificată, se vor mândri cu o armată europeană cel puțin autonomă față de NATO, cu armament european achiziționat dintr-un fond comun european, nu vor mai fi speriați de starea sistemului bancar și creditele neperformante, pentru că acestea vor fi fost reparate prin preluarea poverii datoriilor de către toate statele UE.

Nu este o glumă. Este viziunea birocraților de la Bruxelles (care reflectă viziunea Berlinului și a Parisului) pentru UE până în anul 2025, expusă în patru documente de reflecție.

Comisia Angelei Merkel

Să începem cu viziunea asupra apărării europene. „Sarcina întăririi securității europene este în primul rând în mâinile europenilor“, arată „Documentul de reflecție privind viitorul apărării europene“, prezentat la Bruxelles pe 7 iunie și semnat de doi dintre vicepreședinții CE – Federica Mogherini și finlandezul Jyrki Katainen. Seamănă izbitor cu declarația Angelei Merkel după ultima întâlnire cu Trump: „Este timpul ca Europa să-și ia destinul în pro­priile mâini“. De această dată este vorba de destinul militar al UE, care, în viziunea Comisiei, poate merge până la trupe europene autonome față de NATO, aflate sub comandă europeană și care vor lua parte la misiuni independente de NATO. Începe să prindă contur spaima presei americane privind „Germania care își creează discret o armată proprie“, pentru început cu brigăzi din Cehia, Olanda și România, după cum scria recent Foreign Policy. Este însă puțin probabil că statele din Europa de Est vor alege distanțarea de SUA, iar aceasta poate produce o primă sciziune Est-Vest.

Utopia armatei europene

Cifrele spun multe despre viabilitatea acestui proiect european de apărare. UE își propune să aibă în fiecare an un fond de 5,5 miliarde de euro pentru investiții comune în armament. Să comparăm finanțarea acestui proiect socotit îndrăzneț la Bruxelles cu finanțarea americană doar pentru rezistența în fața unei potențiale agresiuni ruse – 4,8 miliarde de dolari. Prin urmare, mai este mult până când Europa va avea propria armată și, mai cu seamă, până când acest lucru va fi posibil fără a irita Statele Unite.

O lume cu slujbe și bănci ideale

Să trecem la viziunea socială pentru Europa anului 2025. A fost expusă în documentul de reflecție „Pilonul european al drepturilor sociale“, în care Comisia condusă de Jean-Claude Juncker propune o lume ideală: locuri de muncă sigure și sănătoase, venit minim, protecție socială, asistență medicală de calitate, pensii decente, pregătire profesională continuă, locuințe sociale, grădinițe, șanse egale. Este o viziune care exclude dumpingul social al esticilor, dar care exclude și zecile de ore suplimentare neplătite muncite de estici.
Cum se vor putea realiza toate acestea într-o Europă cu o populație îmbătrânită ce apasă tot mai mult pe sistemul protecției sociale, Comisia nu o spune. Și nu spune nici cum se vor împlini toate astea în țările sărace ale UE, acolo unde până și canalizarea este o problemă. Însă Comisia spune cum pot beneficia statele de fonduri pentru aceste obiective – doar prin aderarea la o Uniune Monetară definitivată, în care băncile centrale și fiscalitatea vor fi subordonate Bruxellesului și Frankfurtului.

Această aprofundare a Uniunii Economice și Monetare este abordată într-un nou document de reflecție, ce vizează în special băncile. Comisia face referire la apariția obligațiunilor garantate de statele UE, însă nu arată cum marile bănci europene (controlate în mare parte de marile state europene) nu vor încerca să profite de aceste garanții, declanșând adevărate războaie financiare intra-UE.

Populismul de catifea al Comisiei

Toate aceste viziuni ale Comisiei Europene pentru viitorul UE fac parte dintr-o strategie de reapropiere între cetățeni și instituțiile de la Bruxelles. Comisia vorbește despre drepturile sociale tocmai pentru a reduce din ascensiunea populismului din țările sărace, vorbește despre bănci și uniunea monetară pentru a opri populismul în țările bogate, vorbește despre succesul UE într-o lume globalizată pentru a reduce spaimă europenilor în fața valurilor de imigranți.

Însă aceste viziuni fac parte dintr-o serie deschisă de celebrele scenarii pentru viitorul UE expuse de Juncker în luna martie, cu „Europa cu mai multe viteze“ cap de afiș. Aceste viziuni sunt aplicabile cel mult în țările din nordul Europei, în Belgia, Olanda, Germania și, cu greu, în Franța și nordul Italiei – este, practic, nucleul dur al UE. În restul continentului, și mai cu seamă în Est, acele drepturi sociale „minime“ sau succesul pe piețele mondiale sunt o utopie în acest moment.

România, invitată în viteza a doua

Cu alte cuvinte, aceste viziuni despre UE în 2025 pot fi modalitatea politicoasă a nucleului dur al UE de a invita țările estice să treacă în viteza a doua a Europei. Și asta se întâmplă chiar acum cu camionagii români angajați în țară cu salarii mici, care duc o viață de sclavi făcând cabotaj rutier în Vest pentru firmele occidentale; statele vestice au introdus legi împotriva acestui dumping social și le-au interzis repaosul săptămânal în cabină (trebuie să îl facă la hotel), iar asta poate echivala cu rămânerea lor fără slujbă. Este un exemplu despre cum Europa se rupe și despre cum toate aceste documente de reflecție, aparent benigne, vor oficializa această scindare a continentului. Există însă și un domeniu în care nu este prevăzută posibilitatea unei a doua viteze – apărarea și investițiile militare. Aici, toate statele trebuie să investească și să cumpere armament produs de marile economii europene.

Călin MarchieviciPublicat Duminică, 18 iunie 2017
7251
 | 8
 | 24
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
sisi sisoe
+5
In spatele acestei povesti in care se bat campii cu cai verzi despre fericirea celor din UE, incepand cu anul 2025, se afla cateva lucruri "curat murdare". Tot balamucul iscat la nivel mondial cu miscari de trupe si diverse conflicte armate, pe motive de pace si securitate internationala, a fost creat, de ochii lumii, la intelegere oculta intre marile puteri ale lumii, pentru ca acele mari concerne mondiale care produc armament si tehnica militara sa-si poata vinde stocurile de vechituri tarilor sarace pe care le "ameninta" in multe cazuri, un "bau-bau fantoma"si care-si pot permite doar armament ieftin, in general vechi si depasit tehnic. Chiar crede cineva intr-un razboi Rusia-NATO? Daca s-ar vrea, problemele din orientul mijlociu s-ar rezolva intr-o zi. Imaginea "stralucitoare"din 2025 a tarilor europene este, exclusiv, pentru cele din vestul UE a caror economie se bazeaza, in principal, pe extorcarea de resurse si forta de munca a tarilor inapoiate aflate in zonele din E-SE-ul Europei. Totusi, exista si o hidra pentru acele tari "fericite" si anume, globalizarea care ar duce la pierderea identitatii nationale a statelor respective. Concret, se promite fericirea prin distrugerea natiilor europene si inlocuirea lor cu un talmes-balmes de populatii de natii amestecate, fara identitate ca neam, care au o singura guvernare generala, usor de manipulat in folosul celor care mai viseaza la globalizare si fac tot posibilul sa o puna in aplicare. Din pacate, Germania inca mai viseaza sa devina imperiu si incearca sa faca asta d.p.d.v. economic. Armata europeaaa a UE se vrea a fi, de fapt, sub comanda Germaniei pentru a-i deservi scopurilor proprii ale acesteia. Lipsa de intelepciune a conducatorilor UE, precum si lupta pentru putere absoluta a unora din ei va crea in continuare probleme ce vor duce la destramarea UE sau modificarea principiilor ce vor sta la baza existentei acesteia. In 2025 configuratia UE s-ar putea sa fiecu totul alta sau sa nu mai existe.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Walter
+12
Europa nu se rupe. Ce vedem e cum noi esticii (exemplul cu camionagii) ramanem cu obligatiile/restrictiile iar occidentul cu drepturile/avantajele. Dupa cum vedeti libera circulatie a fortei de munca (din est) se tot restrictioneaza in timp ce libera circulatie a MARFURILOR proaste din occident, capitalurilor (din vest) si resurselor (dinspre est spre vest) ramane neingradit. Pana la urma UE asa a fost gandita doar ca noi nu vrem sa acceptam crudul adevar. Doar nu-si imagineaza cineva ca tarile bogate au facut o alianta cu noi ca sa nea dea, sa iasa pe minus la bilant.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
ostafi
+2
Din conul meu de umbra nu pot decat sa soptesc ca respect pozitia autorului
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
MYSEBI
+8
Chiar daca oligarhia politica romaneasca nu este de acord , daca viteza de Integrare in UE scade cu atit mai bine pentru popullatia Romaniei ....
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+18
Asa viseaza ei stapanii de sclavi "o țară digitalizată până în ultimul cătun ", sclavagism de tip roman digitalizat ..adica românasii micro-cipati ...Intre ce si-a propus regimul Fascist Corporatist de la Bruxeles /Vatican si cum va fi realitatea ramine de vazut ..Eu zic ca UE se va destrama exact ca imperiul austro-ungar si ca vom experimenta razboaie civile in Imperiul roman de vest / UE , de genul celor din Siria . Numai inconstienti nu observa realitatea , traim in feudalism /sclavagism ,intr-o Corporatie Romană .
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Constantin Gajban
-2
Problema este că românii nu pot merge nici cu viteza a treia.Era şi de aşteptat ca statele europene cu economie dezvoltată să procedeze, după "modelul Trump", adică să renunţe a mai duce în spate alte state, care bat pasul pe loc, aşteptând numai să fie ajutate.Tocmai aici stă viitorul dezechilibru al UE, care nu va fi capabilă, în timp, să menţină coeziunea.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Taranul roman
+2
Doamne ... cata prostie, romanilor le mai trebuie 2025 de ani sa-si schimbe mentalitatea ... *mai peste tot inca gasesti muuuuulti romani care intreaba*nu se poate aranja, asa ... fara aia sau aia, ce ... pana acum ... mergea ...*, *hai ca dau ceva ..a aranjeaza tu ... chestia aia, hai ca stiu eu pe cineva care ... te rezolva ... etc, etc. Priviti realitatea dureroasa din Romania din spatele *Casei Poporului in care alesii dormin fotilii luxoase ...*, imaginea aia postata la articol poate fi *multiplicata de mi de opri* cu realitati dureroase in care traiesc *miliiane de romani, copii ... .
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Realistul
+14
UE cu sase viteze este o utopie cinica, inventata de madam Angelica si narcomanii birocrati de la Bruxel, pentru a masca colonialismul asazisei uniuni europene, adica germania si franta cu folosele restul europei cu ponoasele, oricum in germania peste sapte ani araba va fi adoua limba oficiala iar peste 25 de ani germania va fi republica islamica.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+6
NU E DE RAS, UE E IN DISOLUTIE RO TREBUIE SA FACA REFERENDUM DE IN SAU RO EXIT ,NU PUTEM FI BATAIA LOR DE JOC SI MAI ALES NU PUTEM STA CU FUNDUL IN DOUA LUNTRII DECI ORI SUA CARE ESTE SIGURA SI V A INVESTII ENORM LA NOI MILITAR SI ECONOMIC SAU SENILII DE LA UE !!!!!SEMNEAZA UN CET RO DEMN SI CURAJOS NU UN CETATEAN UE SCLAV IN TARA LUI SI BATAIA LOR DE JOC ,NU MOSCHEE IN ROMANIA NU VITEZE IN RO NU JIHADISTI IN RO NU SI NU DECI REFERENDUM !!!!!!!
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Valahu
+13
Merci Calin ! Occident, IPOCRIZIE te chiama !
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017