×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 05:00
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Atac la siguranța sistemului energetic
Compania Națională a Uraniului, devalizată și sabotată în mod sistematic
Centrala de la Cernavodă importă uraniu din Canada, în timp ce minele noastre se închid
Centrala de la Cernavodă importă uraniu din Canada, în timp ce minele noastre se închid

În primăvara anului 1990 a fost înființată Centrala Industrială a Metalelor Rare, direct în subordinea Guvernului României. Spre sfârșitul aceluiași an, societatea este transformată în Regie Autonomă. La șase ani după aceea, în anul 1996, societatea alimentează pentru prima dată reactorul de la Cernavodă cu combustibil fabricat din dioxid de uraniu românesc. Un an mai târziu, se înființează Compania Națională a Uraniului SA, în subordinea Ministerului Economiei și Comerțului. Acesta este momentul în care industria uraniului din România începe declinul. În anul 1997 încetează activitatea de exploatare la minele Sucursalei Banat. În anul 1998 încetează activitatea la Mina „Avram Iancu“ din cadrul sucursalei Bihor. În anul 2009, Sucursala Bihor se închide complet. În anul 2010, la uzina de la Feldioara s-a pus în funcțiune o instalație de sintetizare a probelor de dioxid de uraniu pentru efectuarea testului canadian de control al calității produsului finit.

În decembrie 2015, CNU a pierdut contractul de furnizare de pulbere de dioxid de uraniu către Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, care a preferat să cumpere mai ieftin de la o companie canadiană. Cheltuielile totale ale companiei au scăzut doar cu 14,5% în primul semestru din 2016, la 52,48 milioane lei. Cheltuielile de personal s-au diminuat cu 8,4%, la 34,88 milioane lei, în condițiile în care efectivul de salariați al CNU s-a redus de la 1.332 la 1.144 persoane.

Pe 30 iunie 2016, CNU avea plăți restante în sumă totală de 19,48 milioane lei. Guvernul Cioloș a anunțat Comisia Europeană că intenționează să acorde CNU un ajutor de stat individual pentru salvare, constând într-un împrumut pe 6 luni, în sumă de până la 62 milioane lei, motivând, printre altele, și „creșterea instabilității la granița de est a Europei“, context în care autoritățile europene din domeniul atomic recomandă menținerea de stocuri de uraniu pentru centralele nucleare europene, suficiente pentru perioade de până la 5 ani.

Începutul sfârșitului

Cum a pierdut CNU contractul cu Nuclearelectrica? Potrivit unei HG din 2009, stocul de uraniu constituit la uzina Feldioara din cadrul CNU în perioada 1993-2008 a fost transmis fără plată din proprietatea privată a statului în patrimoniul CNU. În schimb, contravaloarea concentratelor tehnice de uraniu devenea obligație bugetară pentru companie, de virat la bugetul de stat, la nivelul prețului stabilit pentru concentratul de uraniu în diuranat de sodiu, transferat anterior. Într-un control derulat în 2012, Curtea de Conturi a constatat că CNU a virat eronat la bugetul de stat contravaloarea uraniului transmis fără plată din domeniul privat al statului în patrimoniul companiei. Inspectorii au stabilit că transferul a fost efectuat la un nivel inferior valorii cu care s-a făcut descărcarea din gestiune. Acest lucru a dus la afectarea bugetului de stat cu suma de 51,263 milioane lei. Curtea de Conturi a dispus ca această sumă să fie plătită de către CNU. Compania a contestat în instanță, dar magistrații Înaltei Curți au decis că societatea este bună de plată. CNU a fost nevoită să recalculeze prețul pulberii de dioxid de uraniu livrată către Nuclearelectrica. Aceasta a însemnat o majorare cu 76% a prețului de livrare. „Până la punerea în aplicare a deciziei irevocabile a ÎCCJ, ponderea obligației la bugetul de stat din prețul de vânzare către SNN a pulberii de dioxid de uraniu a fost de 10%, comparativ cu 80% după aplicarea acesteia. În cadrul negocierilor cu SNN nu s-a ajuns la un consens privind acceptarea noului preț, astfel încât CNU SA s-a aflat în imposibilitate de a mai livra marfa la prețul din contract, care nu acoperă obligațiile la bugetul de stat și costurile de producție. În aceste condiții, SNN a reziliat contractul cu CNU SA“, se arăta într-un document al companiei.

Până în anul 2011, activitatea de extragere și prelucrare a uraniului a fost subvenționată de stat în proporție de 55-75% din valoarea costului de producție. La începutul anului 2016, într-o informare adresată de CA al companiei către Ministerul Energiei, se arăta că aceasta se află într-o situație extrem de critică, inclusiv ca urmare a rezilierii contractului de livrare de pulbere de dioxid de uraniu cu singurul său client, Nuclearelectrica, iar variantele posibile de ieșire din această situație erau închiderea companiei, intrarea în insolvență, privatizarea parțială, prin păstrarea unei participații majoritare a statului român, sau fuziunea cu Nuclearelectrica, oricare dintre acestea necesitând măsuri imediate de ordin juridic, economic și strategic din partea Guvernului.

Cum i-au pus cruce

În primăvara lui 2016, CNU a decis să închidă exploatarea zăcământului de uraniu de la Crucea, județul Suceava. În contrapartidă, societatea urmează să deschidă o nouă exploatare de minereu de uraniu la Tulgheș – Grințieș, județul Neamț. Circa 700 din cei 1.200 de angajați ai CNU vor fi disponibilizați în acest an, după ce mina de uraniu Crucea-Botușana din județul Suceava se închide temporar. Asta, în condițiile în care CNU și-a pierdut singurul client, Nuclearelectrica, societate care a preferat să cumpere uraniu mai ieftin de la o companie canadiană. Noul furnizor de pulbere de uraniu al Nuclearelectrica, firma canadiană Cameco, a încheiat recent un acord de cooperare cu partenerul chinez al Nuclearelectrica la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, China General Nuclear Power. În anunțul privind încheierea acordului se subliniază că este vizată în primul rând dezvoltarea de proiecte noi, demarate de la zero, de explorare și producție de uraniu.

Într-un comunicat remis Președinției și celor două Camere ale Parlamentului, sindicaliștii de la CNU denunță sabotajul și jocurile de interese care au adus compania în pragul falimentului.

COMUNICAT

Cu ocazia acceptării României ca membru al Agenţiei Energiei Nucleare (NEA), vă facem cunoscute eforturile disperate ale sindicatului nostru de a menţine România în rândul statelor care exploatează şi prepară uraniu, producând în final combustibil nuclear.

Compania Naţională a Uraniului a fost şi este devalizată şi sabotată în mod sistematic. Specialiştii noştri au fost supuşi unor condiţii de precaritate materială extremă. Familiile noastre au fost lipsite de suport elementar numeroase luni, iar angajaţii, încurajaţi să părăsească domeniul de activitate. În contextul în care activitatea noastră este absolut rentabilă pentru statul român.

Se încearcă în continuare falimentarea CNU de către grupuri de interese axate pe închiderea şi conservarea activelor miniere. Echipamente strategice performante au fost distruse şi vândute ca fier vechi, cu sprijinul unor factori politici etc. Motiv pentru care am sesizat instituţiile abilitate.

Prin activitatea benevolă a unor consultanţi independenţi, dl Octavian Ștefan şi dl Andrei Grigorescu, sindicatul nostru a primit atât sprijinul instituţiilor EuroGeoSurveys şi Comisiei Europene, cât şi know-how-ul pentru restructurarea activităţii de exploatare şi preparare uraniu spre un nou obiectiv.

Astfel, a devenit posibilă dezvoltarea activităţii Companiei Naţionale a Uraniului pe baza asocierii cu un partener ai cărui acţionari sunt companiile de profil ale Germaniei, Guvernul Marii Britanii şi Guvernul Olandei.

În urma acestor eforturi, Compania Naţională a Uraniului are asigurat exportul de combustibil nuclear în Uniunea Europeană, unde producţia noastră este considerată prioritate a strategiei energetice a Uniunii Europene!

Legislaţia naţională trebuie modificată în acest sens pentru a fi conformă cu cea europeană.

Facem apel la dumneavoastră pentru depolitizarea conducerii companiei şi numirea în funcţia de director general a dlui Iosif Moldovan, fost conducător al acestei companii. Dl Moldovan este un expert care a reuşit să împiedice falimentarea companiei, colaborând cu sindicatul pentru bunul mers al CNU.
Sperăm că veţi înţelege importanţa acestui demers şi a unei abordări consensuale de către dumneavoastră pentru interesul României.

Colegiul Director al Sindicatului Exploatare-Preparare Uraniu

Eduard PascuPublicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
9117
 | 11
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Bubulina
+1
Mie aratati-mi o Companie Nationala, sau o Regie de Stat care nu a fost devalizata, controlata de firme-capuse patronate de fosti si actuali securisti, adusa in prag de faliment, dar mentinuta ca muribundul de aparate, nu pentru ca ar aduce vre-un castig, ci ca sa permita pricopseala celor mentionati, dar si mentinerea unei scheme de personal gigantice. Toti acesti mamuti, inclusiv Oltchimul, au pastrat si protejat : facatorii de gazeta de perete, agitatorii, ciripitorii, betivii, hotii. Reducerile de personal s-au facut tot din randurile celor care munceau cinstit. S-a spus ca, pentrurefacerea economiei nu exista vointa politica. Fals! Exista vointa politica pentru distrugerea ei. Si nu numai din cauza influientelor externe, ci din INCOMPETENTA conducatorilor promovati pe criterii de gasca si obedienta, in special in ministere la nivel de directori si secretari de stat. Sectoare importante ale industriei sunt lasate la mana unor sfertodocti, care nu au nicio legatura cu domeniul pe care-l pastoresc. Profesionistii sunt incurajati sa plece, pentru ca nu permit actiunile haitei de profitori. Cat despre sindicate, la americani Sindicat = Mafia. Liderii marilor confederatii sindicale sunt controlati de securitate, unii poate chiar ofiteri acoperiti. N-ati observat ca protestele si grevele se fac simbolic, cu un numar controlat de oameni, cu grija diriati. Niciodata n-o sa pomeniti o greva generala, ca cine stie in ce poate degenera?! In atare conditii, fara un program coerent, aplicat de oameni cinstiti si priceputi, adio economie!
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Geologistu'
+10
Deja vu....... Asa s-a intamplat cu mineritul aurifer. Prima data monopol, dar nu de stat, ci la BNR. Pretul de primavara anii 90, pe lei tramvai, acoperea vag pretul de productie. Pana toamna, ca era inflatie, reasezare dupa comunism, etc, pretul de achizitie ajungea undeva pe la 60%, international recalculat pe leii tramvai convertiti in USD. BNR-ul reevalua stocul de aur, la nivel international (LME, Londra, unde a si ajuns o mare parte din rezerva) iar intreprinderile miniere cica erau subventionate, sa se inchida pe acei lei tramvai...... Producatori de aur....... Mai tarziu, prin 2000 si ceva, toti cica erau nerentabili. Inchisi. Aici e mai subtil, Curtea de Conturi, compensari, patrimoniu, bla... bla... Cum naiba se nimeri taman la CNU, din toata economia: privatizata, neprivatizata......... Asa, macar un control la la AVAS...... Si prin alte locuri..........
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
X
+10
Minele din Banat, Bihor, uzina din Feldioara... In zona aia, unii se joaca cu focul.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul
+10
Asa si? Mai sunt cateva nedevalizate care TREBUIE sa dispara. Au ceva Ghiocei de obiectat? Nu vad pe nimeni nicaieri protestand sau sesizand DNA-ul. Deci inca un articol de sange rau!
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+15
De ce a devenit uraniul "Regie Autonoma", desi a fost si e vorba de siguranta nationala ? asta e prima întrebare . Cine-a fost prim ministru ? si ministrul economiei? si de ce urmatorii nu s-au sesizat ? de ce n-au revnit asupra aberatiilor primilor iluminati de tradatori ai tarii? ca sa "faca frumos" si România, care, la 1989, era independenta si suverana (nu mai avea datorii si firmele autohtone îsi facusera, aveau debuseuri internationale), s-ajunga, în ultimii ani, la halul de înstrainare a bogatiilor tarii la care fusese si-n perioada interbelica ? si de ce nimeni, niciodata, de la Catarama, la Petre Roman sau Basescu, n-a avut si n-are nici acuma de ce sa dea socoteala ? de ce-au trebuit sa dea iama-n rezervele naturale ale României, si-n industrie, si-n agricultura? erau ale lor? si cum nu vine Tzepes Doamne sa puna mâna pe ei si sa-i puna sa despagubeasca la valoarea reala a pierderile pe care le-au provocat? de "restitutio in integrum" a uitat justitia româna (care nici nu-si vâra nasul, ca uraniul e strategic, nu miroase frumos, nu-i asa !) ?
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
@Rolansohn @ Ileana Rollason
0
Eu stiu ca esti asa o mare specialista in toate. Poate doar Mojica Tatoiu sa te intreaca. Da` mai lasa-ne si vezi-ti de kibutul tau!
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+13
Distrugerea sistematica a economiilor nationale era, în anii '90, o "moda", si-n Vest (unde-ajunsese din SUA, care, si ele, îsi "externalizasera" productiile de bunuri de toate felurile), numai ca, fata de România - unde, si repet, nimeni n-a-nfundat puscaria din cauza asta -, vesticii nu si-au devalizat industriile strategice. La halul în care-au fost - si-au ajuns si mai rau -, partidele politice, toate, în România, trebuie sa faca obiectul unor investigatii penale, toti, adica, ministrii, indiferent de "culoare", cu toti "tehnicienii" de prin ministerele pe care le-au distrus. Privind industria uraniului, ea nu trebuia, în primul rând, sa se privatizeze, sa fi ajuns "Regie Autonoma". Sub cine? cine a fost, atuncea, ministrul economiei ? si-al apararii? si urmatorii prim-ministri de ce nu s-au sesizat de gogomanie, s-o fi oprit ? De ce nu-i Ciolos la-nchisoare? împreuna cu miliardarul Catarama, care a desfiintat, în 1990, directiile din ministerele de resort? si primul lui ministru, Petre Roman ? ce-i aia sa fie anchetat pentru un "genocid" care stim ca numai "genocid" n-a fost (nimeni n-a murit) la "Mineriada", ca sa ne batem joc de justitie, în loc sa fi fost judecati si condamnati cu totii pentru ce-au facut cu adevarat? Nota : era de-asteptat ca se-ajunge la falimentul României, dupa suma uriasa a împrumutului lui Basescu (100 de miliarde), cvasi-nerambursabil, în conditii normale . Cine si de ce l-a facut? si de ce-i Basescu bine, mersi, pe la cele vile personale, în loc sa dea socoteala si el, cu ministrii lui cu tot ?
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Taranul roman
+20
Pai, Mina din Suceava este * Botusanu*, nu Botusana, apoi, canadienii vor vinde uraniu *ieftin pana ce Romania isi va inchide ultimele mine de uraniu, dupa, va urma *jaful, adica preturi DICTATE de straini !!!*. Restul ... va urma dupa aproape acelasi scenariu ca si pana acum din 1990 incoace, jaful facut in Romania de straini in colaborare si cu sprijinul politicienilor romani. Respectiv, se va intampla exact *ce ne-am dorit noi romanii*, pentruca, daca *ne doream altceva, o Romanie tara Europeana cu o economie europeana si toate celelalte, fara jafuri bancare si economice*, nu le permiteam politicienilor *corupti, hoti si mincinsoi sa-si bata joc de o tara intreaga !.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Niculae Moromete
+18
Unde ati fost 27 de ani, cui foloseste acum aceasta lamentatie ? Magureanu, Georgescu, Maior, Fulga, Harnagea, Talpes si voi restul cu pensii speciale, ce ati pazit?
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
joenegut
-10
Întrebaţi-i pe cei de la CNU dacă mai minereu de uraniu şi după aia facem teorii şi trădări.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
NumeGeologistu' @ joenegut
+3
Parca e vorba de pretul de achizitie, incarcat istoric? Spot ieseau.......
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Mischa @ joenegut
0
Mai nuclearule basist, tot mai mananci...?
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+13
Ce nu a reuşit să finalizeze guvernul tehnocrat , va duce la bun sfîrşit guvernul Grindeanu - Ponta cu larga ... , foarte larga susţinere PNL , USR , UDMR , PMP ... , şi sub coordonarea Prim - Primului Ministru Johanis ... !
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Taranul roman @ Ţăranul
+13
NU, ei doar continua *lantul slabiciunilor infiintat de toti ceilalti*, lant al slabiciunilor si mitei inceput imediat dupa 1990 ..., este usor sa acuzam dar daca o facem, *sa-i luam de rand, fiecare cu meritele sau mai bine *ne-meritele* adica *ingroparea ROMANIEI* de intreaga sleahta de politicieni de 27 de ani.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Ţăranul
+5
Just , domnule Ţăran Romăn ... ! Se merită ... trimiterea către purgatoriu ...
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017