×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 21:36
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Grecia, pusă să întreacă țările exportatoare de petrol
O țară care a devenit anexa politicii Berlinului
Popularitatea premierului Alexis Tsipras şi a partidului său, Syriza, s-a prăbuşit în ultimul an, ajungând la circa 20% în spatele conservatorilor greci
Popularitatea premierului Alexis Tsipras şi a partidului său, Syriza, s-a prăbuşit în ultimul an, ajungând la circa 20% în spatele conservatorilor greci

Începând din 2010 și până în anul 2015, problema datoriilor Greciei a pus Europa pe jar. Însă, după cutremurele numite migrație, Brexit și Trump, criza elenă și Grexitul nu mai provoacă decât un căscat plictisit.

Situația Greciei merită totuși mai multă atenție, măcar pentru că evoluțiile din Spania și Italia nu sunt îmbucurătoare și pot anunța crize europene de o amploare mai mare. La începutul acestei luni, Banca Santander, cea mai mare din Spania, a achiziționat Banca Populară pentru doar un euro. Însă cel mai important este că în spatele tranzacției stau active de 150 de miliarde de euro, majoritatea toxice, dar și faptul că decizia Băncii Santander a fost luată după numai 24 de ore de analiză. Soluția spaniolă înseamnă doar renunțarea la un împrumut guvernamental în favoarea punerii poverii deciziilor proaste ale băncilor și a datoriei lor pe umerii deponenților. De aici și până la o criză politică este doar un pas.

Germania contra FMI

Revenind la Grecia, miniștrii de Finanțe s-au întâlnit joi, la Luxemburg, pentru a relua discuțiile eșuate în urmă cu o lună. Miza nu este neapărat tranșa de 7,5 miliarde de euro de care Grecia are nevoie până în luna iulie, ci reducerea datoriilor Greciei. Taberele formate sunt oarecum surprinzătoare, deoarece FMI consideră imposibilă sarcina Greciei, de a plăti peste 300 de miliarde de euro la o creștere economică puțin peste 2%, și cere reducerea acestor datorii. Este o viziune împărtășită și de guvernul stângii radicale de la Atena, condus de Alexis Tsipras. Participarea FMI la acest împrumut este obligatorie, după cum a decis Bundestagul de la Berlin, pentru că FMI este văzut ca un garant esențial.

De partea cealaltă se află guvernul de la Berlin, care face presiuni constante asupra Greciei și amână cât mai mult timp posibil concesiile propuse de FMI. În sprijinul său, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, aduce argumentul că studiile FMI sunt eronate și că, potrivit Comisiei Europene, creșterea economică a Greciei poate susține un surplus bugetar primar de peste 3,5% pentru următoarele patru decenii. Degeaba economiștii greci de la Piraeus Bank susțin în presa internațională că „nicio țară neexportatoare de petrol nu poate realiza un asemenea surplus bugetar“.

Berlinul, deranjat de armatorii greci

Sunt două rațiuni în spatele acestei încăpățânări a Berlinului. Prima ține de ambiția Germaniei de a face din orice „exit“ (fie Grexit, fie Brexit) un proces suficient de dureros cât să nu mai fie repetat de vreo țară UE. A doua ține de alegerile din Germania – orice reducere a datoriilor va fi percepută de electorat ca o decizie a guvernului de a pune în sarcina contribuabililor germani povara datoriei elene, iar aceasta ar însemna voturi pierdute. Armatorii eleni, nemulțumiți că Berlinul a insistat pentru taxarea lor de către stat, după decenii în care au avut un regim privilegiat, mai vorbesc despre o miză a Germaniei – „Flota pe care Germania a încercat să și-o creeze a fost cumpărată de greci“, scrie Euractiv, citând surse din rândul armatorilor greci. „Se pare că domnul Schaeuble ignoră regimul privilegiat al flotei germane și atacă regimul celei din Grecia, care reprezintă 50% din flota UE, un lucru care se pare că îl deranjează“, spune Theodore Veniamis, președintele Uniunii Armatorilor Greci.

Grecia a devenit o colonie
Devine tot mai limpede că întreaga politică economică și fiscală a Greciei este un front secundar al luptelor politice interne din Germania. Până și publicația Politico, deloc apropiată de viziunea Atenei, îl citează pe ministrul polonez de Externe, și scrie că, „Grecia a devenit, de facto, o colonie“. Sectoarele economice vitale de la Atena sunt conduse de „troica“ birocraților Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene și ai FMI, iar guvernul german a așteptat cu răbdare să treacă răbufnirile grecilor: referendumul din 2015, în care au fost respinse condițiile ultimului împrumut, sau sfidarea fostului ministru de Finanțe Yannis Varoufakis, care dorea ca grecii „să-i arate degetul Germaniei“.
Întâlnirea aparent decisivă a miniștrilor de Finanțe ai zonei euro, ce a avut loc la Luxemburg, nu face decât să confirme încă o dată această hegemonie germană și statutul amintit al Greciei. Atena își va primi tranșa de 7,5 miliarde de dolari pentru simplul motiv că aceasta va fi folosită aproape integral pentru plata datoriilor către creditori, și pentru că Grecia nu va primi vreo reducere a datoriei, în ciuda susținerii FMI. În plus, guvernul de la Atena își va asuma noi măsuri de austeritate. Ultimele asemenea legi au redus pensiile, fapt de neconceput în urmă cu doi ani, un lucru care îi afectează în egală măsura pe tineri, pentru că, la o rată a șomajului de circa 50%, mulți dintre ei trăiesc pe spezele părinților. Aceleași legi i-au pus față în față pe polițiștii furioși de reducerea beneficiilor și pe jandarmii sosiți să apere clădirea parlamentului.
Fostul ministru Varoufakis își amintea că omologul german Schaeuble i-a spus, în 2015: „Nu putem lăsa ca niște alegeri să schimbe ceva“, cu referire la votul grecilor pentru stânga radicală. Nimic nu se va mișca în ce privește Grecia, dar nici viitorul UE, până la alegerile din Germania. Mergând pe logica ministrului german, nici apoi nu se va schimba nimic. Între timp, după cu scrie Politico, „premierul Tsipras nu are de ales decât să țină seama de dorințele stăpânilor săi «coloniali»“.

Călin MarchieviciPublicat Duminică, 18 iunie 2017
5693
 | 17
 | 22
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
mariuta
+2
@Ludovik: este adevarat ca fara ajutorul american Germania nu s-ar fi redresat atat de repede! de redresat, tot s-ar redresat! dar atentie, sa ne uitam la faptul istoric! in anii 28-30, salariile se dadeau la 2 ore, altfel hartia se devaloriza atat de mult incat daca nu cumparai de-ale gurii repede seara nu aveai ce manca! iar in 1936 deja era a treia putere economica a Europei, dupa Marea Britanie si Franta! vreau sa spun ca eu cred ca si alte natiuni au primit bani doldora si nu au ajuns acolo unde sunt nemtii! asta e un popor dat-naibii! nu intamplator la fotbal, dar nu numai, se spune ca un meci cu nemtii se termina cand ei ajung la cabine! pana si romanii, dupa infrangerea legiunilor lui Varus, la Teutoburg, si tipetele lui Octavian Augustus, *Varus, da-mi legiunile inapoi* nu au mai indraznit sa treaca Rinul! daca ar fi facut-o, istoria ar fi aratat altfel!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
CT_ZEN
+1
"Grecia a devenit o colonie"...mare chestie. welcome to the club!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Ho Ciu
+3
Grecii-s cei mai mari hoti si escroci din Europa, doar ei au reusit sa pacaleasca, sa ia sute de miliarde de euro pe datorie pe care nu-i vor inapoa niciodata!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
mariuta
0
@Gabriela: ei as! sa luam Germania din 1945, facuta praf la toate capitolele! ca de altfel si Japonia! si dupa 20 de ani au ajuns numarul 3, respectiv 2 din lume! altceva e la mijloc, ceva mult mai profund,anume calitatea umana!
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Ludovik @ mariuta
+2
Fara ajutorul economic american Germania era praf !
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
dacia
+2
Acelasi Plan Diabolic se aplica si in ROMANIA, TE FACE SA CUMPERI ARMAMENT de MILIARDE DE EURO, cand oricum, nu te poti bate cu RUSIA NUCLEARA , niciodata, apoi trebuie sa le cedezi RESURSELE, PADURILE, AEROPORTURILE. Opriti , imprumuturile , cand copii mor de foame, de ce mai aperi tara, de cine? Aperi pamanturile si padurile, resursele CORPORATIILOR, pt. ca noi nu mai avem nimic? sa dea BANCILE SI CORPORATIILE 2%, pt. ca ROMANIA e deja a lor, nu noi cetatenii simpli, care nu mai avem nimic.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
mariuta
-4
o intrebare: de ce nu este Grecia in situatia Germaniei si Germania in situatia Greciei! daca reusim sa dam raspunsul la aceasta intrebare, altfel vom citi elucubratiile din acest articol!
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Gabriela @ mariuta
+4
Pentru ca Grecia a fost 600 de ani sub turci,jertfita de restul Europei, iar germanii cam tot asa, imperiul care a supt toate resursele Europei(inclusiv ale noastre).
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
INCURCATA SITUATIA DAR ORICUM GR NU V A STA IN GENUNCHI IN FATA GERMANIEI .NEMTILOR LE AR CONVENII SA DISTRUCA ARMATORII GRECI INSA GRECI SUNT O NATIUNE PUTERNICA SI AU TURISMUL DE PARTEA LOR SI SUNT DOAMNE FERESTE O TARA CAM SIGURA DE JIHADISTI FATA DE RESTUL EUROPEI !!!!!VIITORUL NE V A ARATA CE MASURI V A MAI LUA GRECIA !!!!!!
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
mariuta
+5
articolul spune, dar nu spune tot! daca bancile de la care grecii au luat imprumuturi ar fi scoase la licitatie, cine le-ar cumpara? cu alte cuvinte, colonia cui va fi fiind atunci Grecia? Sa ne amintim de Romania lui Ceausescu, singura tara din istorie care si-a platit datoriile! de ce a luat fostul lider decizia care a insemnat alimente rationalizate, curentul taiat, reducerea programelor tv, micsorarea pana la limita suportabilitatii a energiei termice si asta durand aproape 10 ani? Ratiunea pentru care Ceausescu a facut toate acestea a fost ca tara sa nu fie vanduta, mai bine zis, cumparata. Intrebare: este viata grecului de azi comparabila cu aceea a romanului din anii 80? cei care au fost pe-acolo sustin ca nici vorba! de ce se plang atunci? nu oare ei, grecii, guvernarile lor, cetatenii lor, au dus lucrurile aici? lectia greaca? guvernantii sa nu mai fure, iar poporul sa devina cinstit!
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Ho Ciu @ mariuta
+3
grec=mincinos, necinstit, escroc.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
UE este Holy Roman Empire
+7
"Ambiția Germaniei de a face din orice „exit“ (fie Grexit, fie Brexit) un proces suficient de dureros cât să nu mai fie repetat de vreo țară UE" vine din modul cum priveste Germania UE in mod real, fie constient sau inconstient: ca pe continuarea Holy Roman Empire, care a dominat Europa multe secole si pe care multi au vrut sa-l restaureze si sa-l largeasca, inclusiv Hitler. Pentru ei orice exit este o pierdere de teritoriu pentru imperiu.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Dragos
+16
Asa este ! Planul de suprematie germana continua ...Kallergi & Wallstein sunt teoreticienii nazistilor ale caror idei sunt azi continuate "soft" ( adica ohne krieg) de mutti... La noi lucrurile sunt deja rezolvate !
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017