×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 04:52
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
„Chinurile“ unei mari companii de stat: preț impus și nu are unde să vândă
Romgaz stochează masiv gaze
Romgaz nu are libertatea să vândă sub preţul stabilit. Directorii care ar decide asta se pot alege cu dosare penale
Romgaz nu are libertatea să vândă sub preţul stabilit. Directorii care ar decide asta se pot alege cu dosare penale

De peste două luni, producătorii şi furnizorii de gaze stochează zilnic cantităţi mari de gaze în depozite pentru ciclul de înmagazinare 2017-2018. În medie, potrivit datelor Transgaz privind fluxurile de gaze din România, între 40.000 şi 70.000 de MWh sunt stocaţi zilnic în depozite, adică între 7 şi 10 milioane de metri cubi.

Deja cantitatea de gaze aflată în depozitele României s-a dublat, de la ieşirea din iarnă, de la 400 de milioane de metri cubi (gaze rămase neconsumate în depozite) la 800 de milioane de metri cubi, potrivit unei situaţii furnizate de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. „Dacă ritmul de acum se menţine, încă 1,8 miliarde de metri cubi vor mai intra în depozite până la 1 noiembrie, când se finalizează ciclul de înmagazinare“, spune Havrileţ. Astfel, România va intra în iarna 2017-2018 cu 2,8 miliarde de metri cubi, cu 400 de milioane de metri cubi de gaze mai mult decât în precedenta iarnă.

72 de lei/MWh este prețul la care Romgaz este silită să vândă, în urma unei suprataxe pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea pieţei de gaz

Stocurile, semn de vulnerabilitate

Teoretic, e de bine. România va fi mai mult decât pregătită pentru iarnă, putând chiar să-şi limiteze importurile de gaze din Rusia. În sezonul rece din care am ieşit, au existat mai multe probleme în aprovizionarea cu gaze, din cauza temperaturilor extrem de scăzute fiind necesare importuri masive. Cu toate acestea, 400 de milioane de metri cubi de gaze au rămas nefolosite. În practică însă, stocurile masive arată o vulnerabilitate, cu precădere a producătorilor, legată de condiţiile actuale de piaţă. Majoritatea covârşitoare a gazelor stocate în depozite sunt ale Romgaz, a doua cea mai mare companie de stat din România, după Hidroelectrica. De altfel, compania de stat este singura care şi-a şi asumat un program lunar al înmagazinărilor, pe care deja l-a depăşit. Restul firmelor abilitate şi obligate să facă stocuri – Petrom,
ENGIE, E.ON – au făcut cerere de stocare doar pentru capacitatea agregată, fără a-şi asuma un program lunar.

Micșorarea producției, o soluție?

Aparent, operatorii privaţi nu se grăbesc să-şi facă stocuri pentru iarnă, situaţie asemănătoare cu cea din iarna trecută, când, potrivit directorului Romgaz, Virgil Metea, cea mai mare parte din stocuri era făcută de compania de stat. În schimb, nici graba cu care Romgaz se grăbeşte să umple depozitele nu arată prea bine. Depăşirea programului lunar cu 20% până la 30% poate însemna şi că Romgaz are foarte multe gaze disponibile cu care nu are ce face, pentru că nu are unde să le vândă. Cererea pe perioada sezonului cald este mică, combinatele chimice care consumau mult gaz s-au închis, Romgaz nu are ca soluţii decât să micşoreze producţia, cu consecinţe neplăcute din punct de vedere economic, sau să stocheze, în speranţa că le va vinde mai scump la iarnă. „Aşa se pare că este situaţia“, a comentat Havrileţ, preşedintele ANRE.

„Dacă ritmul de acum se menţine, încă 1,8 miliarde de metri cubi vor mai intra în depozite până la 1 noiembrie.“ Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE

Scăderea pieței și „factorul InterAgro“

În 2008, consumul naţional de gaze era de 18 miliarde de metri cubi, din care 12 miliarde producţie locală şi 6 miliarde importuri. Cel mai mare consumator era grupul InterAgro, deţinut de Ioan Niculae, care consuma anual circa 3,5 miliarde de metri cubi, peste populaţie – 3 miliarde de metri cubi. În 2014, după cinci ani de criză, piaţa scăzuse la 13-14 miliarde de metri cubi. O parte din fabricile lui Niculae erau închise. În 2016, când doar o fabrică InterAgro a mai funcţionat, piaţa a ajuns la 11 miliarde de metri cubi, din care 10 miliarde producţie. Aşadar, o cantitate importantă de gaze se constituie acum ca surplus. Petrom, ca firmă privată, poate ieftini marfa pentru a o vinde mai repede. În schimb, Romgaz este companie de stat, deci supusă controalelor Curţii de Conturi pentru fiecare metru cub vândut. Or, Romgaz nu are libertatea de a vinde strict în condiţii de piaţă, pentru că este limitată la un anumit nivel de preţ. În urma unei suprataxe pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea pieţei de gaz, impusă de guvernul Ponta în 2015, continuată şi de guvernul Grindeanu, Romgaz este silită să vândă gaze la un preţ minim de 72 de lei/MWh, pentru că acesta este nivelul de taxare. Petrom are libertatea să coboare sub acest preţ, chiar dacă este taxată la nivelul acestuia, pentru a câştiga piaţă, în schimb Romgaz nu poate, pentru că directorii care decid aşa ceva se pot alege cu dosare penale. Prin urmare, neexistând cerere semnificativă, gazele iau drumul depozitelor.
Întrebat despre cum a afectat piaţa gazelor închiderea combinatelor lui Niculae, directorul Romgaz, Virgil Metea, a răspuns laconic: „Cred că situaţia de acum a pieţei o spune destul de bine“.

Un paradox: iarna, 50% gaz rusesc

Surplusul de gaze pe care îl deţine, ca şi limitările de preţ de vânzare la care este supus prin lege au făcut ca Romgaz să aibă, anul trecut, mari probleme financiare. Pe fondul unor preţuri mici la petrol, ruşii de la Gazprom au ieftinit masiv gazul şi au revenit puternic pe piaţa din România. În sezonul rece, au ajuns să deţină chiar 50% din piaţă. Aceasta, deoarece au vândut mai ieftin decât producătorii locali, luându-le clienţii. Astfel, Romgaz a înregistrat o scădere de 30% a profitului, iar divizia de gaze a Petrom a fost chiar pe pierdere.

România are o producţie de circa 10 miliarde de metri cubi anual, împărţită egal între Romgaz şi Petrom. Populaţia plăteşte un preţ reglementat, aproape toţi românii fiind arondaţi la unul dintre cei doi mari furnizori: ENGIE în sud şi E.ON în nord.

Mihai SoarePublicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
2982
 | 7
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
CET-urile ard pacura ilegal
+2
Deci, avem gaze, dar ardem pacura in mijlocul oraselor? Are trebui deschisa o ANCHETA PENALA impotriva institutiilor, dar si a persoanelor care, direct sau prin neinterventie, au facut ca, in mijlocul verii, Bucurestiul sa fie sufocat noaptea si dimineata cu fum de pacura de la CET-uri. Concret: Cine, de ce, cu aprobarea/pasivitatea cui a poluat cumplit centrul Bucurestiului cu fum de pacura azi-noapte, pina dupa ora 8.00 dimineata?
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Frica de abuzurile procurorilor
+3
Se confirma din nou ca frica de abuzurile procurorilor blocheaza deciziile companiilor, blocheaza economia, blocheaza statul.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Seth
-1
Comentatorul @ Virgil Metea este chiar directorul Romgaz. Probabil :) va salut am , domnul director si va așteptam sa ne mai împărtășiți opinii profesioniste
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+8
NU INTELEG DE CE NU SCADE PRETUL LA GAZE ?????????????? CRED CA CEVA ESTE GRESIT SI DACA MAI ASCULTAM MULT DE UE DESII AVEM GAZ DESTUL SA SI EXPORTAM NOI LA IARNA IARASI IMPORTAM CA PROSTII DE LA RUSI PLUS E ADEVARAT CADEREA INTERAGRO SI ALTELE !!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+7
Le stochează pentru a fi vîndute romănilor , de către viitoarele şi actualele multinaţionale din Austria , Germania şi Franţa ... , la preţ triplu ... ! Cunoaşteţi un alt traseu al rezultatelor imixtiunilor partenerilor din UE ... ? Darius Vîlcov , a cărei valoare de vizionar în ale socio-economiei nu o cunosc ... , acum e pus la zid de către Grindeanu & Co pentru că acest nefericit a făcut bilanţul guvernării ... ! Nu ştiu cîtă autoritate are ... ! În schimb , ştiu sigur că i-a gonit pe cei de la FMI ... , cei care începuseră să horească asupra necăjitei noaste ţări în speranţa că vor da lovitura de graţie ... ! Se pare că o vor face acum cei din ţinuturile de dincolo de munţi odată cu îndeplinirea visului ce durează ceva timp ... , separarea Transilvaniei ... , proces demarat în forţă odată cu rebeliunea lui Grindeanu , deloc stăin de acest deziderat ... , pe fondul deserviciilor făcute naţiei de către maimuţoiul fante de Dămboviţa ... , Dragnea ! Se poate discuta despre o complicitate a acestuia cu cei ce se implică disperaţi pentru a diviza ţara , deoarece el a fost cel mai aprig susţinător al Regionalizării concomitent cu descentralizarea în administraţie ... !
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Virgil Metea
+7
Nicioadata in 2016 gazul din import nu a reprezntat 50% din piata. In octombrie 2016 a fost varful cu 35%. Evident ca este bine ca Romgaz stocheaza gaze acum. Situatia din 2016 a fost dictata de situatia pretului gazului rusesc. Cum nu se mai prefigureaza o astfel de situatie in 2017 si cum furnizorii sunt obligati sa foloseasca un mix de gaze in livrari, inclusiv din inmagazinare, in conditiile in care pretul gazului rusesc nu va mai fi competitiv, cine va castiga la iarna? ;)
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
BulaB @ Virgil Metea
+7
Pretul gazului rusesc este corelat la pretul petrolului international dupa cate stiu eu, asa este D-le Metea? Nu rusii dicteaza pretul pe piata internationala, spune lucrurilor pe nume, sa inteleaga toata lumea sau ies prea multe lucruri murdare la suprafata?
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+4
bă scribilor, pentru voi nimic nu-i bine; păi atunci, veniţi cu soluţii, dacă sunteţi aşa deştepţi...
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017