×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 21:35
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Dacă moţiunea de cenzură va trece
Guvernul Grindeanu ar fi al şaptelea care cade înainte de terminarea mandatului

Moţiunea de cenzură „PSD vs. PSD” ar putea să ducă la căderea Guvernului Grindeanu. Această eventualitate ne readuce aminte că n-am fi pentru prima oară în situaţia căderii unui guvern înainte de terminarea mandatului şi nici măcar în faţa dărîmării unui guvern de către partidul care l-a desemnat pe prim-ministru. Guvernul Grindeanu ar fi al şaptelea guvern care cade înainte de termen. Vă prezentăm mai jos o sinteză a guvernelor postrevoluţionare aflate în această situaţie.

1. GUVERNUL PETRE ROMAN (1990-1991). Primul guvern instalat în urma alegerilor de după Revoluţia din 1989 a fost cel condus de Petre Roman. Alegerile din „Duminica orbului” au dus la cîştigarea alegerilor de către FSN. Petre Roman a depus jurămîntul în ziua de 28 iunie 1990, sub spectrul mineriadei din 13-15 iunie, pentru care acum este trimis în judecată. Prin jocul destinului, guvernul Roman avea să cadă în 16 octombrie 1991, tot după o mineriadă, în urma căreia Petre Roman şi-a dat demisia cu minerii în stradă! Minerii au intrat atunci în Parlament, evenimentul fiind marcat de intervenţia excepţională a lui Ion Raţiu de la tribună, prin care a salvat firava noastră democraţie:

Postul de premier al lui Petre Roman a fost luat de Theodor Stolojan, care a rămas în fruntea guvernului pînă la alegerile din 1992.

2. GUVERNUL VICTOR CIORBEA (1996-1998). În urma alegerilor din anul 1996, cîştigate de Convenţia Democratică din România (CDR), prim-ministru a fost desemnat Victor Ciorbea, care a depus jurămîntul în Parlament în ziua de 12 decembrie 1996, renunţînd atunci la postul de primar al Capitalei, pe care-l cîştigase cu cîteva luni în urmă. În primăvara anului 1998, fricţiunile dintre PNŢ-CD şi FSN-Roman au atins punctul culminant, mai ales prin atitudinea agresivă a lui Traian Băsescu la adresa prim-ministrului Ciorbea, despre care spunea: „Cabinetul Ciorbea nu are cale de mijloc: ori va rămâne în cartea de istorie, ori va fi aruncat la coșul de gunoi al istoriei. Asta e soarta Guvernului actual. Până acum, nu am certitudinea că va rămâne în cartea de istorie”.

Pentru a menţine majoritatea parlamentară, PNŢ-CD a decis retragerea mandatului lui Victor Ciorbea şi, după o perioadă scurtă de interimat, deţinută de Gavril Dejeu, l-a desemnat ca prim-ministru pe Radu Vasile, un apropiat al partidului condus de Petre Roman.

3. GUVERNUL RADU VASILE (1998-1999). Nici Radu Vasile n-a apucat să-şi termine scurtul mandat, căci în 1999 a avut loc a nouă mineriadă, în două etape: prima la Costeşti, jud. Vâlcea, încheiată cu Pacea de la Cozia, semnată între Radu Vasile şi Miron Cozma, şi a doua la Stoeneşti, jud. Olt, înfrîntă sîngeros de forţele de ordine de sub comanda lui Constantin Dudu Ionescu. Exact ca acum, în 13 decembrie 1999, toţi miniştrii ţărănişti şi liberali şi-au depus demisia, însă nu la guvern, ci la Cotroceni, încercînd să determine căderea Guvernului. În acea seară, Radu Vasile declara la TVR: „Avem de a face cu o lovitură de forţă, neconstituţională şi nedemocratică, o măsură abuzivă fără temei legal”. Peste cîteva ore, tot la TVR, Emil Constantinescu anunţa că Radu Vasile este revocat, fiind numit ca premier interimar Alexandru Athanasiu. Ne amintim că, în ciuda anunţului oficial al lui Emil Constantinescu, Radu Vasile nu a vrut să-şi dea demisia, el beneficiind imediat de susţinerea PDSR-ului lui Ion Iliescu! Totuşi, pe 17 decembrie, Radu Vasile îşi dă demisia din funcţia de prim-ministru, iar 10 zile mai tîrziu avea să fie exclus din PNŢ-CD.

După interimatul de 9 zile al lui Theodor Atanasiu (PSDR), a fost desemnat premier Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, care avea să ducă mandatul pînă la alegerile din anul 2000.

4. GUVERNUL EMIL BOC (2008-2009; 2009-2012). Cîştigarea alegerilor din 2008 de către Partidul Democrat (PD) a dus la desemnarea lui Emil Boc în fruntea guvernului format prin celebra „soluţie imorală” negociată de Traian Băsescu cu Dan Voiculescu. Emil Boc avea să fie primul şef al guvernului care a fost demis de o moţiune de cenzură, trecută prin Parlament în 13 octombrie 2009, după ce miniştrii PSD au părăsit guvernul! Alianţa dintre PSD şi PNL, avînd majoritate parlamentară, l-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru postul de premier, însă preşedintele Traian Băsescu a refuzat desemnarea acestuia, şantajîndu-i pe parlamentari cu dizolvarea parlamentului. După ce Traian Băsescu a cîştigat al doilea mandat de preşedinte, Emil Boc a fost desemnat din nou ca prim-ministru, fiind investit în 23 decembrie 2009.

Nici al doilea mandat de prim-ministru obţinut de Emil Boc nu a fost unul liniştit, căci, în urma protestelor violente din ianuarie 2012, el este nevoit să demisioneze, ducînd astfel la căderea întregului guvern! După un interimat de trei zile deţinut de Cătălin Predoiu, este desemnat premier Mihai Răzvan Ungureanu, care avea să deţină cel mai scurt mandat, de mai puţin de trei luni!

5. GUVERNUL MIHAI RĂZVAN UNGUREANU (9 februarie - 7 mai 2012). La căderea guvernului Boc, Mihai Răzvan Ungureanu era şeful SIE. În mod surprinzător, el avea să fie desemnat de Traian Băsescu pentru a forma guvernul şi a fost învestit pe 9 februarie 2012. După numai 78 de zile, noua alianţă USL, formată din PSD şi PNL depune o moţiune de cenzură care trece în 7 mai 2012 cu sprijinul UNPR, partid care asigurase pînă atunci majoritatea parlamentară a PDL. MRU avea să fie, deci, al doilea premier demis prin moţiune de cenzură.

6. GUVERNUL VICTOR PONTA (2012-2015). După căderea guvernului MRU, Victor Ponta a fost desemnat premier şi a condus fără probleme guvernul pînă la alegerile din iarna anului 2012. În decembrie 2012, alegerile au fost cîştigate cu un scor foarte mare de către USL, o alianţă electorală formată din cele două mari partide: PSD şi PNL. Deşi anunţase în repetate rînduri că nu-l va mai desemna pe Victor Ponta ca prim-ministru, în faţa acestui vot masiv acordat USL, Traian Băsescu nu are încotro şi acceptă o nouă nominalizare a acestuia, guvernul Ponta fiind învestit în 21 decembrie 2012. După ruperea neaşteptată a USL, Victor Ponta avea să conducă în continuare guvernul cu majoritatea formată de PSD şi UNPR.

Cînd totul părea să decurgă liniştit pentru guvern, în noaptea de 30 octombrie 2015 are loc tragedia din clubul „Colectiv”, urmată de o puternică manifestaţie de protest în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. În mod neaşteptat, Victor Ponta îşi anunţă demisia în ziua de 5 noiembrie 2015 şi provoacă astfel căderea guvernului PSD! Ca interimar, pentru 12 zile, este desemnat Sorin Câmpeanu. Preşedintele Klaus Iohannis îl desemnează ca premier pe Dacian Cioloş, care, deşi nu avea o majoritate parlamentară declarată, reuşeşte să obţină învestitura în Parlament cu sprijinul PSD-ului condus de Liviu Dragnea, care votează în favoarea „guvernului tehnocrat”!

Aşadar, dacă trece actuala moţiune a PSD, depusă împotriva propriului guvern Grindeanu, am putea să asistăm la cea de-a şaptea cădere a unui guvern înainte de terminarea mandatului de patru ani! După analiza noastră, se observă că situaţia din acest moment are cîteva elemente disparate, pe care le-am întîlnit şi în celelalte căderi ale guvernelor:

- la fel ca „Guvernul Petre Roman”, acţiunea împotriva guvernului Sorin Grindeanu a fost pusă la cale de partidul din care face parte. Desigur, mineriada împotriva guvernului Roman este înlocuită acum de o acţiune paşnică

- la fel ca în cazul guvernului Radu Vasile, miniştrii din cabinetul Grindeanu şi-au dat demisia, încercînd să forţeze şi demisia premierului

- la fel ca în cazul „Guvernului Radu Vasile”, premierul Sorin Grindeanu refuză să-şi dea demisia cerută de majoritatea parlamentară care l-a nominalizat.

- premierul Sorin Grindeanu este dat afară din PSD, la fel ca premierul Radu Vasile, care a fost şi el dat afară din PNŢ-CD pentru că nu a vrut să-şi dea demisia.

Rămîne să vedem acum ce noutăţi va aduce această moţiune de cenzură în acest tablou destul de bogat al guvernelor cărora li se cere încetarea mandatului înainte de încheierea unui ciclu electoral.

Ion SpânuPublicat Duminică, 18 iunie 2017
1119
 | 6
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ZORO
+1
PENTRU SALVAREA RO ESTE NEVOIE URGENT DE ALEGERI ANTICIPATE ODATA CU VALIDAREA REFERENDUMULUI PRIVIND REDUCEREA NUMARULUI DE PARLAMENTARI LA 300, PENTRU A SE ALCATUI UN LEGISLATIV DIN PARLAMENTARI CARE NU AU FACUT PARTE, DUPA 1989, DIN NICI O ORGANIZATIE INFRACTIONALA DE CRIMA ORGANIZATA NUMITA PARTID POLITIC SAU FORMATIUNE POLITICA. NUMAI O REVOLTA GENERALA ADEVARATA POATE SCOATE RO DIN GHEARELE CARACATITEI CORUPTIEI CARE A CAPTURAT TARA DUPA 1989. CLASA POLITICA ESTE CEA CARE A MAFIOTIZAT ROMANIA. TOATE INSTITUTIILE SI AUTORITATILE STATULUI APARTIN MAFIEI ASA CUM A DECLARAT IN FATA COMISIEI PARLAMENTARE FOSTUL SEF AL SPP GEAL BUMITRU ILIESCU . FENOMENUL SOCIO-CRIMINAL LA NIVEL NATIONAL ESTE IN RO MAI COMPLEX DECAT A FOST IN ITALIA SAU EXISTA IN ALTE TARII INAPOIATE ALE LUMII UNDE CANIBALISMUL E PE FATA..
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+1
are o cota destul de buna la pariuri:4/1. Merită să rişti 25 de bani, daca-ţi iese, ai o pâine. Nu vă mai gndiţi la salarii, a fost mişto pocnitoarea, nu?
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
AURORA
+3
Sa vedem, noi cetatenii, cu ce ramanem, dupa fiecare dintre sus numiti: Petre Roman; industria Romaniei, e un morman de fiare vechi: 2.V. Ciorbea, catre mineri; strangem cureaua, mergeti la cules fructe de padure, pana o sa vedem LUMINITA de la CAPATUL TUNELULUI, care nu a mai aparut: 3.R. Vasile, a plecat la VATICAN ORTODOX si s-a intors Mason, OPUS DEI, un fel de mafie a VATICANULUI;4 E. BOC; UDREA a primit miliarde pe mana, BASESCU de fapt era PREMIER , cu UDREA/COCOS/ANPR, a nenorocit milioane de romani, carora le-a taiat veniturile: MRU, agent strain, a spus , ca pt. unguri merge pana la capatul lumii, iar cand s-a dus la IASI, erau inundatii, presa a crezut ca merge sa ajute SINISTRATII, el iritat a spus: DOAMNE FERESTE, merg acolo pt. ca am parintii acolo, iar PUTUROSII de BATRANI, betivii sa puna mana pe lopata: Ponta, mai bun la inima, s-a dus cu BARCUTA pe USCAT, cum a facut si la DOCTORAT. Deci, FARA SORTULETE, nu mai avem politicieni?
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
AURORA
+4
A fost vreunul dintre ei, fara SORTULET? care?
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
McAbel @ AURORA
+2
Vad ca stii.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Or sa cada jos ?
+3
Ei si ? Se mai intimpla in lumea asta larga sa cada guverne ... uite, de exemplu se aude ca si ala din Zambia a cazut, s-a rupt craca cu ei ! ...
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
gelu
+5
"Consultantul politic David Clark a prezentat pe 14 iunie, la Washington, în faţa Comisiei US Helsinki, condusă de senatorii Roger Wiker şi Sheldon Whitehouse, un raport în care a atras atenţia că “e timpul ca partenerii transatlantici ai României să se uite la modul în care această ţară îşi desfăşoară campania anti-corupţie”."
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+1
După socoteala prezentatoarelor de ştiri meteo de la A3 , au fost doar două ... , nu şapte ... ! Ai bă nea Ioane , vezi că sunt şi lucruri serioase în viaţă ... ? Te puseşi să-ţi bagi nasu' în politică ... !? Are cine să o facă ... !
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-4
INTERESANT ARTICOL O ADEVARATA LECTIE DE ISTORIE DE LA 1990 PANA ASTAZI CAND GUVERNUL GRINDEANU NU V A CADEA, PENALUL DE FA DRAGNEA VIITORUL PUSCARIAS LA JILAVA NU V A REUSII SI SOMNUL NATIUNII NASTE MONSTRII ADICA VIPERA DE PUSCARIAS DE TELEORMAN FA DRAGNEA MILIONAR, DE UNDE CA ESTE BUGETAR NU SE INTREABA NICI O INSTITUTIE DE UNDE ESTE MILIONAR IN EURO INCA SPER !!!!!!!DOMNULE PRIM MINISTRU GRINDEANU NU VA LASATI LUPTATI SI NU VA LASATI TARA NU MAI POATE FI CONDUSA DE PENALUL FA DRAGNEA !!!!!! SEMNEAZA UN CET INCA RO DEMN SI CURAJOS PENSIONAR SCARBIT DE POLITICA ROMANA DAMBOVITEANA SI LOCALA NU MAI POT RESPIRA AERRUL INFECTAT DE PENALUL VIITOR PUSCARIAS FA DRAGNEA MORT DE FRICA JILAVEI !!!!SPER CA MULTI DEPUTATI PSD SA AIBA ONOARE SA FIE SATUI DE ACEST POL POT AL RO ACTUALE SAU MAI RAU DE CANIBALUL IDI AMIN FA DRAGNEA !!!!!!!!!ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU PENTRU CA FIECARE ZI ESTE O PIERDERE PENTRU RO SI FELICITARI PENTRU NEPARTICIPARE PMP USR UDMR PNL NU STIU CE FAC MINORITATILE DAR NORMAL AR FI SA FIE CU PREMIERUL GRINDEANU !!!!!!!!
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
R.T.
+1
Am alăturat deja și poza cu fața schimonosită a lui Grindeanu .
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
gelu
+6
A fost odata in Romanica o cioara care se visa vultur in somn iar cand se trezea se credea taur. Si cioara in urma viselor a vrut sa se inscauneze vataf peste tara. Dupa o saptamana de vise cioara s-a trezit ca-i cad penele, saraca de ea nici a cioara nu mai semana acum. Oamenii milosi cand au vazut ca cioara a naparlit au imbracat-o in zeghe, ca sa nu moara de frig la iarna.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ gelu
+1
Postează subiectul la nesfîrşit ... , vei avea toate plusurile tăranilor sănătoşi la minte ... !
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017