×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 04:47
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Măcar de s-ar fi spart vreun geam…
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Dacă PSD ar deține puterea în România actuală, atunci, ceea ce se întâmplă sub ochii noștri cu guvernarea, politichia și altele asemenea ar fi un dezastru. Căci PSD își mănâncă propriul guvern, punând pe masă adversarilor politici toate cuțitele și furculițele spre a putea fi devorat el însuși, cu totul. Mult lăudata creștere economică s-ar prăbuși. Cursul cu care se joacă dl Isărescu ar lua-o la vale. Până și bursa – aceea care nici nu prea există, că nu s-a auzit de vreo companie care, în afara unor emisiuni de paradă, să se finanțeze de pe bursă – și-ar da obștescul sfârșit. Numai că nu PSD deține puterea în România. Nici susținătorii săi economici, care sunt cei care pun doar pingele în economia din România. Nici votanții săi, care sunt într-adevăr cei mai mulți, dar, fiind dintre cei săraci ca poziție economico-socială și mai bătrâni ca vârstă, sunt și cei mai puțini influenți, ba chiar dintre cei mai huliți români. Puterea, adevărata putere, o dețin, știe și Grivei, proprietarii activelor industriale, comerciale, bancare, tehnologice și a pârghiilor strategice – toți, ne place sau nu ne place, străini! Aceștia dețin puterea în economie și, prin incidență, în politică. Nu-i un reproș, nu-i o critică, este o realitate. O realitate sfântă în capitalism!

Nu știm dacă PSD conștientizează această realitate. Proprietarii însă o conștientizează! Și își exercită dreptul de decizie, pe care proprietatea și deci puterea li-l conferă! Nu contează în decizie dacă este bine sau rău, contează doar dacă este convenabil sau nu decidentului. Acesta îi lasă pe dl Dragnea și ai lui să se joace cu mingea prin curte, dar să nu spargă cumva geamurile! Dl Dragnea și ai lui au atins însă cu mingea vreo trei geamuri. Au crescut salariile la stat, făcând astfel presiuni asupra salariilor la privat; or, salariul mic este osatura exploatării coloniale, cheia profiturilor fabuloase realizate de capitalul străin în România. Totodată, au încercat să pună un prag în incriminarea speței abuzului în serviciu, ceea ce ar răpi procurorilor anticorupție obiectul muncii în instrumentarea scoaterii din joc a oricărui român incomod. Și, cel mai grav, au prevăzut constituirea unui fond suveran de investiții, care ar înarma statul român cu un instrument de apărare a pârghiilor care i-au mai rămas în mână. Vai, blasfemie! Ce contează că, în majoritatea lor, țările occidentale însele au la dispoziție acest instrument. Probabil, însă: quod licet Iovi, non licet bovi (ce este permis lui Jupiter, nu este permis boului)!

Comanda externă a fost deci clară: boicot general în aceste domenii! Niciun geam în aceste privințe nu trebuie spart! Experiența de la referendumul din 2012, când rezultatele neconvenabile au obligat capitalul străin să ordone înfrângerea acestora prin ignorarea votului popular, a condus la ideea unor alte stratageme, mai demagogice. Mă scuzați, mai democratice! Și, neavându-se la dispoziție o opoziție politică reală la PSD, s-a apelat la tradiționalele modalități de provocare de rupturi sau trădări în PSD sau la aliații săi politici. După cazul Daniel Constantin de la ALDE, cazul Grindeanu este doar unul mai spumos! Nu întâmplător, cu trei lucruri nu a pactizat din programul PSD chiar premierul Grindeanu pus de PSD: ordonanța incluzând abuzul în serviciu, legea salarizării și fondul suveran de investiții!

Chiar dacă învolburată de o moțiune de cenzură, înfruntarea Dragnea-Grindeanu este o biată jerpelitură, în măsura în care nu PSD deține puterea. Abia de va pierde, Dragnea ar apărea mai măreț decât i se permite să fie. Și tot de va pierde, Grindeanu se va putea prezenta mai falnic decât ordinele mizere ce l-au ghidat. Singur câștigător va fi capitalul străin, care nu vrea pe aici, prin România, să i se spargă cumva vreun geam, necum să-l pască riscul unor replici anticolonialiste, precum în Ungaria sau Polonia. Ba, probabil, se va alege cu noi cadouri, cum l-au obișnuit chiar cei de la PSD ca să-i intre în voie! Ce face de cinci ani Codul fiscal parohiat integral de PSD, cu ajutorul neprecupețit al domnilor Ponta, Vâlcov (vai, incriminatul Vâlcov!), Grindeanu, Dragnea? Împotriva cerințelor din realitățile concrete și din datele statistice, PSD-ul acestor frați, azi adversari, siluiește la greu fiscalitatea, prin așa-numita relaxare, pentru a face, în fapt, cadouri capitalului străin!

Ilie ŞerbănescuPublicat Duminică, 18 iunie 2017
9852
 | 46
 | 32
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Vnicolae
+3
Cea mai lucidă analiză! Ca de obicei!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
PiSD-eii
-1
KIM JONG UN si KIM JONG DOI = dracNEA PENTRU NOI !
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Țâcă
+2
Cresterea varstei de pensionare si a stagiului standard de cotizare ?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Valahu
+6
Si IMPOZITAREA serioasa PE CIFRA DE AFACERI a firmelor straine, maestre ! Si aceasta este prinsa in progr. de guvernare si deranjeaza rau.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Andrei
+1
Eu, ca si restul romanilor, platesc curentul, telefonul, cablu etc la companii cu capital strain, bag benzina de la editat, am credit de consum la banca lor, cumpar produse din import, produsele lor, am masina nemteasca s.a.m.d. Se doreste ca eu sa ajung somer, sa ma mut la tara si ca cresc porci si pasari pentru autoconsum sau sa castig mai mult ca sa consum mai mult de la ei? Nu cred ca cresterea salariilor este o problema foarte mare pentru companiile straine, apoi vad ca nu se ingramadesc cu investitiile aici daca avem salarii foarte mici, ba dimpotriva o sa vedeti ca dupa ce salariile vor creste vor veni si investitiile pentru ca suntem o piata in curs de dezvoltare mai ales pentru servicii si pentru ca sa le cumparam produsele si serviciile trebuie sa mai crestem si noi putin.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Andrei
-1
Domnule Serbanescu, am si eu cateva intrebari. Daca puterea sta in mainile corporatiilor (de fapt, corporatiile conduc toata Lumea) atunci de ce nu se doreste dezvoltarea Romaniei? Stiu, vor sa profite de noi (forta de munca calificata si ieftina, obtinerea de profit rapid si piata de desfacere pentru produsele lor) dar nu este mai bine pentru ei ca sa profite de o tara dezvoltata, cu o economie de unde pot trage si mai mult? Adica sa dezvolte infrastructura, de exemplu, sa o faca cu firmele lor, dar sa o faca...si apoi ne pot pune taxe de autostrada cat vor, dar daca suntem lasati in subdezvoltare, eu ma intreb atunci pentru ce tot acest efort? Inteleg ca avem resurse, dar cred ca aceste tari din vest si corporatiile lor stiu foarte bine ca daca resursele noastre sunt procesate mult mai ieftin in Romania este mult mai profitabil pentru ele. Ma intreb daca vor sa-si exporte marfa in Romania si ca noi sa fim piata de desfacere si consum, nu era mai bine sa avem si cu ce le cumpara produsele, adica sa avem salarii putinel mai mari si locuri de munca? Eu cred ca daca romanul ar castiga mai bine ar castiga si aceste corporatii mult mai mult, imaginati-va ca pot da mai multe credite bancare, ca pot construi si vinde mai multe locuinte, autovehicule , produse de larg consum etc. Daca puterea economica si politica este in mana lor, atunci este o fractura de logica pentru ca nu sta in conceptul capitalist sa consumi totul deodata pana nu mai ramane decat praful intr-o tara, cand o poti dezvolta creand prosperitate, chiar si indirect si pe termen lung sa castigi mult mai mult .
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+16
Stiam maestre aceste lucruri, dar nu credeam ca fac ca intrun stat din Africa! Vai mama noastra si mai avem si capcaunul sef in fruntea tarii!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Valahu @ iancu de la Hunedoara
+5
Superb, da, este evident, aceasta-i explicatia. Dar.....cine-i executantul ? Capitalul strain este cel cu teoria, cel ce ordona dar....cine-i executantul ? SRI-ul, Sandra Pralong adica Soros, SIE, DNA, Iohanis ? Toti la un loc ? De cine a ascultat Grindeanu ?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Codrut
+12
"Stanga" si "Dreapta" din RO traiesc bine-merci de pe urma marilor corporatii , care la randu-le dezvolta afaceri veroase cu ajutorul diverselor agentii de stat,cu ajutorul constant al guvernelor coruptibile. Campul economic romanesc e la discretia unor guvernanti eurosocialisti invidiosi care vor sa ia birul de la cati mai multi si la discretia lacomiei eurocapitalistilor care nu vor sa imparta cu nimeni profitul... Partidele astea care se dueleaza prin studiouri TV nu mai reprezinta interesele nici-unui strat socio-profesional, nici-unei zone din tara, sunt cluburi mafiote care pozeaza in miscari politice, sunt receptacoli financiari ai unor interese post-nationale, anarho-populiste...
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru
+7
Maestrul Șerbănescu ne sugerează voalat și pe cine preferă proprietarii României să administreze în continuare Colonia. Așadar, mizați pe Grindy, cel cu urina tulbure. Aveți șanse minime să pierdeți. Proprietarii au fost șmecheri, afirmând la un moment dat prin gura agentului electoral, pare-mi-se Banca Mondială, că ideea constituirii unui fond suveran de investiții este minunată și vor sprijini inițiativa. Prin februarie, trăncăneam cu o cunoștință, bugatar, de dreapta - cum altfel, și-mi spunea că apreciază totuși la ciuma roșie ideea constituirii acestui fond iar când i-am replicat că n-o să se materializeze, pentru că nu vom fi lăsați, cu greu s-a abținut să nu mă înjure, că ce treabă are străinii, dacă Dragnea vrea nimeni nu-l poate împiedica. Nu l-a băgat în calcul pe Grindy. E drept, nici eu, de la DNA așteptam piedici.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Banditii îsi continua activitatea!
-19
Axa Bucuresti-Belarus-Coreea de Nord scris de Ioan Vieru este "comentariul" potrivit la articolul dvs.pentru ca reflecta cu mare fidelitate realitatea politico-economica a Romaniei.Va rog sa-l cititi dlle Ilie Serbanescu.Cred ca sunt multi care nu mai "gusta" din teoria dvs.despre capitalul strain si pe care o detaliati sub diferite forme in articolele pe care le scrieti de o buna bucata de vreme.Imi pare rau sa va zic acest lucru.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017