×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 04:54
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Trump, între "spionii ruși" și furia lui Merkel

Senatul american l-a pus pe Donald Trump într-o poziție dificilă în relația cu Rusia, aliații europeni, dar și în politica internă americană. A făcut-o adoptând cu o majoritate covârșitoare un proiect de lege ce introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeii și pentru implicarea în alegerile prezidențiale din SUA, dar mai ales o lege care reduce mult din prerogativa președintelui SUA, de a îndulci aceste sancțiuni împotriva Moscovei.

Legea votată în Senat permite sancționarea oricărei companii din lume care ar încheia acorduri importante pentru livrare de arme cu Rusia. Însă cea mai importantă prevedere s-a dovedit sancționarea oricărei companii din lume care investește în gazoductele și oleoductele rusești. Vizat direct este gazoductul germano-rus Nord Stream II, proiect care ocolește țările baltice și Polonia, și împotriva căruia aceste state protestează de ani de zile. Legea trebuie să treacă și de Camera Reprezentanților și trebuie să fie semnată de președintele Trump pentru a intra în vigoare.

Această lege, trecută de Senatul SUA, a provocat o reacție neașteptat de dură din partea Berlinului și a Vienei. „Dacă legea este promulgată, va trebui să ne gândim ce putem face împotriva ei“, a spus ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries. Cu alte cuvinte, Germania nu vrea să-și vadă amânat sau năruit proiectul în care a investit miliarde de euro, prin companiile Wintershall și Uniper. Nici Austria, Franța sau Olanda nu vor să vadă cum se irosesc investițiile OMV, Engie sau Royal Dutch Shell în proiectul inițiat de Gazprom, doar pentru ca gazele din Rusia să fie înlocuite cu gazele lichefiate pe care SUA se pregătesc să le trimită spre terminalele ce se construiesc în țările baltice. Pe acest fond al intereselor financiare, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, a spus că legea adoptată în Senatul SUA este „o mișcare ciudată“ și că „nu trebuie să se întâmple“.

Pe de altă parte, orice încercare a lui Donald Trump de a împiedica această lege va duce la acuzația că se înclină în fața „spionilor ruși“ care îl șantajează și îl dirijează, o teză susținută de presa tradițională și de anchetele FBI și ale Congresului. Practic, președintele SUA are de ales între noi atacuri interne la adresa sa și ruperea și mai multor punți de legătură cu aliații europeni. Un prim indiciu despre decizia lui Trump vine din partea secretarului de stat, petrolistul Rex Tillerson, fostul șef al ExxonMobil. „Cer Congresului să se asigure că legea îi va acorda președintelui posibilitatea de a ajusta aceste sancțiuni“, a spus Tillerson în fața Camerei Reprezentanților.
La câteva săptămâni după ce Angela Merkel declara că Europa nu mai poate conta pe deplin pe alianța cu SUA și trebuie „să-și ia destinul în propriile mâini“, avem de-a face cu o dispută neașteptat de dură legată de un proiect Gazprom în Europa, susținut mai puternic de Germania decât de Rusia. Reacția publică a Rusiei, prima vizată de legea americană, a fost cea mai ponderată. Președintele Putin a declarat că nu va face decât să aștepte deznodământul din SUA și că, indiferent de decizia Casei Albe, economia Rusiei „nu se va prăbuși“.

Răzvan CiubotaruPublicat Luni, 19 iunie 2017
1618
 | 4
 | 3
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IQ100
0
cum adica anexarea Crimeii??cam ca 'anexarea Basarabiei' de catre romania??
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Observator
+7
Nimic nou sub soare. Dupa vanatoarea de vrajitoare din Evul Mediu, a urmat McCarthyismul, iar acum avem un neo-McCarthyism, asa cum spunea anul trecut Julian Assange. Trebuie si politicienii americani sa se distreze cu ceva tot timpul. Calitatea oamenilor politici e la fel peste tot, si la ei, ca si la noi. De ce? Pentru ca adevaratele valori isi vad de meserie, numai cei care nu stiu nimic altceva intra in politica.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Dragos
+7
Paranoia in full swing !
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017