Tender s-a apucat de agricultură în Africa. Cultivă petrol

Jatropha este arbustul pe care Ovidiu Tender vrea să-l cultive în Africa. Din seminţele jatropha Tender vrea să obţină petrol.

După ce a concesionat perimetre mari de teren în Africa (Senegal şi Gambia) pentru explorarea şi exploatarea de zăcăminte naturale, Ovidiu Tender a considerat că e bine să investească pe continentul african şi în agricultură. Dar nu pentru că preconizata criză mondială de alimente bate la uşă, ci pentru că aurul negru este astăzi o mare afacere. Aşa se face că în Africa Ovidiu Tender a dat peste jatropha, sau arbustul de petrol.

„Am demarat un program de investiţii în agricultură pe termen lung în Senegal şi Gambia. În acest sens am concesionat 30.000 de hectare în Gambia şi 100.000 de hectare în Senegal. Voi cultiva jatropha. Această plantă denumită şi arborele de petrol, prin prelucrare, dă un ulei din care se produce biodiesel. Vreau explotaţii de acest tip şi în alte ţări precum Guineea Bissau ori Guineea Conakry. Pe un termen de 10 ani am intenţia să exploatez un milion de hectare de teren agricol cu această plantă tehnică. Estimez o investiţie de 400-500 de milioane de dolari numai pentru jatropha”, a declarat, pentru cotidianul.ro, Ovidiu Tender.

Producţia jatropha este cuprinsă între 1 şi 5 tone la hectar în primii patru ani, respectiv între 7 şi 14 tone la hectar după primii cinci ani de la plantarea arbustului. „Preconizata criză modială a alimentelor ar putea duce în Europa la limitarea suprafeţelor de plante tehnice. Drept urmare, Africa devine pentru biocombustibil o piaţă importantă”, mai zice Ovidiu Tender.

Despre jatropha

În 2007, Goldman Sachs cita jatropha ca fiind unul dintre cei mai buni candidaţi pentru viitorul biodiselul de producţie. Este rezistent la secetă şi dăunători şi produce seminţe care conţin 27-40% ulei.

În prezent, uleiul din jatropha este utilizat pentru a face biodiesel în Filipine şi în Brazilia, unde creşte în mod natural. De asemenea, uleiul de jatropha este promovat ca biocombustibil de India. Trenul de pe linia de cale ferată dintre Mumbai şi Delphi este alimentat cu 15-20% ulei de jatropha. În Africa, jatropha este promovat şi este cultivat cu succes în ţări precum Mali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.