Tenorul Ioan Hotea a câştigat Concursul Operalia

Concursul Internaţional de Canto Operalia, lansat de monstrul sacru al scenei lirice, Placido Domingo, în 1993, a avut anul acesta, pentru prima dată, finala pe scena de la Royal Opera House din Londra. Finaliştii au fost acompaniaţi de Orchestra de la Royal Opera House, sub bagheta lui Placido Domingo.

Au cântat, la categoria Operă, baritonul american Edward Parks, soprana Andrea Carroll tot din Statele Unite, tenorul francez Julien Behr, soprana australiană Kiandra Howarth, bas-baritonul sud-african Bongani Justice Kubheka, soprana Hyesang Park din Coreea de Sud, baritonul american Tobias Greenhalgh, tenorul neo-zeelandez Darren Pene Pati, soprana Noluvuyiso Mpofu din Africa de Sud, tenorul român Ioan Hotea şi soprana norvegiană Lise Davidsen.

Placido Domingo între Lise Davidsen şi Ioan Hotea

Marii câştigători ai acesei competiţii menite să lanseze noi talente ale artei lirice au fost tenorul român Ioan Hotea şi soprana norvegiană Lise Davidsen, clasaţi pe locul I. Ambii artişti au fost recompensaţi cu un cec în valoare de 30.000 de dolari.

Ioan Hotea s-a născut în 1990. Între 2009 şi 2013 a studiat la Academia de Muzică din Bucureşti, iar, din 2011, colaborează cu Opera Naţională Bucureşti (ONB). De-a lungul carierei sale, tenorul român a câştigat mai multe premii, printre care locul I la Concursul Naţional Victor Giuleanu şi Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Canto – Hariclea Darclée. A interpretat roluri celebre, precum contele Almaviva din opera Bărbierul din Sevilla, Alfredo din La Traviata şi Ernesto în Don Pasquale. Va fi, de asemenea, prezent la Festivalul Darclée din acest an şi va cânta în Elixirul dragostei, pe scena teatrului Maria Filotti din Brăila.

Ioan Hotea este deja cunoscut şi în afara graniţelor ţării. Anul trecut, el a interpretat rolul lui Tebaldo din I Capuleti e i Montecchi de Bellini la Opera Naţională din Paris, iar anul acesta va cânta partitura lui Ferrando în spectacolul Cosi fan tutte la Wiesbaden.

Placido Domingo şi câştigătorii Concursului Operalia

Licenţiată de curând a Academiei Regale de Operă din Danemarca, Lise Davidsen, premiată şi la cea de a 34-a ediţie a International Hans Gabor Belvedere Singing Competition, urmează să-şi facă debutul internaţional la Opera din München în rolul Ortlinde din Walkyria de Wagner. În finală, ea a interpretat aria Dich teure Halle, într-o manieră impecabilă, după părerea cronicarilor, care consideră că soprana este pe cale să-i urmeze Ninei Stemme ca următoarea mare soprană wagneriană.

Pe locul al doilea, cu un premiu în valoare de 20.000 de dolari, s-au clasat soprana Hyesang Park şi tenorul samoan Darren Pene Pati, locul al III-lea fiind ocupat de baritonul Edward Parks şi soprana Noluvuyiso Mpofu.

Premiul Publicului a fost cucerit de soprana Lise Davidsen şi de tenorul Darren Pene Pati.

Soprana Hyesang Park, locul II la vocile feminine

Ioan Hotea a fost distins, după interpretarea unei arii din opera Fiica regimentului de Gaetano Donizetti, cu Premiul categoriei Zarzuela, ca şi soprana Hyesang Park. La această categorie au fost finalişti soprana Andrea Carroll, tenorul Darren Pene Pati, soprana Kiandra Howarth.

Nu trebuie uitat că Placido Domingo s-a născut la Madrid, iar părinţii săi, Plácido Domingo. Sr şi Pepita Embil, au fost staruri ale zarzuelei, o formă spaniolă a operetei. În 1949, când Placido Jr avea 8 ani, părinţii şi-au creat o companie proprie în Mexic, unde au urcat pe senă şi viitorul mare tenor, şi sora sa. Premiul Zarzuela este menit să încurajeze cântăreţii să abordeze şi această formă de artă.

La rândul ei, Lise Davidsen şi-a adjudecat şi un al treilea premiu, Birgit Nilsson, un premiu pentru repertoriul german al lui Richard Strauss şi Richard Wagner.

În sfârşit, Premiul CulturArte de Puerto Rico a revenit sopranei Kiandra Howarth.

Darren Pene Pati, câştigătorul Premiului II

Concursul Operalia este deschis tinerilor între 18 şi 32 de ani. 40 de candidaţi, preselecţionaţi pe baza înregistrărilor, s-au confruntat până în finală. Concurenţii de anul acesta au venit din Italia, Rusia, Franţa, Statele Unite, Norvegia, Belgia, Australia, Canada, Coreea de Sud, Bulgaria, Africa de Sud, Ucraina, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia, Thailanda, China, Marea Britanie.

Fiecare cântăreţ cântă numai o singură arie, în afară de cazul în care concurează şi la categoria Zarzuela. Nu există posibilitatea elaborării unui program care să pună în valoare abilitatea concurentului în repertorii diferite sau capacitaţile în diferite limbi.

Am fost întotdeauna interesat în mod special de tinerii cântăreţi care promit şi am reflectat îndelung la enormele dificultăţi pe care aceşti artişti le întâlnesc la începutul carirei lor. Mi-am dat seama că numai talentul nu ajunge. Este esenţial ca tinerii cântăreţi să capteze atenţia impresarilor, managerilor, directorilor de casting, dirijorilor. Scopul meu este de a identifica nu numai cele mai bune voci, dar şi de a descoperi cântăreţii ale căror personalitate, caracter, intensitate a interpretării arată că au potenţialul de a deveni artişti compleţi. Personalităţi menite să devină stelele de mâine. Iată de ce juriul nu este compus numai din mari cântăreţi, ci cuprinde şi manageri, regizori, directori de casting”, explica legendarul tenor şi dirijor Placido Domingo.

Soprana Noluvuyiso Mpofu

Trebuie amintit faptul că Placido Domingo este, într-un fel, promotorul nu numai al câştigătorilor, dar şi al altor concurenţi, unii dintre ei fiind apoi angajaţi în propriile lui companii şi proiecte, sau recomandaţi pentru angajamente în toată lumea.

Operalia, al cărei juriu este format din profesionişi ai domeniului, a facilitat succesul unor foşti laureaţi ca Erwin Schrott, Nina Stemme, Rolando Villazón, Sonya Yoncheva, Joyce Di Donato, Ludovic Tezier, Stéphane Degout, Inva Mula, José Cura, John Osborn, Susanna Phillips, sau Pretty Yende. Câştigătoarea din 2013, Aida Garifullina, va lansa curând un album, iar baritonul mongol Amartuvshin Enkhbat, care a impresionat, luna trecută, la BBC Cardiff Singer Competition, a fost învingător în 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.