Tentativă de lovitură de ”stat” în gruparea Statul Isalmic

Peste zece lideri importanți ai organizației Statul Islamic ar fi pus la cale un atentat împotriva ”califului” acestei grupări teroriste, fapt care ilustrează ”procesul de descompunere” a Statului Islamic, scrie publicația qatariota editată la Londra Al-Araby Al-Jadid, preluată de Courrier International.

”Potrivit unor surse, din Siria si Irak a avut loc o tentativă de lovitură de stat în cadrul Statului Islamic împotriva lui Ibrahim Awwad Al-Badri, cunoscut mai mult sub numele de Abu Bakr Al-Baghdadi. Ea s-a soldat cu executarea autorilor, 13 lideri ai organizației”. Potrivit publicației mentionate, tentativa de lovitură de stat s-a desfășurat între 10 si 13 iunie și a fragilizat foarte mult organizația.

Informația trebuie privită cu circumspectie, scrie Courrier International, care subliniază însă că publicatia amintită citează foarte multe surse, în special din mediul traficanților de carburanți de la frontiera cu Turcia – cei care asigură o parte importantă din finanțarea teroriștilor, penetrând frontiera unui stat membru NATO.

Se pare că o serie de lideri sunt nemulțumiți de calitățile ”califului” și nici de deciziile sale de a înlocui mai mulți lideri irakieni din teritoriile ocupate cu indivizi străini de această țară. O acuză și mai importantă ține de faptul ca Al-Baghdadi este foarte agresiv față de alte grupări teroriste și că astfel ”varsă sânge sunnit, reia ostilitățile cu kurzii și extinde frontul organizând atentate în Arabia Saudită”.

”Este firesc să apară sciziuni în cadrul organizației și ca acestea să capete amploare”, spune un ”specialist al milițiilor irakiene” citat de Al-Araby Al-Jadid.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.