Teodor Ilincăi, starul de la Covent Garden

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului“ enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul instituției cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly“, arată un comunicat de presă.

În această seară, de la ora 19.00, sala de concerte a institutului va găzdui o întâlnire cu celebrul tenor, în care muzica și discuțiile vor contura un portret artistic al acestuia. Interlocutorii lui sunt regizoarea Amy Lane şi dirijorul şi pianistul Paul Wynne Griffiths, împreună cu care muzicianul român va explora subiecte precum importanța anilor de formare, primele succese, rolurile proeminente și, bineînțeles, colaborarea cu Opera Regală britanică.

Invitat de marcă

Alături de Teodor Ilincăi, la eveniment va participa şi baritonul maghiar Gyula Nagy, membru al programului Jette Parker Young Artists al Operei Covent Garden. Cei doi vor interpreta mai multe fragmente din opera „Madama Butterfly“, printre care duetul Pinkerton-Sharpless, aria lui Pinkerton și „Addio fiorito asil“.
Reprezentaţiile cu „Madama Butterlfy“ au loc la Opera Regală Covent Graden din Londra, în perioada 13-25 aprilie, având-o în rolul principal pe soprana americană de origine portoricană Ana María Martínez, o prezență obişnuită a marilor scene de operă ale lumii. Spectacolul este dirijat de italianul Renato Balsadonna, până de curând dirijor principal al Corurilor Operei Regale. Teodor Ilincăi revine pe scena Operei Regale după două producţii cu „Boema“, în 2009 şi 2013, şi după un turneu în Japonia cu „Macbeth“, în anul 2015.

Pedagogie și muzică bizantină

Pasiunea pentru muzică l-a determinat pe Teodor Ilincăi să studieze Pedagogia muzicală, specializarea Muzică Bizantină, în cadrul Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 2006. Aici a avut ocazia să-şi perfecționeze abilitățile vocale şi, încă din timpul facultății, a devenit membru al Corului Operei Naţionale din Bucureşti. În 2006, Ilincăi devenea prim solist al Operei Naţionale din Bucureşti, obținând o bursă oferită de CEE Musiktheater din Viena. Muzicianul a câştigat concursul de tenori din Szczecin – Polonia (în 2008) şi s-a clasat pe locul al II-lea la Concursul Internaţional de canto „Francisco Viñas“ din Barcelona (în 2010), distincţie care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu, în anul 2012, cu rolul Rodolfo din „Boema“ lui Puccini. Debutul său internaţional a avut loc în ianuarie 2009, pe scena Operei din Hamburg. În luna martie a aceluiași an, a debutat la Opera de Stat din Viena, cu rolul Ismaele din „Nabucco“, de Verdi, urmat de o nouă apariție în „Boema“, de Puccini, la Operele din Timişoara, Bucureşti şi Hanovra.

Printre colaborările sale cu nume importante ale liricii mondiale se numără concertele de la Valladolid (2011), Londra şi Bodrum (2013), împreună cu marea soprană Angela Gheorghiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.