Teodorovici despre deficitul bugetar pentru anul viitor

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marți că Guvernul vrea să construiască bugetul pe 2016 astfel încât să respecte ţinta de deficit asumată, de 1,2%, plus deviaţia temporară de 0,5 puncte, dacă va identifica măsurile compensatorii care să contrabalanseze impactul Codului Fiscal.

„Ţinta noastră este, pe de o parte, să respectăm până în septembrie, toate măsurile la care ne-am angajat, în special cele de reformă structurală, dar obiectivul nostru este şi acela ca atunci când facem bugetul să avem deja un deficit aşa cum ne-am asumat, de 1,2%, la care se adaugă devierea temporară de 0,5%”, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, acordul cu FMI este încă în derulare, iar toate angajamentele Guvernului asumate cu partenerii internaţionali se menţin.

„Săptămâna trecută am aprobat o serie de măsuri care făceau parte din acest program, inclusive majorarea preţului la gaze de la 1 iulie. Cel mai bine se va vedea acest lucru vizavi de ţinta de deficit pe care noi va trebui s-o respectăm în 2016 în momentul când creionăm bugetul pe 2016. Deja sunt o serie de măsuri compensatorii care reduc deficitul, noi am spus sub 3%, dar va fi mult mai jos, cu respectarea a ceea ce ne-am asumat deja”, a spus Teodorovici.

În opinia acestuia, administrația din România are foarte multe cheltuieli care nu se justifică.

„Sunt cheltuieli care, dacă sunt rațional planificate, adică cheltuirea într-un mod mai eficient și chiar să tăiem în anumite zone, fără să afectăm partea de investiții, asta va fi una dintre căile care va duce acest deficit să fie foarte scăzut. (…). Sunt multe zone în economie în care noi putem să tăiem fără să afectăm partea de investiții. Principalul obiectiv până la final de an, la rectificarea din iulie, este ca partea de investiții să primească cea mai mare alocare financiară”, a mai spus Teodorovici.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.