Teodorovici: Este un sprijin pentru populație, dar și pentru operatorii de apă

Unii operatori de apă au în vedere o creștere a tarifelor, iar reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru aceștia, cât și pentru populație, care nu ar simți majorarea în facturi, a declarat duminică, într-o emisiune la ProTV, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

‘Astăzi, în România, consumul de apă pe cap de locuitor este unul foarte mic în comparație cu media la nivel european, ceea ce ridică semne de întrebare. Pe de o parte, costul, poate, cu toate că în România apa nu este scumpă în comparație cu ce înseamnă costuri pentru producție, tratarea ei și livrarea în condiții europene către populație. Poate veniturile populației fac ca aceasta să pară un produs mai scump. Pe de altă parte, apa este un produs alimentar. De asemenea, tarifele la apă ar trebui crescute în unele cazuri. Sunt unii operatori în România care și-au asumat prin hotărâri de consilii locale ale acelor primării ce fac parte din asociația operatorilor de apă că vor crește tarifele la apă, pentru că au primit finanțări fie din împrumuturi fie din bani europeni. Dacă ar scădea TVA, această creștere nu s-ar simți în facturi. Practic populația nu va fi afectată de o astfel de creștere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populație, dar și pentru operatorii de apă în același timp’, a explicat Teodorovici.

El a menționat că, în prezent, reducerea TVA la apă este analizată atât la Ministerul Finanțelor, cât și la Ministerul Muncii, pentru a vedea cum poate fi aplicată această măsură.

‘Fiecare stat membru al UE are dreptul la două cote diferențiate de TVA. Este cea de bază, cum e cea de azi, dar de la 1 ianuarie 2016 va fi 20%. Și putem, după aceea, să coborâm fie la 9% fie la 5%. 20% va fi sigur, dar încercăm să ducem mai jos, la 9%’, a afirmat Eugen Teodorovici.

Oficialul MFP a precizat că s-a renunțat la cota de consum de 5 metri cubi de apă pentru care să se aplice TVA redusă, deoarece măsura nu poate viza doar o fracțiune din consumul lunar.

‘Nu poți să o aplici în modul acesta. Nu ai voie să aplici o cotă pe o fracțiune din consumul lunar al unei familii, trebuie să aplici o cotă de TVA unitară, pe întregul consum de apă’, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

La începutul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta a anunțat că luni va fi prezentată o analiză privind impactul reducerii TVA la 9% pentru apa de consum casnic, Executivul preconizând o reducere de TVA care să fie aplicată pentru o cantitate de 5 metri cubi de apă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.