Teodorovici vrea amnistie fiscală şi pentru persoanele fizice

Ministerul Finanţelor Publice vrea să extindă amnistia fiscală, anunţată în şedinţa de Guvern de ieri, şi la o parte din dobânzile datorate de contribuabilii persoane fizice pentru întârzierile la plată, însă până la limita la care statul se împrumută din piaţă, după cum a declarat, ieri, ministrul Eugen Teodorovici, potrivit Bursa.

Conform proiectului, contribuabilii cu datorii la stat (n.r. ANAF) la data de 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ştergerea penalităţilor de plată dacă îndeplinesc mai multe condiţii, printre care şi achitarea restanţelor până la data de 1 martie 2016.

Eugen Teodorovici a declarat: „Ieri (n.r. miercuri) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, astfel încât contribuabililor persoane fizice şi juridice care au de plătit dobânzi şi penalităţi de întârziere să le putem şterge penalităţile dacă îşi vor plăti, până în martie 2016, principalul şi dobânzile. În plus, nu mai cerem garanţii pentru această eşalonare, iar cu această ştergere firmele pot participa la licitaţii. Este un imbold pe care vrem să îl dăm pieţei”.

Ministrul a precizat că penalităţile sumelor aferente nu vor fi aplicate nici pentru cei care depun declaraţii rectificative până în martie 2016: „Eu încerc să mai adaug ceva. Pe lângă penalităţile care se şterg, măcar şi o parte din dobânzi să poată fi ştearsă, până la limita costului pe care îl am eu atunci când mă împrumut din piaţă, ca stat”.

O altă condiţie ce trebuie îndeplinită pentru a beneficia de amnistia fiscală presupune plata dobânzilor aferente restanţelor, până la 30 iunie 2016, iar contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere.
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor, companiile care înregistrează, la 30 septembrie 2015, datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită, până la 31 martie 2016, obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.

Astfel, penalităţile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligaţiilor de plată principale.

În prezent, pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale, contribuabilii datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalităţile de întârziere sunt calculate ca procentaj din obligaţia principală în funcţie de întârzierea la plata acestora faţă de scadenţă.

Facilitatea fiscală nu se aplică pentru obligaţiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevenţe, chirii, dividende), cu excepţia redevenţelor miniere, a redevenţelor petroliere şi a redevenţelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului. În plus, facilitatea fiscală nu se aplică nici contribuabililor aflaţi în procedura insolvenţei, întrucât aceştia se află sub un regim special în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a obligaţiilor de plată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.