Teodorovici vrea o „reformă” care ar putea însemna disponibilizări

Cam 20 la sută din actuala administrație publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă, a estimat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici duminică seara într-un interviu acordat Digi 24, care se gândește la o „reformă”. Acesta ar vrea, spre exemplu, ca Ministerul Finanțelor să coordoneze toate direcțiile economice ale celorlalte ministere.

„Sunt oameni (în administrația publică – nr.), care se sacrifică – viețile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun că fac toți asta. Sunt foarte mulți din sistemul de stat care la ora – nu la 4.00, poate chiar mai devreme – au spart ușa. Iar dacă stau la serviciu, poate o oră doar alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceștia trebuie să plece din administrație”, a spus Eugen Teodorovici, conform Digi 24.

Ministrul a subliniat că pentru aceasta, mai întâi, trebuie o decizie foarte clară politică, apoi trebuie făcută o analiză pe fiecare structură publică în parte: dacă se justifică în primul rând ca structură, dacă o parte din funcțiile pe care le are se justifică sau nu – „pentru că de multe ori, se suprapun, sunt mulți care controlează această țară, mai mulți decât ar trebui să fie, sunt mulți care controlează și unul sau doi muncesc. Și mai ales cei care controlează au salarii foarte mari față de cei care sunt puși să lucreze efectiv”, a arătat Teodorovici la televiziunea citată.

Ministrul a spus că și-ar dori să coordoneze toate funcțiile de responsabilitate economică din celelalte ministere.

„De ce nu, oare, putem noi să facem, la nivel de administrație publică centrală chiar, ca unele funcții-suport să fie concentrate într-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie să aibă direcția sa de resurse umane? De ce să nu fim noi mai moderni decât și alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce să țin fiecare direcție economică, să spunem, în fiecare minister? Nu, ele trebuie să fie concentrate în Ministerul de Finanțe – și asta e o intenție pe care o am foarte clară – de a aduce toate direcțiile economice și de buget din ministere să depindă – adică să fie acolo localizate, dar să fie subordonate Ministerului Finanțelor”, a declarat Eugen Teodorovici.

El a explicat că în felul acesta vrea să se asigure că ceea ce este scris în legea bugetului se va urmări cu strictețe. „Nu să-și dezinformeze, de foarte multe ori, coordonatorii de credite spunându-le sau dezinformându-i, ca după aceea miniștrii să vină la noi să ceară fel de fel de bazaconii. Deci este obligația ca acolo să urmărească execuția bugetară așa cum spune în lege”, a mai spus ministrul.

Întrebat cât de mare ar fi această reformă la care se gândește, el a estimat că „undeva la 20 la sută cel puțin”.

„Deci 20 la sută din administrație ar putea să plece”, a insistat moderatorul. „Am putea să găsim o altă cale, că nimeni nu va rămâne neapărat pe drumuri, dar nu pot acum să mențin un sector bugetar încărcat artificial și mai ales de multe ori ineficient. Repet, când vorbim de reformă, vorbim în ansamblul economiei, nu într-un singur punct, pentru că altfel efectele nu mai sunt aceleași”, a explicat Eugen Teodorovici. „Dar și aici este nevoie de un consens politic, pentru că și colegii liberali – trebuie să stăm cu toții la masă, să lăsăm deoparte populismul și să agreăm astfel de măsuri și oricine va fi la guvernare să le aplice”, a adăugat el.

Critici și la adresa Ministerului Transporturilor

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a afirmat duminică seara, la Digi24, că Ministerul Transporturilor nu primește bani la rectificarea bugetară (ba chiar pierde – nr.), întrucât nu a făcut dovada că îi poate cheltui.

„Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgește în continuare. Cel puțin pe mine personal, care și cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamăgește, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocați, pentru că știm foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin și solicită bani suplimentari”, a declarat Teodorovici. Potrivit draftului de rectificare bugetară, la Transporturi, Guvernul renunţă la finanţări de un miliard de lei pentru proiecte europene postaderare.

„Și le-am spus foarte clar: nici nu discutăm! Vreau să văd la zi, pe fiecare proiect în parte, dovada că voi cheltuiți acești bani până la final de octombrie, când va avea loc o a doua rectificare a acestui buget! Altfel, nu alocăm suplimentar ca să creștem artificial deficitul. Pentru că altfel, ce înseamnă asta? Dacă eu dau mai departe, la Transporturi, înseamnă că domenii precum sănătatea, educația, investiții sunt văduvite, pentru că trebuie să dau într-o parte unde de fapt nu se cheltuie banii”, și-a argumentat poziția ministrul Eugen Teodorovici.

Ministrul finanțelor și-a acuzat colegii de la Transporturi de lipsă de profesionalism.

„Ei merg pe baza unei abordări destul de, să spunem, lipsite de profesionalism. Eu știu așa: când ai un contract de achiziție publică pe un proiect de investiție – în cazul lor, o autostradă – trebuie să știi foarte clar, lună de lună, ce se lucrează, care este previziunea de plăți a acelei firme de construcții, s-o analizez și prin prisma mea: adică, ăla poate să ceară, nu știu, sume foarte mari, dar eu văd exact dacă se justifică o astfel de sumă. Și atunci, în mod responsabil, să cer mai departe la Finanțe alocarea acelei sume”, a spus Eugen Teodorovici.

Pe de altă parte, acesta a negat duminică seara, la Digi24, că la rectificarea bugetară se vor tăia bani din bugetul Ministerului Sănătății. Dimpotrivă, susține Eugen Teodorovici, ministerul va primi bani în plus.

Cei 600 de milioane de lei care apar în documentele Ministerului Finanțelor ca fiind luați din bugetul Ministerului Sănătății sunt, de fapt, fonduri care au fost prevăzute inițial pentru echilibrarea bugetului Casei de Sănătate, a explicat ministrul finanțelor.

„Având în vedere modul în care Casa de Sănătate, pe primul semestru, a mers, cu ieftinirea de medicamente, cu încasări mai bune la bugetul de asigurări de sănătate, asta înseamnă că acea sumă pentru echilibrarea bugetului Casei nu mai era necesară, dar marți, în ședința de guvern – pentru că până atunci se vor purta discuțiile pe rectificare – toți cei care urmăresc acest lucru vor vedea că sănătatea este domeniul care are parte de cea mai mare alocare financiară la rectificare. Deci, nu se iau bani, se vor da bani”, a subliniat ministrul de finanțe în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

El nu a putut indica o sumă pe care Ministerul Sănătății ar urma să o primească în plus, spunând că încă se fac analize, dar a precizat că în orice caz va fi vorba de ordinul a sute de milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.