Teoreme și poezie în ciocnire pariziană

Teoreticianul Basarab Nicolescu este vedeta unei întâlniri organizate la Palatul Behague din Paris. Clădirea în care își are reședința ambasadorul României în capitala Franței îi va găzdui pe soprana Catherine Braslavsky, pe actorul Marc Zammit și pe ziarista Cristina Hermeziu, pentru seara dedicată volumului „Teoreme Poetice“, publicat de Editura Curtea Veche din București. „Seria de întâlniri este un amestec ludic și exigent de serată literară, atelier de traducere, conferință în jurul unui poet și happening poetic, având ambiția de a pune pe harta evenimentelor literare pariziene o întâlnire periodică cu poezia românească în traducere franceză și de a pune în valoare vocile poeților de origine română care scriu direct în limba franceză“, spun cei de la Institutul Cultural Român de la Paris. Dezbaterea pornește de la publicarea unei noi ediții a volumului „Teoreme Poetice“ la editura Curtea Veche, de această dată fiind vorba despre o ediție bibliofilă. Acum patru ani, la apariția primei ediții a volumului, scriitorul stabilit din 1968 la Paris mărturisea: „Când ne concentrăm, spre exemplu, prea mult, asupra a tot ce înseamnă viaţa de zi cu zi, eclipsăm, exilăm în potenţialitate toată informaţia spirituală care există dintotdeauna la dispoziţia noastră. Dacă ne concentrăm, invers, doar asupra informaţiei spirituale, prin meditaţie, prin rugăciune, prin nerostirea cuvintelor, atunci lumea de zi cu zi tinde să dispară. Există o dinamică a contradictoriilor, între informaţia spirituală şi informaţia fizică, ce ne oferă o cheie importantă pentru evoluţia viitoare ca indivizi şi colectivitate“.

Potrivit descrierii oficiale a proiectului propus de jurnalista Cristina Hermeziu, demersul „vizează promovarea poeților și a scriitorilor români sau de origine română care trăiesc în Franța.“ Întâlnirea „Platoul cu poezie“ din această seară începe la ora 19.30 la Sala Bizantină a palatului parizian din strada Saint-Dominique nr.123.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.