Teoria lui Băsescu despre întâlnirea Iohannis – Joe Biden

Traian Băsescu a comentat luni seară, într-o intervenție telefonică la B1 TV, întâlnirea pe care Klaus Iohannis a avut-o cu vicepreședintele SUA, Joe Biden.

Întrebat despre subiectele abordate de cei doi în cadrul întâlnirii de la Casa Albă, Băsescu a declarat că, deși nu s-a specificat în cadrul comunicatului Administrației Prezidențiale, „în mod sigur, Joe Biden știa situația premierului (Victor Ponta – nr.) și a vrut să știe de la președinte dacă i se va pune capăt”.

„Imposibil să nu se fi discutat pentru că, pentru SUA, România e un loc de o sensibilitate extraordinară, nu doar datorită poziției geostrategice. Aici va funcționa și un scut antirachetă în condițiile în care relațiile cu Federația Rusă sunt tensionate, atât din cauza Siriei, cât și a Ucrainei”, a declarat Băsescu, citat de site-ul televiziunii de știri.

Traian Băsescu a susținut pe de altă parte că Biden nu a dat „instrucțiuni” în această chestiune.

„Cu certitudine Biden a vrut să știe, dar n-a dat nici instrucțiuni, nici linii directoare. Problema asta nu ne-o poate rezolva nici Merkel, nici Biden, nici Hollande”, a spus Băsescu.

„Pe malul Dâmboviței poate merge (situația premierului Victor Ponta – n. r ), dar în lume nu, cu atât mai mult cu cât am avut inconsecvențe legate de problema refugiaților și mi-aș fi dorit ca Iohannis să spună că România nu vrea și nu trebuie să se implice în repartizarea refugiaților”, a mai adăugat acesta. În cadrul aceleași intervenții TV Băsescu a afirmat că Victor Ponta și președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, sunt doi „șantajiști” care pun propriile interese în fața intereselor țării, referire la faptul că îi condiționează lui Iohannis o eventuală plecare a lui Ponta de numirea unui alt premier din PSD.

„Aș remarca faptul că țara este în fața unui șantaj ordinar practicat într-un triunghi practicat de Dragnea, Ponta și președintele Klaus Iohannis, care are un rol aici. Deci, sunt trei entități, din care doi, Ponta și Dragnea, care având un dispreț total pentru interesele țării merg la șantajul pe care l-am anticipat de acum trei săptămâni, când spuneam că până când Iohannis nu garantează desemnarea unui premier de la PSD, Ponta nu va pleca de la Guvern”, a declarat fostul președinte.

„Departe de mine de a susține vinovăția lui Ponta. Se va vedea. Dar ce fac acești doi indivizi este un șantaj împotriva intereselor țării, împptriva președintelui, care nu realizează, după părerea mea, cât de departe au mers aceștia”, a mai spus Băsescu.

„Sunt puțini membrii PSD care ar fi de acord ca țara să fie șantajată și umilită de doi politicieni de teapa lui Dragnea și Ponta. Acest șantaj este public și pe mine mă surprinde de ce presa nu-l tratatează ca pe un șantaj în care se joacă interesul României cu interesul lor de a rămâne la putere, nici măcar cu interesul unor partide”, a mai afirmat acesta.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.