Terapiile alternative, risc dublu

Pacienții care aleg terapii alternative pentru a trata cancerul, în loc să opteze pentru cele prescrise de medic (operații, chimioterapie și radiații), au risc dublu de a muri, potrivit unui recent studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute și citat de CNN.

Medicul Skyler Johnson, de la Școala de Medicină Yale, cel care a coordonat studiul, spune că, din ceea ce a observat ca doctor, pacienții refuză din ce în ce mai des sau cel puțin încearcă să întârzie tratamentele convenționale recomandate de medic în favoarea unor terapii alternative.

Prin urmare, cancerul „avansează: ori se mărește tumora, ori se răspândeşte la ganglionii limfatici sau la diverse organe. Acest lucru ne preocupă, pentru că șansele de vindecare scad, de vreme ce boala se răspândește“, spune Johnson. „O pacientă cu cancer la sân în stadiul 1 are 100% șanse să supraviețuiască cel puțin cinci ani, de exemplu.

Dar un cancer mamar în stadiul 4 – care s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte organe – reduce șansele de supraviețuire ale pacientului în următorii cinci ani la 25% sau chiar 20%“, continuă medicul. Întârzierea tratamentului medical recomandat îi poate permite cancerului să se răspândească și să atingă un stadiu avansat, ceea ce scade șansele de supraviețuire ale bolnavului, explică Johnson. Echipa de cercetători a comparat și analizat informațiile referitoare la 280 de pacienți care au ales medicina alternativă, precum și la 560 de pacienți care au beneficiat de tratament convențional.

Din toți pacienții care au ales terapii alternative, aproximativ 44% aveau cancer mamar, aproape 25% cancer de prostată, peste 18% cancer de plămâni și aproape 12% cancer colorectal. Pacienții care au beneficiat de medicină alternativă în loc de chimioterapie, operație sau/și radiații au avut un risc de două ori și jumătate mai mare de a muri, într-o perioadă de cinci ani și jumătate, decât cei care au ales tratamentul convențional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.