Teroriștii de la Charlie Hebdo, uciși

ULTIMA ORĂ După două zile de teroare, cu focuri de armă și cu urmări ca-n filme, presupuşii autori ai atacului comis la revista Charlie Hebdo au murit. Fraţii franco-algerieni Kouachi au fost ucişi vineri în atacul forţelor franceze la tipografia din nordul Franţei, unde se baricadaseră. Informația privind uciderea în asalt de către trupele speciale a celor doi frați a fost confirmată de Jandarmeria franceză. Cei doi ar fi ieșit din clădire trăgând asupra forțelor de ordine, potrivit postului BFM TV, iar ulterior au fost uciși.

Unul dintre autorii atacului de la ziar a sunat vineri la postul BFMTV înainte de a muri spunând că făcea parte din organizaţia teroristă Al-Qaida în Peninsula Arabia.

Ostaticul luat de aceștia în tipografie a fost salvat, au declarat surse apropiate anchetei. Ultimele informații arată însă că de fapt n-ar fi fost vorba de un ostatic. „Ostaticul” de la tipografie nu a fost „reperat” de teroriști, a anunţat o sursă apropiată dosarului.

„Încă de la sosirea celor doi suspecţi, angajatul în vârstă de 26 de ani, Lilian, s-a refugiat la primul etaj al tipografiei şi nu i-a mai văzut pe cei doi fraţi”, a explicat această sursă.

„El a reuşit să ofere prin SMS elemente tactice, precum poziţia sa în interiorul sediului, celulei de negociere” a GIGN (Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale), unitatea de elită însărcinată cu efectuarea operaţiunii.

Împușcături și explozii s-au auzit vineri seara la tipografia unde se aflau suspecții. Trupele speciale au lansat un asalt asupra clădirii în care se aflau cei doi presupuși atacatori de la Charlie Hebdo.

Poliția a confirmat oficial că a lansat asaltul. Din clădire se vedea ieșind fum.

Filmul evenimentelor de vineri

Cei doi suspecți în atacul de miercuri asupra publicației satirice Charlie Hebdo s-au baricadat vineri în clădirea unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële, la circa 20 de kilometri de aeroportul Roissy – Charles de Gaulle, unde ar fi luat ostatici, fără a se ști despre câte persoane este vorba. Suspecții ar fi luat ostatici persoane din tipografie. Nu se știe dacă este vorba de o persoană sau mai multe. Zona a fost luată cu asalt de forțele franceze. Mai multe elicoptere au survolat zona aflată sub stare de asediu.

Update: Forţele franceze încearcă să stabilească un dialog cu cei doi atacatori. „Prioritatea este stabilirea unui dialog”, a declarat un oficial. Ministerul de Interne a afirmat de asemenea că negociatorii au „încercat să stabilească un contact” cu cei doi bărbaţi, aflaţi într-o tipografie din localitatea Dammartin-en-Goële.

Update: Copiii sunt evacuați din școli în localitatea franceză unde ar fi fost încercuiți de poliție cei doi suspecți din atacul terorist asupra Charlie Hebdo, a precizat primăria pe pagina sa de internet, relatează vineri DPA, citată de Agerpres. Elevii din trei școli din apropierea zonei industriale încercuite de poliție sunt duși într-o sală de sport, unde sunt dați în grija părinților, potrivit primăriei din Dammartin-en-Goele.

Update: Familia şi prietenii nu reuşeau să îl contacteze, vineri, pe un angajat în vârstă de 27 de ani care lucrează în zona în care are loc operaţiunea de capturare a suspecţilor în atentat, relatează Le Figaro, în ediţia electronică, citat de Mediafax în pagina electronică.

Potrivit Le Figaro, tânărul nu a putut fi contactat nici prin telefon, nici prin e-mail. El ar fi trebuit să fie la întreprinderea Creation Tendance Decouverte în momentul în care a început luarea de ostatici de către teroriști.

Update: Suspecții ar fi declarat, într-o discuție telefonică cu poliţiştii de la tipografia unde ar fi luat ostatici, că vor să moară ”martiri”, transmite Le Figaro.

Update: Un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Interne, citat de Reuters, a declarat că este „aproape sigur” că autorii luării de ostatici din tipografie sunt cei doi suspecți din atacul asupra săptămânalului Charlie Hebdo.

Update: Toate zborurile de pe aeroportul Roissy au fost redirecționate către aeroportul Charles de Gaulle.

Update: În jurul orei 11.00, forțele de securitate au înconjurat o clădire unde cei doi suspecti de terorism s-au ascuns. Este vorba despre o tipografie.

Update: Forțele de ordine au început negocierile cu cei doi suspecți, potrivit presei din Franța. Primarul din Dammartin-en-Goele le-a cerut localnicilor să nu iasă din case.

Suspecții au fost implicați vineri dimineață într-un schimb de focuri.

Update: Le Parisien a relatat că în urma schimbului de focuri, cel puțin două persoane ar fi murit și altele au fost rănite. Parchetul a dezminţit însă bilanţul de doi morţi, în urma schimbului de focuri.

O mașină a fost furată vineri, la Montagny-sainte-Félicité, în Oise, de doi indivizi înarmaţi cu pistoale automate şi cu semnalmentele fraţilor Kouachi, cei doi suspecţi în atentatul de la Charlie Hebdo.

Câteva minute mai târziu, un schimb de focuri a avut loc în Seine-et-Marne, în dretul Dammartin-en-Goële, în apropiere de zona unde au loc operaţiunile de căutare a fraţilor suspectați în atentat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.