Prima înregistrare cu românul răpit în Burkina Faso (Video)

Iulian Gherguț, românul răpit în luna aprilie în Burkina Faso, apare într-o înregistrare video care ar fi fost făcută pe 18 august, conform REALITATEA.NET. În înregistrarea video, românul, purtând barbă și înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi, se adresează familiei, directorului societăţii Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, Guvernului român și celui din Burkina Faso, cerând ajutorul pentru a fi eliberat. Iulian Gherguț spune că este deţinut de gruparea teroristă al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. Înregistrarea a fost dată publicității sâmbătă.

MAE confirmă că bărbatul care apare în această înregistrare este Iulian Gherguț.

„Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Celula de criză interinstituțională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic. Celula de criză interinstituțională studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video menționat. Totodată, Celula de criză interinstituțională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză”, a transmis duminică MAE într-un comunicat.

Familia cetățeanului român a fost informată cu privire la apariția materialului video, precizează sursa citată.

„În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operații de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze (…) Celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autoritățile competente locale. De asemenea, reprezentanții Celulei de Criză mențin legătura atât cu firma angajatoare, cât și cu familia cetățeanului român„, mai afirmă MAE.

Românul, ofițer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de oameni înarmați. Românul este și cetățean francez.

Înregistrarea video este primul semn de viaţă al ostaticului român, de la răpirea sa în luna aprilie.

În luna mai, gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune a revendicat răpirea cetăţeanului român într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.