Testamentul unuia dintre atentatorii de la Bruxelles

Procurorul federal belgian a anunţat miercuri după-amiază că a fost găsit un laptop care conţinea un testament audio aparţinând unuia dintre cei doi kamikaze de la aeroportul Zaventem.

Calculatorul cu testamentul lui Ibrahim El Bakraoui, unul dintre cei doi kamikaze de la Zaventem, a fost găsit într-un coş de gunoi din cartierul bruxellez Schaerbeek, acolo unde locuiau Ibrahim şi fratele său. Poliţia a descoperit calculatorul în timpul căutărilor întreprinse imediat după comiterea atentatelor de pe 22 martie, atunci când oamenii legii au percheziţionat şi apartamentul lui El Bakraoui. Potrivit Parchetului, Ibrahim El Bakraoui arăta în acest testament că este “precipitat şi nu mai ştie ce să facă, este căutat peste tot, nu se mai simte în siguranţă şi dacă mai trage de timp ar putea să ajungă la închisoare”. “Dacă o mai lungesc şi nu trec la acţiune o să sfârşesc ca Salah Abdeslam, într-o celulă”, spunea suspectul. În timpul percheziţiei, poliţiştii au gasit 15 kilograme de explozibil (peroxid de acetonă), 150 de litri de acetonă, 30 de litri de apă oxigenată, detonatoare, o valiza plină cu holşuruburi şi cuie.

Procurorul federal Frederic Van Leueuw a precizat că fratele lui Ibrahim, Kalid El Bakraoui, este cel care s-a aruncat în aer la staţia de metrou Maalbek. El a fost identificat după amprente. Era născut în 1989 şi nu era suspectat de activităţi teroriste. În schimb, spune procurorul, avea “antecedente importante”.

Al treilea suspect este încă liber. A fost identificat după imaginile camerelor din aeroport. “El avea asupra lui încărcătura de explozibil cea mai importantă”, spune procurorul. “A lăsat un rucsac mare şi a plecat înaintea exploziei. Bagajul abandonat a explodat înainte de sosirea pirotehniştilor din cauza instabilităţii mari a materialului exploziv”, spune procurorul belgian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.