Testul care-ți spune dacă moștenești cancer

La patru ani de când Angelina Jolie făcea cunoscute în întreaga lume testările genetice BRCA 1 și BRCA 2 care pot indica riscul de moștenire a mutațiilor cancerului de sân și de ovare, genetica pune la dispoziție un nou test care a ajuns și în România. Testul Cancer Risk analizează 30 de mutații – 28 în plus pe lângă cele BRCA – și ne indică ce risc există să moștenim cancerul de intestine, de stomac, de piele, de pancreas, de uter sau de prostată.

„Statisticile mondiale arată că 30% până la 50% din morțile cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Este o cifră impresionantă, dacă ne gândim că unul din şase oameni moare de cancer. De asemenea, medicii spun că multe tipuri de cancer au o rată de vindecare de peste 90% dacă sunt descoperite la debut, iar tratamentul este pornit cât mai repede. Una dintre provocările geneticienilor a fost și rămâne să dezvolte teste care să depisteze cancerul cât mai timpuriu“, declară dr. Mariela Militaru, specialist în medicină genetică.

O metodă de prevenție

Testul Cancer Risk indică riscul pe care îl avem să moștenim mutații care ne vor predispune la cancer. De sân, ovare, uter, intestine, stomac, piele, pancreas sau prostată – adică acele tipuri cu un potențial mai mare de a fi ereditare. Testul Cancer Risk stabilește care este riscul de a dezvolta una dintre aceste forme de cancer, pornind de la analiza celor 30 de gene despre care se știe că sunt direct legate de incidența tumorilor maligne. „Putem spune că este o metodă de prevenție. Recomandăm acest test – rapid, precis și noninvaziv (analizează o simplă probă de salivă) – persoanelor care au avut astfel de cazuri de cancer în familie și vor să știe dacă au și ele mutația pentru un anumit tip de afecțiune. Astfel, dacă rezultatele testului sunt pozitive, ele permit conceperea unui plan de screening (monitorizare) și detecție precoce, crescând astfel considerabil șansele de supraviețuire“, adaugă medicul.

Testul Cancer Risk nu dă un verdict de cancer și nici nu poate prevesti dacă veți face cu certitudine boala la un moment dat al vieții. Testul vorbește despre riscuri, despre predispoziția genetică și, pe baza lui, medicii vă pot face recomandări care să vă ajute să vă mențineți starea de sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.