Tevatura din jurul TVR

De cîteva zile circulă zvonul că ar urma să mă încurc cu TVR. Fie ca membru în consiliul de Administrație, fie chiar ca președinte (cf revista 22). Nimic mai fals. Am spus tuturor celor care m-au întrebat că nu mă interesează. Nici una, nici alta. Și ca să fiu corect și complet, nu-i interesează nici pe cei care decid asta. Știu ei destul de bine ce enormă moară în cap și-ar face cu o asemenea propunere. ”Propunere” pentru că n-ar trece de USL, de PDL, de UDMR și de UNPR nici cu Parchetul, cu DNA-ul sau cu niște trupe de asalt. Toți aceștia știu foarte bine că nu am avea ce tîrgui. Și nici cui da telefon. Și nici cui să-i sufle în ciorbă. Or, o asemenea perspectivă asupra lucrurilor nu valorează doi lei în situația de astăzi. Nici măcar pentru colegii mei de breaslă, ajunși prin TVR și care au încercat să mă întărîte sau să mă provoace.

De ce nu cred că TVR poate fi scoasă din starea în care se află? Pentru că într-o Românie săracă și chinuită de criza economică și financiară nimeni nu zice nimic de pierderile instituțiilor (inclusiv ale Radiodifuziunii, pe care premierul a gîdilat-o zicînd că strîngînd bani la factura de energie electrică a făcut și profit !?). Dacă aș fi crezut măcar o clipă în posibilitatea restructurării TVR atunci aș fi acceptat propunerile făcute în urmă cu 15-16 ani și nu aș fi așteptat pînă astăzi. Restructurarea TVR este la fel de dificilă ca și restructurarea întregului sistem de tip securitate sovietică aflat la baza serviciilor secrete românești. Ba aș zice că mult mai greu. Acolo poți da un ordin. Cîțiva generali cu viziune modernă pot construi piramide într-o altă logică de funcționare. În TVR, nici vorbă. Schimbarea este de o mie de ori mai grea. O uriașă mașinărie de aruncat pe fereastră se apără cu lozinca profesionalismului. Cei mai mulți slujbași din TVR cred că decăderea instituției nu vine decît de la politicieni. De la ei, nici vorbă. Ei sunt doar genii pe calea strîmbă și pieptișă a împlinirilor lente. Adică minunate promisiuni pentru deceniile următoare cînd vor ajunge la pansie. Lor li se adaugă acoperiții partidelor și ai serviciilor secrete, amantele și întreținutele politicienilor, rudele geniilor din TVR, iubitele lor, plus paliere întregi de oameni care nu știu ce fac. Curățarea și restructurarea TV și a celor cîteva canale ar produce și drame enorme, și ar scoate la iveală afaceri oneroase, stopate la jumătate. Cine să facă asta? Cine și-ar dori o televiziune națională independentă, cîtă vreme ea nu a fost așa de la înființare. Nici n-a încercat să își depășească statutul de instrument de propagandă sau de unealtă a puterii? A vrut USL-ul altceva? Au vrut PDL-ul și Traian Băsescu o televiziune liberă și independentă? Situația a fost și este similară cu cea a serviciilor secrete. TVR-ul este doar o instituție de stat acordată unui om de încredere în momentul împărțirii cașcavalului. Culmea este că nici lumea din mass-media și nici populația nu vor o instituție independentă. Cei din piața de media se bucură de prăbușirea TVR la 1% rating. Populația a părăsit-o demult. Doar țăranii fără cablu și fără antenă de satelit mai deschid la emisiunile de folclor sau de agricultură și la câte un film de duminică seara. În rest, pace bună. Nu contează că TVR cu 3.000 de oameni și nu știu cîte canale pierde 100-150 de milioane de euro pe an. Ponta, care zice mereu ”eu plătesc”, în acest caz nu scapă nici mîc în legătură cu pierderile TVR. Crin Antonescu, care se visează în finiș pentru președinție, se gîndește că nu i-ar strica un TVR amabil. Și partidele aflate la putere vor imagine frumoasă, bezele, laude și vești bune. În rest, mucles național! Să nu care cumva să se scape un invitat despre scufundarea și buimăcirea societății românești. Și nimic despre invazia de impostori pe unde vezi cu ochii.

Culmea este că nici presa nu înțelege drama TVR. Revista 22 publica mai ieri o știre de fală cretină a anului 2013. Adică de nicăieri pentru nici unde. Doar să cîrăie cîte ceva. Cică la conducerea TVR ar avea șanse (sau ar fi în cărți) din partea PNL și Sorin Oancea. Fătuca de la revista 22 nici nu realizează ce mare prostie a tastat pe computer. Adică PNL-ul ar susține un om de televiziune (altfel extrem de priceput) care este acționar la Antena 3 și la B1 TV și care numai de simpatie pro-USl nu poate fi bănuit. Ce dezbateri despre soarta TVR se pot deci organiza într-o Românie cu o asemenea presă de intelighență?

Tot ce s-a petrecut pînă acum în cazul TVR este emblematic pentru evoluția țării noastre. Nu-i vorba decît de o încercare chinuită și mereu ratată de a ieși din tiparele gîndirii de altădată.

Un miting pentru restructurarea TVR nu ar aduna în România nici 25 de oameni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.