The Guardian: Cinci explicaţii pentru lacrimile lui Putin

1. Putin este speriat de protestele fără precedent din Rusia

Lacrimile şi pauzele din timpul discursului său trădează tensiunea în care trăieşte Putin în ultimele zile, scrie The Guardian. Explicaţia este valul de proteste din marile oraşe din Rusia, iar discursul lui Putin confirmă aceasta. „Am arătat că nimeni nu ne poate impune nimic. Nimeni”, a spus Putin, pentru care protestele sunt opera Occidentului.

În realitate, scrie The Guardian, protestatarii anti-Putin nu cer decât repetarea alegerilor parlamentare din decembrie, care ar fi fost fraudate. Este o agendă nu foarte ambiţioasa şi nici revoluţionară.

2. Oficialii Kremlinului dau vina pe vânt

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, susţine că lacrimile nu ar fi decât rezultatul unui vânt rece cu particule de gheaţă. Pentru The Guardian, explicaţia nu ar fi mai mult decât nostimă, daca nu ar face parte din aceeaşi strategie prin care Kremlinul dă vina pe duşmanii regimului pentru orice crimă comisă împotriva opozanţilor şi a ziariştilor.

3. Liftingul facial al lui Puti a fost un eşec

În 2011, presa rusă a început să speculeze pe marginea unei presupuse operaţii estetice la care Putin a fost supus. Pungile de sub ochi i-au dispărut ca prin farmec, iar imaginile din timpul discursului victoriei confirmă acest fapt.

4. Umor politic

Reţeaua Twitter a fost inundată de explicaţii pentru lacrimile lui Putin: sinuzită, ceapă sau o stropitoare plasată discret de KGB. La fel de des a fost folosit şi titlul celebrului film „Moscova nu crede în lacrimi”, iar senatorul american John McCain a scris pe Twitter: „Dragă Vlad, surpriză, surpriză! Ai câştigat. Iar poporul rus plânge şi el!”

5. Putin este victima prafului aruncat în ochii ruşilor

Discursul noului preşedinte îi poate înfuiria pe opozanţi, atât timp cât a insisitat că alegerile au fost „corecte” sau „cele mai corecte din istorie”, după cum susţine şeful echipei sale de campanie. Mai mult, Putin a anunţat că nu va cere repetarea alegerilor parlamentare din decembrie, principala revendicare a protestatarilor.

Puitin nu a plâns după ce zeci de copii au fost ucişi în masacrul de la Beslan, în 2004, sau după ce sumbarinul Kursk s-a scufundat. The Guardian apreciază că Putin este victima propriei paranoia şi a ajuns să nu mai fie sigur că va câştiga alegerile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.