Theresa May, viitorul premier al Marii Britanii

Theresa May, actualul ministru de Interne din cabinetul demisionar al lui David Cameron, va fi noul premier al Marii Britanii. Rivala sa la conducerea Partidului Conservator, Andrea Leadsom, s-a retras, ceea ce o transformă practic în lidera conservatorilor și virtual premier.

May a luptat pentru conducerea partidului cu Andrea Leadsom, după ce David Cameron și-a anuntat demisia ca urmare a alegerii făcute de britanici pentru părăsirea UE. Boris Johnson, fostul primar al Londrei și liderul taberei pro-Brexit din Partidul Conservator, a anunțat în mod suprinzător că nu va candida pentru șefia partidului. Presa britanică vorbește depsre o serie de lovituri pe la spate pe care Johnson, a cărui rațiune de a sprijini iesirea din UE a fost în primul rând ajungerea conducerea partidului și a guvernului, le-a primit de la aliații săi conservatori imediat după referendum. Andrea Leadsom și-a anunțat și ea retragerea, lăsând cale liberă Theresei May. În acest fel, în partid nu se vor mai organiza alegeri, iar May îi va lua locul lui Cameron în următoarele zile. Va fi a doua femeie care va conduce guvernul de la Londra după Margareth Thatcher.

Ministrul de Finanțe George Osborne a declarat că May va prelua atribuțiile de premier ”în următoarele zile”, însă nu există un calendar clar pentru acest proces.

În sistemul britanic nu sunt obligatorii alegerile parlamentare în cazul demisiei premierului. In ultimii 40 de ani s-a întâmplat de trei ori acest scenariu.

Steaua Theresei May s-a ridicat în special pentru că ea a susținut tabăra care a militat pentru ramanerea in UE. A făcut-o însă extrem de timid, cu foarte puține apariții publice și foarte puține angajamente. Nu i-a fost greu să declare luni că va respecta alegerea făcută de britanici pentru părăsirea UE. ”Nu vor fi încercări de a rămâne în UE”, a spus ea.

May are 59 de ani și a fost până acum ministru de Interne, un portofoliu dificil de gestionat si foarte sensibil atât timp cât tema principală a campaniei Brexit a fost imigrația. Era candidata cea mai experimentată la șefia partidului. Andrea Leadsom, secretar de stat, și-a anunțat candidatura abia după retragerea surprinzătoare a lui Boris Johnson. A făcut o gafă uriasa la finalul săptămânii trecute, spunând că este mai potrivita pentru funcția de premier pentru ca are copii, iar Theresa May nu are.

Cât va dura mandatul lui May este dificil de estimat. Alegerile la termen sunt stabilite în mai 2020, însă opoziția laburistă și liberal-democrată a cerut alegeri anticipate. Miza este mare, pentru că la mijloc sunt negocierile pentru ieșirea din UE, dar și o posibilă anulare de catre un nou parlament a acestei decizii. Este motivul pentru care May, despre care analiștii considera că este o susținătoare mascată a Brexitului, ar putea accelera procesul de retragere din UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.