„Ticăloşii implicaţi în afacerea Roşia Montană trebuie să plătească!”

Avem de-a face cu o nouă abordare în „dosarul” Roşia Montană?

Cred că noua situaţie ne dă un moment de respiro, fiindcă cei care au venit la putere – în timp ce se aflau în opoziţie – printre alte lucruri criticau şi angajamentul abuziv al fostei puteri privind exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană. Eu nu zic că suntem absolut stăpâni pe situaţie, nu, nici pe departe, pentru că au existat nişte declaraţii imprudente, dar este foarte greu să se mai deruleze acest proiect…

Dar eu nu în politicieni îmi pun speranţa în primul rând, ci într-o societate informată. Adevărul este că în jurul acestei chestiuni a Roşiei Montane s-a creat această societate, nu în jurul unor idei emise de intelectualii noştri de serviciu pe la televiziuni, ci în jurul unor lucruri foarte practice, cum ar fi de pildă soarta locuitorilor din zonă, starea naturii şi a monumentelor de acolo. Aşadar putem vorbi despre începutul creării unei mişcări civice, datorită scandalului de la Roşia Montană. Este evident faptul că România nu are niciun beneficiu de pe urma acestui proiect, aurul ca rezervă strategică va fi pierdut, natura şi patrimoniul unic de acolo se distrug şi rămânem cu un iaz de cianuri de 600 de hectare. Dacă acest proiect a mai putut fi luat în serios a fost doar din cauza corupţiei generalizate, care a atins nu doar cel mai înalt nivel, ci şi pe cel de jos, fiindcă autorităţile statului, de la miniştri până la ultimul miliţian, în loc să apere interesele locuitorilor acestei ţări, au apărat interesele unei firme străine. Aş mai face un comentariu în legătură cu fosta guvernare: noi i-am privit cu multă suspiciune pe miniştrii Mediului şi Culturii – cei doi udemerişti -, însă trebuie să recunoaştem că ei au semnalizat într-o parte şi au virat în cealaltă. Sigur, nu au avut curajul lui Atilla Korodi, care a spus lucrurilor pe nume, dar ei au evitat paşii decisivi, au temporizat toate acţiunile. Relaţiile mele cu fostul ministru al Culturii n-au fost deloc bune, iar dacă am ajuns să recunosc acest lucru este totuşi destul de semnificativ.

Aţi reuşit să intraţi în posesia contractului original?

Procesul câştigat de Fundaţia Culturală Roşia Montană ar trebui să fie decisiv, PUG-ul a fost anulat şi s-au stopat o serie de ilegalităţi. Pe de altă parte, vrem să intrăm în posesia contractului iniţial, pentru că desecretizarea acestuia s-a făcut numai de formă, în bătaie de joc. Acolo nu este vorba doar de aur şi de argint, ci de metalele rare, extrem de valoroase, aflate în sol în cantităţi foarte mari. Ce se întâmplă cu ele? Le rămân celor care exploatează zăcământul? De ce? Cine a făcut acest contract? Cine a dat toată documentaţia firmei canadiene? O asemenea documentaţie reprezintă secret de stat, iar anumite persoane ar cam trebui să răspundă penal. Trebuie contabilizate toate aceste ticăloşii – evident şi ticăloşii care le-au dat curs să plătească -, fiecare ce a făcut împotriva legii şi apoi adoptată o poziţie oficială. Eu nu mă refer la Ion sau la badea Gheorghe care zice că moare de foame acolo şi că numai compania o să-i umple traista. E vorba aici de oameni aflaţi în poziţii oficiale care au intrat în conflict de interese, şi sunt foarte mulţi… De la miniştri, oameni de mediu, arheologi…

Oameni de mediu, dar şi din media…

Să nu mai vorbim de oamenii de media, că într-o vreme, dar chiar şi acum, nu putem apărea în presa scrisă sau la televizor- cu puţine excepţii – din cauza Roşiei Montane. Să nu mai vorbim de „marii” reprezentanţi ai mass-media care s-au lăsat cumpăraţi cu o excursie în Noua Zeelandă, pentru ca mai apoi să ne dea nouă lecţii la televizor. Revenind, putem afirma cu certitudine că, în cazul Roşia Montană, corupţia a atins un nivel extraordinar. Avem de-a face cu o mafie organizată care funcţionează după regula ei de bază, împletirea perfectă între interesele politice şi cele economice.

Există alternativă pentru dezvoltarea zonei, în afara exploatării cu cianuri a zăcământului aurifer?

Sunt fiu de miner, cunosc bine problemele oamenilor de acolo. E normal, minerii vor să facă ceea ce ştiu ei cel mai bine, însă cred că aurul trebuie exploatat printr-o tehnologie alternativă, pentru a nu ne distruge zona şi patrimoniul de o valoare inestimabilă. Roşia Montană nu are doar aurul, are aceste vestigii extraordinare. Eu am fost în Spania, la minele romane de aur de la Las Medulas, unde peisajul este încântător, dar nu au decât o galerie amărâtă de vreo două-trei sute de metri, iar pentru vizitarea ei plăteşti 4 euro, şi vin milioane de turişti anual; or, la noi există zeci de kilometri de galerii romane, multe încă nedescoperite şi aşezări de suprafaţă care nu au fost săpate…

Vă daţi seama câte locuri de muncă se pot crea odată ce zona va fi cunoscută! Printr-un proiect bine pus la punct va putea intra în circuitul turistic internaţional. Dar să revin la Las Medulas… E o zonă aridă, sărăcăcioasă, însă în zona minelor romane totul arată înfloritor deşi sunt departe tare de frumuseţile naturii şi de vestigiile de la noi, care sunt unice în lume.

Aşadar, domnule profesor, rămâneţi „în gardă” până se va pune pe picioare un proiect adevărat pentru Roşia Montană…

Bineînţeles, ne vom bate în continuare! Eu zic că prin acţiunea asta a noastră nu salvăm doar un monument românesc şi european, ci adăugăm o cărămidă la edificiul ăsta care se cheamă statul de drept. Adică, guvernanţii noştri să nu-şi închipuie că pot face ce vor cu acest popor! Că ne pot vinde oricui şi oricum. Românii au început să se trezească, şi asta s-a văzut în demonstraţiile de astă-iarnă. Cred că nu a fost decât începutul…

N-a explodat mămăliga, dar e în fierbere…

Exact!… Important e să crezi în ceva şi să te lupţi pentru crezul tău!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.