Tichetele de vacanță provoacă haos

Transformarea în 2018 a voucherelor de vacanță în bani a inflamat spiritele. Ministrul Muncii intenționa să dea tichetele cu țârâita în fiecare lună, sub formă de prime. Patronatele spun că nu e bine, oamenii nu vor merge cu ei la marea ori muntele românești, vor trece Dunărea și-i vor cheltui pe alte meleaguri. Ori îi vor folosi altfel.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, spunea că voucherele de vacanță se vor acorda de la începutul anului 2018 în bani. „Este o ordonanță de urgență, dată de Guvernul României, în care toți bugetarii iau un voucher de vacanță, dar care nu este în bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a rămas pe această variantă, până la începutul anului viitor, iar la începutul anului viitor urmează să se acorde și aceste drepturi, în bani de data aceasta, nu în tichet.“

Păreri, acuzații, supărări

Transformarea în bani a voucherelor de vacanță a stârnit nemulțumiri și comentarii din partea patronatelor din turism. „Punctul culminant atins în aceste zile cu haosul legat de voucherele de vacanță, care se transformă din 2018 în indemnizații în bani, ne-a făcut și pe noi, hotelierii, să ne punem serioase semne de întrebare. Am ajuns la concluzia că pentru membrii FIHR aceste șase luni au însemnat eșecuri în mai multe proiecte pe care am sperat că le vom implementa împreună cu autoritățile“, afirmă, într-un comunicat, Asociația Hotelierilor din România (FIHR).
Și președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, și-a exprimat supărarea cu privire la felul în care Guvernul vrea să schimbe regimul tichetelor de turism.
„Acordarea lor va crea discriminare între angajaţii din sistemul privat, care primesc vouchere de vacanţă, şi cei din sistemul public, care vor primi indemnizaţii în bani.“

El a mai atras atenția și că acordarea de bani în locul voucherelor le va deturna destinația, întrucât oamenii nu-i vor mai cheltui pe concedii în țară.
„Doamna ministru spune că banii primiți după ce se va trece pe prime vor fi verificați la decont. Poate să le spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane de deconturi. Nu vă imaginați cumva că oamenii ăia vor fi verificați. Practic, din toată gândirea noastră că banii care se alocă pentru aceste vacanțe se vor duce în turism se va alege praful. Oamenii își iau banii, pot să facă ce vor cu acești bani și cu siguranță vor face cu totul altceva decât turism. Deși, teoretic, îi obligă și Legea salarizării unitare să meargă în turism în România, vă garantez eu că, dacă nu îi verifică nimeni și ei se văd cu banii în buzunar, or să meargă din România la Varna cum vă văd și cum mă vedeți“, a detaliat Alin Burcea.

Președintele ANAT crede că nu doar turismul va avea de pierdut, ci va fi deschisă și o poartă spre eludarea Fiscului. „Este o glumă proastă că cineva va reuşi să controleze modul în care au consumat banii 1,2 milioane de români în fiecare an. Clar că lucrurile se duc către altă zonă. Când este vorba despre bani apare şi evaziunea fiscală.“
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, acuză sindicatele că vor menținerea tichetelor „Unii lideri de sindicat au interese. Am şi probe. Există o firmă care face tichete şi vouchere, le tipăreşte şi această firmă e controlată de un lider de sindicat, care a venit şi a spus că dacă le scoatem legea, nu se va aplica niciodată. Când am zis că mă gândesc să retrag legea, sindicatele mi-au zis să nu o fac, că vor ieşi în stradă. Liderii de sindicat fac scandal la televizor, în spatele uşilor închise lucrurile stau altfel“, declara ministrul pentru B1 TV.

Voucherele, același regim ca tichetele de masă

Noul Guvern a stabilit acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari în perioada 1 iulie – 30 noiembrie 2017.
„De la 1 iulie, dacă cineva şi-a prevăzut în buget, la începutul anului, vouchere de vacanţă, le poate acorda. Are temeiul legal. Noi dorim să instituim o anumită obligativitate, astfel încât anul acesta să se dea vouchere de vacanţă. La rectificarea bugetară, pentru cine poate să-şi introducă vouchere de vacanţă, atunci le poate acorda. Vor fi vouchere de vacanţă tipărite, şi nu bani“, spunea ministrul Turismului, Mircea Dobre.
Cuantumul voucherului va fi raportat la nivelul salariului minim pe economie, de 1.450 de lei, împărțit în valori nominale în multiplu de la 10 la 100 de lei. Pentru acordarea voucherelor se vor aloca de la buget 1,73 miliarde lei.
Vor avea același regim ca tichetele de masă, fiind impozitate la sursă. Vor fi acordate în acest an sub formă de tichete valorice tipărite ori în format electronic. De acestea vor beneficia 1,2 milioane de salariați bugetari.
„Având în vedere că domeniul turismului reprezintă una dintre cele mai importante surse de venit la bugetul de stat care necesită sprijin urgent şi nemijlocit din partea Guvernului, precum şi faptul România a fost atenţionată de către Comisia Europeană privind faptul că riscă să depăşească limita de 3% de deficit asumată, este necesară o intervenţie legislativă de urgenţă, care să stimuleze creşterea veniturilor la bugetul de stat“, își motivează ministerul decizia de acordare a voucherelor.
Guvernul estimează că veniturile provenite din turism sunt de circa 1,5% din PIB și se urmărește ca prin aceste tichete procentajul să crească.

Sancțiuni la traficare

Voucherele de vacanță vor putea fi folosite doar de titulari și numai în hoteluri și pensiuni din România. În cazul în care o altă persoană vrea să-și plătească vacanța cu tichetele, va fi sancționată cu amendă, fiind considerată contravenție. Și vânzarea acestora este considerată contravenție, precum și acordarea restului în bani pentru diferența dintre costul cazării și valoarea tichetului. Scăderea valorii nominale a voucherelor, vânzarea de către agențiile de turism a aceluiași pachet de servicii achiziționat cu tichetele de vacanță la un preț mai mare față de cel achitat prin alte mijloace de plată sunt considerate de asemenea contravenții.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Giulia Anghel 56 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.