Ticu Lăcătușu și Cornel Coman, blocaţi în cort din cauza condițiilor meteo

Căderile masive de zăpadă și condițiile meteo neprielnice țin pe loc expediția românească în Groenlanda. Cei doi exploratori români, Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman, nu pot ieși din cort din cauza vântului ce atinge viteze de peste 120 km/h. Spatele cortului este complet îngropat în zăpadă, iar rezervele de mâncare mai pot alimenta alpiniștii pentru doar 20 de zile. „Blocați în tabără. Vântul atinge 120 km/h. Cornel abia se ține pe picioare încercând să mai degajeze cortul. Cum avem deja acumulată o întârziere de 5-6 zile ne rugăm şi sperăm ca mâine să putem continua, altfel expediția se află într-un mare impas. Și noi, odată cu ea”, au transmis alpiniştii.

Din cauza condițiilor extrem de dure, cei doi nici nu mai pot utiliza echipamentul pentru prepararea mâncării calde. Prin urmare, Lăcătușu și Coman se hrănesc cu mâncare rece de două zile. „Cum e să montezi cortul la 100 km/h, înotând prin zăpadă la -26 grade? Un coșmar. Ne-am mișcat bine totuși, în 3 ore eram în adapost cu bărbile înghețate și cu multă zăpadă. Nici o șansă pentru miniaragaz, așa că avem o cină cu adevărat rece: un sălămior, o bucățică de brânză și o ciocolată”, povestea Ticu Lăcătușu pe 11 mai, după ce au reușit în sfârșit să monteze tabăra.

Pe data de 12 mai, situația se înrăutățise: „Ora 9.00 dimineața – blocați în cort, nu putem nici măcar deschide fermoarul sa căutăm un primus, vântul e năprasnic și ne-ar spulbera. Mai avem zăpada, puțin salam şi un rest de brânză. Astăzi este imposibil să plecăm de aici. Nu știm dacă nu suntem cumva în mijlocul unui ciclon, ar fi bine dacă am avea acces la ceva date meteo!”. În urma acestor mesaje transmise de Ticu Lăcătușu şi pe pagina de Facebook cu ajutorul soției sale, Irina Păcurariu, românii de pretutindeni au solidarizat cu exploratorii blocați în Groenlanda și au trimis mesaje de susținere, informații meteo și chiar rugăciuni pentru reușita expediției în premieră mondială și întoarcerea cu bine a celor doi alpinişti.

Nu doar românii au probleme din cauza vremii extrem de proaste din insulă. O altă expediție, comercială, organizată de o companie britanică specializată în traversări arctice, în care schiorii beneficiază și de asistența unui ghid, este blocată de asemenea de două zile, chiar dacă se află cu trei sute de metri mai jos. Pe coasta de vest, doi exploratori norvegieni, ce încercau traversarea către coasta de est, așteaptă să fie recuperați de către un echipaj de intervenție din cauza unei accidentări la genunchi a unuia dintre ei.

Buletinele meteo anunță că totuși de mâine vremea va fi mai blândă, deși temperaturile se vor situa între -15 și -10 grade C, astfel că românii, dacă vor rezista cu bine furtunii, își vor putea continua aventura demnă de romanele lui Jules Verne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.