Ţiganii au fost aduşi la vot încolonaţi pe patru rânduri

M4011D-1404

Alegerile pentru Primăria Vultureşti au avut parte de o organizare PDL aproape diabolică. Dincolo de bani şi teroare, folosite ca metode de convingere pentru săteni, masa de manevră crucială a fost reprezentată de ţiganii din localitate. Din 500 de romi, încolonaţi la prima oră în ziua alegerilor, 495 au votat candidatul PDL.

Având în vedere specificul zonei, cu multe păduri, presiunile asupra acestei etnii au fost legate de furtul de lemne. „Mai toţi locuitorii romi din Vultureşti aveau amenzi de dat pentru furtul de lemne din păduri. Li s-a spus că, dacă nu vin la vot, vor fi săltaţi cu duba”, a afirmat prof. Ramona Şerban, consilier local la Primăria Mioveni, Argeş. Viceprimarul din Vultureşti, Iulian Ghiţescu, spune că, în ziua votului, romii au venit încolonaţi pe patru rânduri, ca la armată.

Uliţă din Vultureşti

„Ştampilele pe primele 495 de voturi erau poziţionate fix în mijloc, toate identice. Mai mult, nici un vot al romilor nu a fost anulat, în condiţiile în care până acum circa 40% din voturile acestora erau anulate, pentru că nu se pricepeau să le ştampileze corect. Trebuie precizat şi faptul că, la nivelul comunei, prezenţa la vot a fost extrem de mare, 72%, în condiţiile în care media obişnuită este de 40%. Revenind la romii din Vultureşti, mulţi dintre ei au fost aduşi la vot din Franţa, Italia şi Anglia, veniseră unii chiar în cărucioare. Votul dat PDL este cu atât mai suspect cu cât în comună fostul primar PSD reuşise să facă şapte km de reţea alimentare apă, opt km de asfalt, cea mai performantă staţie de clorinare a apei, cinci părculeţe de joacă pentru copii. Şi, mai ales, un vot dat pe fondul scăderii dramatice a nivelului de trai produse în acest an”, a declarat Iulian Ghiţescu, viceprimar în Vultureşti.

rgul făcut de candidatul PDL, Liviu Posirca

După alegeri, Vultureşti a primit subit fonduri europene

La câteva zile după câştigarea alegerilor la Primăria Vultureşti de către PDL, comunei i-a fost admisă contestaţia la proiectul depus pe fonduri europene şi respins sistematic pe vremea primarului PSD. „Proiectul de Devoltare Rurală de 2,5 milioane de euro, finanţat din fonduri structurale, a fost aprobat imediat după alegerea primarului PDL. Până acum, Vultureşti nici măcar nu a existat pentru actualii guvernanţi. Aprobarea proiectului a fost de fapt o admitere a contestaţiei depuse de fostul primar PSD, după respingeri sistematice ale proiectului depus pentru canalizare, reţea de apă şi infrastructură rutieră”, ne-a spus deputatul Mircea Drăghici.

Adrian Stanciu, şef Centru Recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap Vultureşti

Acesta consideră că aprobarea proiectului este un semnal dat pentru celelalte comune, care trebuie să ştie că numai votând PDL au parte de proiecte europene. „La Vultureşti s-a brevetat licenţa de furt de voturi. PDL a vrut să demonstreze că poate câştiga”, a afirmat Florin Tecău, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş. Reprezentanţii PSD, prezenţi în Vultureşti în ziua alegerilor, spun că fiecare dintre ei a fost urmărit de către angajaţi ai structurilor speciale. „Ajunsesem aproape să ne salutăm, pentru că secundă de secundă erau cu maşinile pe urmele noastre, oriunde ne duceam. Nu-mi imaginam că vom ajunge vreodată aşa. La campania care s-a făcut şi femeia de serviciu de la primărie dacă ar fi candidat ar fi ieşit primar PDL”, a precizat Ramona Şerban, consilier local la Primăria Mioveni.

Iulian Ghiţulescu, viceprimar Vultureşti şi candidatul PSD la Primăria Vultureşti

La o lună după alegeri, sătenii din Vultureşti evită să vorbească despre votul dat PDL. Întrebaţi despre banii luaţi pentru voturi, aceştia îşi pleacă ruşinaţi capetele şi spun cu voce stinsă că toate partidele procedează în acest fel. „La Vultureşti s-a experimentat reţeta de succes pentru câştigarea alegerilor. Şi, pe fondul unei sărăciri din ce în ce mai accentuate a populaţiei, la viitoarele alegeri, reţeta va putea fi aplicată fără probleme, pentru că, cu cât un om este mai sărac, cu atât va putea fi cumpărat mai uşor”, a mai precizat deputatul de Argeş Mircea Drăghici. Din cele 1.603 voturi valabil exprimate în 18 iulie 2010 la Vultureşti, 870 au fost pentru candidatul PDL, 449 pentru PSD, 139 pentru candidatul UNPR, 113 PRM, 20 PNL şi 12 pentru candidatul PC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.