Timişoara şi Clujul, gazdele unor festivaluri internaţionale

Toamna se numără filmele bune la Timishort

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort va avea loc anul acesta între 2 şi 5 octombrie la Timişoara. Locaţiile de festival sunt cinematograful Timiş, Aula BCUT, precum şi Sinagoga din Cetate.

Ca în fiecare an, Timishort aduce pe marele ecran un program competiţional de scurtmetraj împărţit în deja tradiţionalele secţiuni: Competitiţie internaţională, Competiţie naţională şi Videorama, dedicată filmelor experimentale.

Juriul Competitiţiei Internaţionale este format din regizorul britanic Antony Hickling, regizorul argentinian Eduardo Williams şi criticul de film sloven Eva Križková.

Stephanie Michelini în rolul Patriciei Kerouac din One Deep Breath

După studii de 4 ani la The Arden School Of Theatre din Manchester, Antony Hickling a lucrat ca actor în Marea Britanie înainte de a se muta în Franţa, pentru a efectua un master şi un doctorat în Artă Scenică. Între timp, Anthony a trecut în spatele camerei, scriind şi regizând o serie de scurtmetraje ce explorează tematica homosexualităţii. Toate filmele sale au fost produse de el însuşi şi au fost prezentate în cadrul unor festivaluri de film independent din întreaga lume, generând aprecieri pozitive din partea criticilor. Cel mai recent film al său, One Deep Breath, a avut premiera la festivalul Queer Lisboa în septembrie 2014; în prezent lucrează la următorul său film, Where horses go to die.

Secvenţă din I Forgot de Eduardo Williams

Eduardo Williams a studiat la Universidad del Cine din Buenos Aires, apoi la Le Fresnoy, Studio National des Arts Contemporains din Franţa. A regizat următoarele scurtmetraje: Tôi quên rồi! (I forgot!) 2014, Que je tombe tout le temps? (That I’m falling?), 2013, El ruido de las estrellas me aturde (The sound of stars dazes me), 2012, Pude ver un puma (Could see a puma), 2011, Tan Atentos (Beware), 2010. El este câştigătorul Trofeului Timishort 2013.

Criticul de film Eva Krizkova

Eva Križková a absolvit secţia de Teoria filmului la Universitatea de artele spectacolului din Bratislava şi se află în cel de-al treilea an de doctorat. În 2010, ea a devenit co-fondator al revistei Kinečko, al cărei redactor-şef este. Este de asemenea co-fondator al companiei Filmtopia, care cercetează noi metode de distribuţie, în special pentru cinematograful independent. În ultimul timp, ea s-a concentrat pe scurtmetraje, datorită proiectului KINEČKO without borthers organizat de revista sa – prezentarea unor scurtmetraje din Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Austria şi Ungaria în Europa.

Comedy Cluj se pregăteşte pentru cea de-a VI-a ediţie

Luna viitoare, Clujul va deveni centrul naţional al comediei, al filmelor bune şi al întâlnirilor cu profesionişti din industria cinematografică. În perioada 10-19 octombrie va avea loc cea de-a VI-a ediţie a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, Festivalul Internaţional de Film Comedy. Evenimentul va prezenta publicului peste 150 de producţii, workshopuri dedicate pasionaţilor de film şi nu numai, precum şi un cocktail de evenimente conexe în doze de jazz, teatru şi dans. Peste 100 de invitaţi sunt aşteptaţi la Cluj de-a lungul celor 10 zile de festival.

Pe lângă secţiunea principală a festivalulului, Competiţia Internaţională, Comedy Cluj dedică o atenţie deosebită scurtmetrajelor studenţeşti. Un loc aparte este ocupat de secţiunea specială care se adresează filmelor produse în academiile de profil din întreaga lume. Devenită deja tradiţională, pe lângă faptul că oferă studenţilor, români şi străini, prilejul să îşi proiecteze filmele în faţa unei largi audienţe, secţiunea reprezintă şi un punct de întâlnire între aceştia şi profesionişti deja consacraţi din industrie, oferindu-le ocazia să interacţioneze şi reprezentând un catalizator pentru evoluţia lor profesională ulterioară.

Anul acesta vom savura umorul nemţesc şi olandez în cadrul programului Focus. Ca în fiecare an, Festivalul onorează o personalitate a cinematografiei. Premiul de Excelenţă Comedy Cluj 2014 va fi decernat şi la această ediţie unui mare actor al scenei româneşti.

Principalele locaţii ale Festivalului vor fi cinematografele din centrul oraşului: Florin Piersic şi Victoria. O serie de evenimente se vor desfăşura şi în Sala Mare a Casei TIFF, precum şi la Universitatea Sapienţia. Celebra Sală Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, locul unde a avut loc prima proiecţie cinematografică din istoria oraşului, va găzdui anul acesta unul dintre workshopurile festivalului.

Aşa cum şi-a obişnuit publicul, Comedy Cluj va prezenta o serie de evenimente conexe în parteneriat cu festivaluri de gen din lume. Opera Maghiară din Cluj şi Teatrul Naţional vor găzdui Serile Speciale din cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj 2014.

Harta Comedy Cluj va prinde culoare prin intermediul altor două locaţii, acolo unde distracţia şi buna dispoziţie vor energiza invitaţii şi publicul festivalului: cluburile Charlie’s Pub şi The Soviet.

Vizualul Comedy Cluj din acest an a fost conceput de echipa Good Hands, proaspăt câştigătoare a premiului Best Foreign Poster (pentru lungmetrajul Roxanne) la Golden Trailer Awards, cea mai prestigioasă competiţie a marketingului de film din lume.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.

Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.