Timoșenko îl acuză pe Poroșenko

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko l-a acuzat marți pe președintele Petro Poroșenko de legalizarea terorismului și a ocupației Ucrainei prin legea ce prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse din estul țării, transmite agenția EFE citând agențiile locale de presă, conform Agerpres.

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a adoptat marți două proiecte de lege depuse în legislativul de la Kiev de președintele Petro Poroșenko, prevederile lor de bază fiind conținute și în acordul de încetare a focului convenit cu separatiștii pe 5 septembrie.

Primul text menționează acordarea unui „statut special” pentru regiunile proruse din estul Ucrainei, crearea unui guvern autonom provizoriu pentru o perioadă de trei ani și alegeri pe 7 decembrie la nivel „de raioane, consilii municipale și consilii orășenești” în regiunile Donețk și Lugansk.

Al doilea act normativ prevede o amnistie pentru „participanții la evenimentele din Donețk și Lugansk”, cu excepția celor vinovați de „crime, violuri și terorism”, precum și a celor responsabili de doborârea avionului companiei Malaysia Airlines pe 17 iulie.

Legea privind autonomia echivalează cu „o adevărată capitulare a intereselor Ucrainei în Donbas” și „legalizează terorismul și ocupația în Ucraina”, a spus Timoșenko despre respectivul act normativ, pe care l-a calificat drept „periculos”. De asemenea, formațiunea sa politică, Batkivșcina, reclamă faptul că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea regulamentului parlamentului, întrucât dezbaterea cu ușile închise avea nevoie de consensul tuturor partidelor reprezentate în legislativ.

La rândul său, liderul partidului naționalist Svoboda, singura formațiune care a votat împotriva ambelor legi, a pus la îndoială posibilitatea organizării scrutinului de pe 7 decembrie în condițiile insecurității din cele două provincii separatiste și a criticat faptul că legea adoptată permite folosirea limbii ruse în aceste provincii fără să facă vreo referire și la limba ucraineană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.