Timpul diluat

Tema acestui mic articol a apărut pe neaşteptate în urma unei banale întrebări adresate unui bun prieten: „cum te simţi la 47 ?”, iar răspunsul lui a fost prompt: „c’an ’53!”. Deşi este născut prin ’60. Există un acut sentiment al timpului diluat, tern şi etern deopotrivă, care-ţi dă senzaţia unei perpetue învârtiri în cerc, unde trecerea anilor este lipsită de semnificaţie şi consistenţă istorică şi afectivă.

Scriitoarea americană de origine rusă Zinovievna Alisa Rosenbaum, renumit filozof, cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Ayn Rand, afirma în anul 1950: ,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic; când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri; când vei înţelege că o mulţime de oameni se îmbogăţesc prin luare de mită şi influenţa lor e mai eficace decât munca lor; că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta; când vei descoperi că este răsplătită corupţia iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi că soarta societăţii în care trăieşti este condamnată”.

I.D. Sîrbu a scris prin anii ’80 că supravieţuiesc „aceia care mai au acces la câte un mic secret de stat iar restul trăiesc aidoma muştelor”. La începutul anilor ’30, Emil Cioran a definit şi el această stare de diluare a timpului: „nu este deloc comod să te fi născut într-o ţară de a doua mână” unde nu există decât „două categorii de oameni: cei sărmani, din care era alcătuită mai toată ţara, şi câţiva şarlatani, câţiva paraziţi, care exploatau mizeria celor dintâi”. De fapt, chiar şi în generaţia lui din mult visata perioadă interbelică, „mulţi români mărturiseau zilnic că România este ultima ţară din lume” şi discutau „la nesfârşit de soarta unei ţări fără de soartă”, doreau cu strângere din dinţi ca ţara lor să fie mai mult decât o ficţiune deoarece, dacă ar fi rămas aşa, înseşi vieţile lor, ale celor puţini şi lucizi, s-ar fi prăbuşit în ficţiunea timpului diluat. A unui timp în interiorul căruia, deşi ai sentimentul că înaintezi în cronologia vârstelor, te simţi ca în secolul al- XVIII-lea, deşi calendarul te fixează undeva în mileniul al III-lea!

De ce se întâmplă aşa sau cum a început să existe acest bizar paradox istoric, de frontieră flexibilă şi greu de fixat în termeni clari şi definiri dorite? Timpul diluat este mai grav decât „căderea în timp” de care vorbea Emil Cioran. Timpul diluat este asemenea unei magme din care nu mai poţi scăpa iar căderea sufletească este inevitabilă în ciuda perseverenţei.

Este greu să fixezi în istorie desfăşurarea timpului diluat. Primul geamăt trebuie să se fi auzit probabil prin secolul al XVII-lea iar răcnetele au străbătut tot veacul al XVIII-lea, când Giovanni Bartolomeo Frontali descoperea înspăimântat ţărani îngropaţi de vii pentru a se ascunde de plata taxelor. După câteva decenii, un călător francez descoperea în Valahia o masă de robi cu aspiraţii terne, prinşi într-un timp aflat dincolo de putinţa de înţelegere: „ce le pasă lor care este numele stăpânului? Ceea ce ştiu ei este că trăiesc ca să muncească, ca să plătească, să sufere şi să tacă”.

Realitatea actuală a timpului diluat este aceea că „trăim asiatic şi ne judecăm după norme europene” şi nu-i de mirare că un om rafinat la 47 de ani se simte ca’n ’53, deşi s-a născut în ’60.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.