Tipurile de cancer care pot fi tratate

De obicei, se întâmplă așa: ți se face o biopsie, te întorci în biroul medicului peste câteva zile și auzi următoarele cuvinte seci: „Aveți cancer“. Acest moment din viață îți zguduie lumea. Apoi, începi să te gândești la radiații, chimioterapie sau la tot felul de tratamente care te vor ajuta să rămâi în viață. Ziariștii de la Medical Daily au făcut o trecere în revistă a tipurilor de cancer cu rată mare de supraviețuire. Și asta, în condițiile în care incidența cancerului în întreaga lume a crescut. Dar, spun medicii, nu toate tipurile de cancer sunt letale, unele fiind chiar ușor de tratat.

Unii doctori au început deja să înlocuiască cuvântul „deces“ cu „tratament“. Deși nu există garanții atunci când este vorba despre recuperare în urma cancerului, experții au avut succes în descoperirea și tratarea unor anumite tipuri de cancer. Este foarte important, nu trebuie uitat, și stadiul în care se află boala atunci când pacientul ajunge la medic. Pentru a determina șansele de supraviețuire, medicii se referă la o rată de supraviețuire de cinci ani, adică au scăpat de cancer la cinci ani de la diagnosticare, potrivit American Cancer Society.

Cancerul cervical

Este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer, datorită metodelor eficiente și disponibile pentru a-l depista. Testul Papanicolau poate detecta prezența unor celule anormale la nivelul cervixului, chiar înainte de a deveni canceroase. Chiar dacă celulele canceroase apar în cervix, se dezvoltă foarte încet. Dacă aceste celule sunt diagnosticate într-o fază precanceroasă, pot fi tratate înainte de a se răspândi în organism.

Cancerul de sân (stadiile 0 și 1)

Există două tipuri de stadiu 0 la cancerul mamar: carcinom ductal in situ, atunci când celulele se dezvoltă în canale ductale, și carcinom lobular in situ, care apare când celulele anormale se dezvoltă în lobuli. În stadiul 1, dacă tumora este mai mică decât mărimea unei alune (2 cm sau mai mică), atunci este tratabilă și pacienta va supraviețui. Aceste cazuri sunt tratabile în proporție de 100%, potrivit Fundației Naționale pentru cancer la sân din SUA.

Cancerul de prostată

Tumorile prostatei se pot dezvolta într-un ritm lent sau pur și simplu nu se măresc. Multe dintre cazuri nu necesită tratament, astfel că pacienții pot duce o viață normală, fără complicații. Un studiu din 2016 publicat în New England Journal of Medicine nu a descoperit nicio diferență în ceea ce privește rata de supraviețuire printre bărbații care fie au fost operați, fie au făcut ședințe la radiologie, fie au fost doar monitorizați. Cei care au fost operați sau au făcut ședințe de radiații au redus la jumătate riscul ca boala să se răspândească la oase și ganglioni limfatici, în comparație cu cei care doar au fost monitorizați. Specialiștii recomandă însă controale la medic și urmarea tratamentului recomandat de aceștia, o operație sau ședințele la radiologie mărind semnificativ șansele de supraviețuire.

Cancerul de piele

Se consideră că melanomul are o rată foarte mare de supraviețuire, pentru că, de obicei, este foarte ușor de observat cât încă este în stadiu incipient. Trebuie verificată suprafața pielii, pentru alunițe sau pete de culoare închisă, cu forme neregulate. Reprezentanții Fundației Americane pentru Cancerul de Piele spun că, dacă nu este tratat în stadii avansate, melanomul se poate dezvolta și boala se poate răspândi la alte organe, unde poate fi dificil de tratat sau chiar fatal.

Cancerul de tiroidă

Glanda tiroidă, plasată în zona gâtului, ajută la producerea hormonilor de care organismul are nevoie pentru a arde caloriile și pentru a controla bătăile inimii. Cancerul tiroidian papilar, cel mai des întâlnit, se dezvoltă încet. Când tumorile sunt mari sau încep să se dezvolte în țesuturi din jur, medicii îl pot trata și chiar pot vindeca pacientul prin operație, eliminând glanda. Odată eliminată, pacienții vor lua medicamente pentru a înlocui hormonii pe care tiroida nu-i mai produce.

Limfomul Hodgkin

Unele forme de limfom nu răspund bine la tratament, dar acesta se poate vindeca, iar rata de supraviețuire este de 90-95% atunci când este descoperit în stadii incipiente, întrucât răspunde bine la chimioterapie și ședințe de radiații. Totuși, chiar și pacienții diagnosticați în stadii avansate au șanse bune de recuperare. Mai mult, persoanele care supraviețuiesc cel puțin 15 ani după tratament au șanse mari ca boala să nu recidiveze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.