Toader: Votul CSM exprimă dorința de conservare a privilegiilor magistraților

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi seara, după ce CSM a dat aviz negativ proiectului de legi ale justiției, că votul Consiliului a fost previzibil, iar acesta „exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”.

„Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul că, în numeroase rânduri, numeroși membri CSM s-au exprimat împotriva proiectului. Important e să găsim adevărul din spatele celor spuse, adevăr la care să ne raportăm și să procedăm în modificarea legilor justiției. De ce vot previzibil? Observați faptul că, în bloc, procurorii au fost împotrivă. Dincolo de argumentele dânșilor, pe care nu le contest, cred că sunt și alte argumente. (…) Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus”, a spus Toader, la Antena 3.

Referitor la nemulțumirea principală existentă în rândul magistraților, respectiv propunerea de trecere a Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției ,Tudorel Toader a explicat că are trei variante asupra cărora trebuie să se decidă.

„Soluția finală va fi una din cele trei pe care le-am anunțat. Aceea de a rămâne la CSM, așa cum vor judecătorii și procurorii, ca să îi aibă ei sub control pe IJ și să nu fie cumva un control politic din partea Ministerului Justiției. A doua soluție este aceea de a reveni la Ministerul Justiției. Să nu uităm și a treia formulă, pe care am propus-o pe 23 august, și anume de a autonomiza prin lege separată, distinctă, Inspecția Judiciară ca o entitate care să-și îndeplinească misiunea de verificare și control a modului de înfăptuire a justiției”, a mai spus Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.