Toată conducerea de la „John Deere”, în vizită la Cerealcom Segarcea

Pe plan mondial, compania americană „John Deere” este cunoscută ca fiind cel mai important producător de utilaje agricole, în special a celor destinate cultivării pe suprafeţe foarte mari de teren. Cunoscute în întreaga lume, aceste utilaje au ajuns de curând şi în România, prin amplul program de investiţii derulat de SC Cerealcom Segarcea, firmă patronată de omul de afaceri craiovean Mihai Anghel.

La începutul acestei luni, întreaga conducere a cunoscutei firme americane a aterizat pe aeroportul internaţional Craiova cu o aeronavă privată pentru a-şi vedea la lucru utilajele.

Evenimentul acesta are o importanţă covîrşitoare pentru agricultura romînească, întrucît interesul americanilor de la „John Deere” nu este legat numai de funcţionarea utilajelor produse de ei, ci şi analizarea perspectivei de a extinde colaborarea cu fermierii din România.

Dl. Sam R. Allen, preşedintele Consiliului de Administraţie de la „John Deere”, a declarat la Segarcea că este informat de calitatea terenurilor agricole din România şi s-a arătat surprins că nu este folosită la maxim oportunitatea agricolă pe care aceste terenuri o oferă economiei româneşti.

Dar iată care a fost componenţa delegaţiei americane:

– Sam R. Allen, Chairman & Chief Executive Officer

– Christoph Wigger, VP A&T Sales & Marketing Region 2

– J. B. Penn, Chief Economist

– Eric Hansotia, SVP A&T Global Platform Crop Harvesting

– John May, Pres. Ag. Solutions & Chief Info

– Mel McGlinchey, Regional Sales Manager

– Ivan Vovchok, Territory Manager

În vizita de la Segarcea, conducerea americană a firmei „John Deere” a fost însoţită şi de reprezentanţii companiei „IPSO”, care se ocupă de distribuirea utilajelor agricole în Europa. Din delegaţia acestei companii au făcut parte:

– Denis Monnoyer, Scareholder and member of the board

– Arnaud Van Strien, Managing Director

– Gabriel Petrişor, Network Development Manager

Simpla trecere în revistă a componenţei delegaţiei care a vizitat Segarcea arată interesul enorm de care se bucură România din partea celor care, prin activitatea lor, contribuie la sporirea producţiei agricole.

Fotografiile care ilustrează acest material arată calitatea utilajelor produse de compania „JOHN DEERE”, pe care, în România, le puteţi vedea lucrînd deocamdată doar pe terenurile din Segarcea. Capacitatea lor de lucru este uluitoare, ele putînd lucra simultan ca un complex de maşini, dirijat printr-un sistem sincronizat prin satelit! Văzute la lucru, aceste utilaje par desprinse dintr-un film SF: tractoare uriaşe, cuplate la combine ce recoltează la o simplă trecere pe 36 de metri, alături de care se deplasează şi un fel de depozit ambulant din care se descarcă producţia în alte mijloace de transport!

Delegaţia americană de la „JOHN DEERE” nu s-a limitat doar la observarea modului de lucru a utilajelor pe terenurile din România, ci s-a arătat dispusă să sponzorizeze cîteva zeci de tineri pentru a studia în America, astfel încît, în cîţiva ani, să avem proprii noştri specialişti în exploatarea nu numai a acestor utilaje, ci şi în exploatarea marilor suprafeţe agricole.

La plecare, board-ul de la „John Deere” a anunţat că aceasta nu va fi ultima vizită în România, sperând ca exemplul de la Segarcea să fie urmat şi de alţi fermieri români.

Mihai Anghel, patronul Cerealcom, ne-a spus că a fost onorat de vizita delegaţiei americane, mai ales că, în această toamnă, a văzut diferenţa dintre lucrarea pământului cu utilajele clasice de pînă acum şi exploatarea terenurilor cu megautilajele americane: „Vă dau un singur exemplu. Opt oameni pot lucra într-o zi o suprafaţă pentru care, până acum, lucrau 200 de persoane timp de o săptămînă!”.

Din păcate, în timpul vizitei celor de la „John Deere”, nimeni din cadrul Ministerului Agriculturii n-a găsit timp să aibă un dialog cu aceştia, deşi experienţa celor de la Segarcea ar putea fi începutul unui program care să fie extins la nivelul întregii ţări, în special acolo unde agricultura se face pe suprafeţe mari.

Datele oficiale ale ministerului arată că, în România, există încă mari suprafeţe nelucrate, iar acolo unde, totuşi, se face agricultură, exploatarea pământului se face încă prea rudimentar pentru potenţialul oferit de datele naturale ale ţării noastre.

Reamintim că SC Cerealcom lucrează terenul pe o suprafaţă de circa 20.000 ha, terenul aparţinând unui număr de peste 10.000 de arendaşi din zonă care trăiesc exclusiv din veniturile rezultate din această activitate. Capacitatea de stocare de la Cerealcom este, în prezent, de circa 350.000 de tone de cereale.

‘>

‘>

‘>

‘>

‘>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.