„Toate documentele despre Astra Asigurări au dispărut din arhiva ASF”

Toate documentele referitoare la activitatea societăţii Astra Asigurări, din 2008 şi până în prezent, ar fi dispărut din arhiva Autorităţii de Supraveghere Financiară, spre nemulţumirea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie care doreau să consulte actele respective, după cum ne-au declarat surse apropiate situaţiei, scrie Bursa.

„Au dispărut inclusiv rapoartele de şedinţă, corespondenţele, fişele posturilor acelor persoane care se ocupau de păstrarea şi arhivarea documentor, cu atribuţii în menţinerea întregii corespondenţe. Procurorii DNA sunt extrem de supăraţi. Ei au cerut ASF documentele despre activitatea Astra Asigurări, iar Autoritatea a spus că nu le mai are”, potrivit surselor citate, care ne-au mai spus că în cadrul ASF a fost constituită o comisie de anchetă (formată din 8 persoane) pe tema dispariţiei documentelor.

Conform aceloraşi surse, documentele cu pricina ar fi fost sustrase de unii angajaţi ai ASF, cu scopul mascării acţiunilor care au condus la falimentul Astra Asigurări.

În urma unei solicitări a ziarului BURSA, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară au transmis că informaţiile prezentate mai sus „sunt chestiuni de organizare internă, care nu se dezbat în public”.

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit primul termen pentru judecarea apelului din dosarul de faliment al Astra Asigurări pentru data de 24 martie, urmând ca, dacă falimentul va fi confirmat definitiv, păgubiţii societăţii să poată să îşi primească banii de la Fondul de Garantare.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august 2015 să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital. Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

ASF a depus pe 8 septembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a eşuat.

Până la data de 1 martie 2016, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a aprobat în Comisia Specială un număr de 2.031 de dosare cu valoare totală la plată de 8,2 milioane de lei pentru păgubiţii de la Astra Asigurări, iar alte 7.257 de dosare sunt în curs de aprobare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.