Tocmai cînd ne pregăteam să urcăm în Mercedes, UE ne-a trimis iar în Trabant

Puţini sînt azi cei care ştiu că a existat cîndva o maşină de carton, numită „Trabant”, care, la fel ca şi „Mercedes”, se fabrica tot în Germania. Prima în Germania Democrată, a doua în Germania Federală. În 1991, fabrica „VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau” s-a închis pentru că toţi cei din ţările socialiste doreau să se plimbe cu maşinile fabricate de „Mercedes”.

Nu întîmplător am adus vorba despre cele două maşini, una de lux, alta „populară”, căci „Carta Albă” anunţată miercuri de Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, cu varianta aproape sigură a Uniunii Europene în două viteze, ne avertizează, cel puţin pe noi, românii, că visul „Mercedesului” s-ar putea spulbera, urmînd să ne pregătim pentru întoarcearea la „Trabant”-ul destinat ţărilor europene de mîna a doua!

Întreaga şedinţă în care a fost anunţată această cartă poate fi urmărită în întregime pe site-ul euractiv.ro, în care, de la minutul 1:55:23 puteţi vedea şi auzi intervenţia excepţională a eurodeputatului românVictor Boştinaru, trecută sub tăcere în mod inexplicabil de aproape toată presa din România. O reproducem integral:

Domnule Preşedinte, vorbesc în numele delegaţiilor social-democrate ale statelor deja vechi noi membre ale Uniunii Europene. Evaluarea Comisiei, chiar dacă poate fi tehnic corectă, mă îngrijorează. Responsabilitatea primordială a Comisiei, aceea de a asigura leadership şi direcţia evoluţiei Uniunii Europene, nu aceea de a fi un singtank, într-unul dintre cele mai dramatice momente ale Uniunii Europene, reafirmarea solidarităţii între toate statele membre reprezintă un imperativ. Da, solidaritate, înclusiv prin prezervarea unei politici de coeziune solide. Noi ne opunem ideii unei Europe cu două sau mai multe viteze, care este periculoasă, iar momentul ales pentru prezentarea ei este cel mai nepotrivit cu putinţă. Această propunere nu poate decît să genereze noi diviziuni, îngrijorare, frustrări şi chiar umilinţă! Inclusiv în societăţi profund convinse de importanţa proiectului european şi dispuse să coopereze loial şi în toate formele pentru consolidarea Uniunii Europene, aşa cum este cea din ţara mea! Aşa că, domnule Preşedinte, nu vă asumaţi această direcţie de acţiune! Ea nu poate decît să creeze noi disensiuni şi tensiuni între statele membre şi va avea cu siguranţă un impact negativ asupra alegerilor europene din 2019, care ar putea să devină o ameninţare pentru proiectul european! Mulţumesc!

Vizibil iritat de poziţia celor care l-au criticat pentru acest Proiect, mai ales cei din grupul socialist al Parlamentului European, Jean Claude Juncker a luat cuvîntul în finalul şedinţei şi a spus: „A fost criticată metoda din trecut, aceea a fostei Comisii, aceea de a propune fără a discuta nici un moment cu publicul. Ei, bine, acum Comisia propune altceva. Supunem atenţiei şi meditaţiei fiecăruia, inclusiv aici, în acest Parlament, mai multe scenarii care, cum aţi înţeles, nu toate întrunesc preferinţa mea. Aţi înţeles, în subtext, că este una pe care o prefer faţă de celelalte patru, dar, dacă aş impune-o, atunci ucidem dezbaterea! Or, eu cred că absolut peste tot în Europa trebuie să discutăm, să găsim calea către cetăţenii noştri, către electorii noştri, care sînt şi cetăţeni, nu doar alegători, şi, cînd facem acest gest de deschidere, sîntem criticaţi! Ce vreţi altceva să facem? Aş vrea, totuşi, cu prietenie, să spun grupului socialist ca, peste două săptămîni, să identifice pe care dintre cele cinci opţiuni le preferă şi să mi le transmită. Nu uitaţi să vă adresaţi şi Primilor miniştri din ţările voastre, care au probabil poziţia opusă celei pe care aţi prezentat-o!

Ce spune, de fapt, Jean Claude Juncker? Că acest Proiect nou pentru Uniunea Europeană trebuie să fie discutat în fiecare ţară, de către politicieni şi cetăţeni, urmînd ca toate propunerile să ajungă la Comisia Europeană înainte de a se lua decizia finală. Cu alte cuvinte, şi în România, în aceste două săptămîni, dezbaterea ar trebui să aibă un cadru larg, în care să se implice preşedintele, Guvernul, partidele şi cetăţenii! Trebuie să precizăm că România este repreznetată la Consiliul European de către preşedinte, aşa cum a decis CCR, deci cel cu care Juncker sugerează să se consulte eurodeputaţii români este Klaus Iohannis!

Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, a lansat invitaţia către preşedintele Klaus Iohannis de a iniţia această dezbatere, astfel încît la viitorul Consiliu European să aibă un mandat cît mai larg, însă acesta se pare că are cu totul alte preocupări!

La doar cîteva zile de la această şedinţă a Parlamentului European, cînd toţi românii aşteptau poziţia preşedintelui ţării faţă de aceast nou proiect al unei Europe în două viteze, în care România va fi trecută în planul doi, am fost surprinşi cu toţii să aflăm de la un oarecare Dan Croitoru, #rezist-ent din Piaţa Victoriei, că Iohannis se afla pe pîrtia de schi din Muntii Şureanu! Iată postarea acestuia pe Facebook, însoţită şi de o fotografie care probează întîlnirea sa cu Klaus Iohannis pe pîrtie:

A fost o zi frumoasă. Vă mulţumesc pentru urări şi gînduri bune. [It was a good day. Thank you for your wishes and good thoughts]

O urare neaşteptată astăzi:

– Dl. Iohannis, felicitări pentru intervenţia de la guvern.

A fost bună, aşa-i?

– Da. Şi aţi văzut cîţi ne-am strîns în Piaţa Victoriei apoi.

– Şi-au dat seama (guvernanţii) că nu pot face chiar ce vor.

– Iar noi ne-am dat seama că suntem mulţi. #Rezist

– Şi asta este foarte bine… este o zi frumoasă.

– Să ştiti că aşa este. Mai ales că este ziua mea.

– (Zîmbind larg) La mulţi ani şi o zi cît mai bună.

– Mulţumesc. Zi bună. #Rezistăm”.

Nici cînd a fost prezent la Summit-ul din Malta, din 3 februarie 2017, Iohannis nu a fost preocupat de ce plan se pregăteşte pentru o nouă configurare a Europei, ci tot de „românii mei” cei din stradă: „Situația din România este destul de complicată și am sute de mii de români de-ai mei în stradă, trebuie să găsim o soluție la această problemă și cred că vom găsi una. Statul de drept trebuie să primeze, valorile europene trebuie să primeze şi asta este ceea ce cred că se va întâmpla. Am încredere în oamenii mei.

Este absolut incredibil acest dezinteres al preşedintelui Klaus Iohannis faţă de marile provocări ale Uniunii Europene din acest moment, mai ales că, în acest Proiect, România va avea un statut care să ne liniştească! Nici măcar în aceste două săptămîni Iohannis nu renunţă la vizitarea soţiei şi la programul de schi, cînd ar fi trebuit să organizeze o consultare cu toate partidele şi cu adevărata societate civilă, nu numai cu Poliţeanu sau Bădiţă!

Gîndul său este tot la „românii mei” din Piaţa Victoriei, la planul altui „Guvern al Meu”, adică la propria agendă politică, dublată de agenda relaxării pe pîrtiile de schi, alături de soţie şi de SPP-işti, unde cheltuieşte sume uriaşe doar pentru întreţinerea lui fizică! Din păcate, în emisiunile TV apar mereu ţuţerii care-i spun că aşa e bine, că preşedintele are dreptul să se distreze şi că banii cheltuiţi ar trebui să ne facă pe toţi mîndri, iar Iohannis are pentru toţi acelaşi răspuns pe care l-a dat şi lui Dan Croitoru pe pîrtie: „A fost bună, aşa-i?

N-a fost bună, domnule preşedinte! N-a fost bună deloc! După cum vedeţi, Europa are alte preocupări, alte planuri, iar pe dumneavoastră nu vă interesează nimic din ceea ce ţine de viitorul ţării şi al tuturor românilor, nu numai al celor din Piaţa Victoriei! Chiar nu înţelegeţi ce înseamnă o „Europă în două viteze” pentru ţara pe care o conduceţi?

Dar de unde să ştie Klaus Iohannis toate aceste lucruri, din moment ce, cînd era primar la Sibiu, primise spre folosinţă un „BMW seria 7”, iar acum are cîteva „Mercedes”-uri blindate la îndemînă? Pentru că Europa ne trimite pe noi, milioane de români, din nou la „Trabant”, Klaus Iohannis are acelaşi răspuns invariabil: „Ghinion”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.