Tolontan şi echipa, peste instituţiile statului

„Infecţii intraspitaliceşti sunt peste tot lume, inclusiv în ţările bogate şi cu un sistem medical mai bine la punct decât al nostru”. Cam aşa sună răspunsul autorităţilor din sistemul medical românesc atunci când sunt întrebate de ce se moare în spitale din cauza microbilor din saloane şi din sălile de operaţie. Şi viaţa merge mai departe. Evident, pentru cei care rămân în viaţă. Şi acum să trecem la „Gazeta Sporturilor”.

„Hexi Pharma”, producător de substanţe dezinfectante care are contracte cu 300 de spitale din 40 de judeţe, livrează substanţe cu o concentraţie mult scăzută faţă de cea normală, trecută pe etichetă. Substanţele dezinfectante folosite în spitale nu sunt verificate niciodată într-un laborator. Aceasta este pe scurt concluzia anchetei „Gazetei Sporturilor”, un material jurnalistic la documentarea şi scrierea căruia au colaborat Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Răzvan Luţac şi Alex Nicodim. Conform ziarului, „Victimele Colectiv au murit şi milioane de români sunt trataţi în spitale dezinfectate cu substanţe pe care statul nu le controlează niciodată în laborator. Nici măcar când le dă avizul de comercializare! (…) Aceste biocide sunt folosite peste tot în spitale: chirurgii se spală cu ele pe mâini, mesele de operaţie sunt curăţate cu ele, bisturiele sunt sterilizate cu ele”.

În România avem aşa: Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate, Institutul Naţional de Sănătate Publică, în subordinea căruia se află Centrul de Monitorizare a Riscului, direcţii de sănătate publică, somităţi în domeniul medical şi organizaţii profesionale ale medicilor şi asistenţilor. Şi, cu toate acestea, a trebuit ca Tolo şi echipa să vină şi demonstreze că dezinfectarea spitalelor româneşti, în care se moare din cauza infecţiilor, se face cu un fel de apă chioară, pe care nu o controlează nimeni.

Cu un zâmbet larg, de parcă ar fi câştigat la loto bani pentru încă o casă, preşedintele României, Klaus Iohannis, spunea deunăzi cât de mulţumit este domnia sa de cum merge lupta anticorupţie şi că acţiunile DNA nu au nici o legătură, dar absolut nici o legătură cu apropiata campanie electorală. Klaus Iohannis, care se află la conducerea Ţării de la sfârşitul lui 2014, pare că încă nu a înţeles că lupta anticorupţie nu este suficientă dacă ea nu este însoţită de lupte antipolitizare, antidelăsare, antiincompetenţă, antiprostie şi antişmecherie.

Până să ajungem să trăim în „România lucrului bine făcut” a lui Klaus Iohannis, trăim doar în „România ziarului bine făcut” a lui Cătălin Tolontan şi a echipei sale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.