Top 10 minciuni despre criză

Duminică noaptea, pe Antena3, în emisiunea Sinteza zilei, a fost alcătuit un top 10 ad-hoc al minciunilor din ultimul timp al guvernanților. Vă redăm integral sinteza făcută pe site-ul antena1 privind acest top sui-generis.

Locul 10

Pe locul 10 se afla minciuna „Romania refuza sa intre in criza”. Aceasta a fost afirmata de presedintele Traian Basescu pe data de 9 octombrie 2008. „Romania nu va fi afectata de criza economica, Romania este imuna la aceasta criza economica.”. Apoi, la sfarsitul anului 2009, presedintele a declarat ca „Nici eu, nici Guvernul nu ne-am propus sa scoatem Romania din criza”, iar apoi ca „Romania nu poate iesi din criza prin eforturi proprii”.

Locul 9

Minciuna „Sunt bani pentru salariile profesorilor”se afla pe locul 9, afirmata chiar de presedintele Traian Basescu. „Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, bugetul poate fi asezat pe prioritati.Este o chestiune de vointa, daca se vrea investirea in sistemul de educatie.”

Locul 8

Pe locul 8 se afla minciuna „Nu ne imprumutam de la FMI.” Pe 26 ianuarie 2009, in timpul campaniei electorale, presedintele Basescu a afirmat: „Refuz categoric varianta prin care Romania s-ar duce la FMI si ar spune ‘avem nevoie de 10 miliarde’.”

Locul 7

Dupa minciuna de pe locul 8, Traian Basescu isi schimba parerea, spunand: „Ne imprumutam de la FMI, dar pentru a moderniza Romania si pentru a face investitii de minim 10 miliarde”. Pe data de 9 martie, in Parlamentul Romaniei, presedintele a spus: „Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern. In momentul de fata Romania poate accesa bani de la Uniunea Europeana, dar conditia pe care UE o pune este sa fie in parteneriat cu FMI.”

Locul 6

Pe locul 6 se afla minciuna „Am iesit din recesiune, am depasit varful crizei.”. Presedintele a afirmat ca „Noi vom iesi din aceasta criza cu convingerea ca nici macar o criza nu ne poate infrange, nici macar o mare criza economica. Pentru ca Romania a depasit stadiul in care era extrem de vulerabila.”. Apoi, pe 31 decembrie 2009, Traian Basescu a spus: „2010 va fi un an in care vom scapa de criza.”

Locul 5

Minciuna „Pensile si salariile nu vor scadea”, situatua pe locul 5, ii apartine lui Emil Boc. In martie 2009, prim-ministrul a afirmat „Salariile, astazi, nu scad! Salariile, pensile si alocatiile se platesc si nu exista din acest punct de vedere nicio problema”.

Locul 4

Minciuna de pe locul 4 ii apartine tot presedintelui Traian Basescu: „Pensionarii si sindicalistii care demonstreaza sunt manipulati politic”. „Manifestarile pot desfasura in mod linistit, si mai ales fara sa se recurga la provocari. Nu vorbesc intamplator. Exista politicieni care cred ca stimula violenta este solutie.”

Locul 3

Pe al treilea loc de afla minciuna „Taierea salariilor si a pensiilor este varianta increderii”. „Reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25% si reducerea pensiilor cu 15 % de la 1 iunie este varianta increderii in capacitatea Guvernului, a Parlamentului si a institutiilor statului de a contiunua procesele de reforma.”.

Locul 2

Pe locul 2 se afla minciuna „Daca TVA si cota unica vor creste, eu si PD-L ar trebui sa plecam.”. Presedintele Roamniei a spus: „Daca s-ar renunta la cota unica, si eu si PD-L-ul ar trebui sa plecam, pentru ca a fost unul din obiectivele majore in 2004 cu care am castigat alegerile”.

Locul 1

Pe primul loc in topul celor mai grave minciuni despre criza economica se afla afirmatia presedintelui Traian Basescu „Sa fim solidari in perioada de criza”. Acesta a afirmat: „Sunt dispus, ca pana la sfarsitul anului sa-mi virez salariul intr-un fond de solidaritate.”. Solidaritate, cu cine insa?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.