Top cele mai bune domenii de investiții în 2014, în România

În 2014, agricultura, IT-ul și externalizarea serviciilor vor fi principalele domenii de interes pentru investitorii străini în România, potrivit aprecierilor Accace, redate într-o notă de presă.

Dintre domeniile de interes de anul viitor, agricultura va atrage cele mai multe investiții, însă procentul nu poate fi estimat. „Principalul argument pentru agricultură este interesul major al fondurilor de investiții străine pentru cumpărarea de terenuri și ferme, dar și pentru cultivarea și operarea acestora. Terenul din România prezintă avantaje majore pentru investitori, datorită faptului că există suprafețe foarte mari de teren care pot fi încadrate în zona de culturi bio, fapt ce ridică prețul produsului final”, explică Bogdan Badea, Managing Director Accace în România.

IT-ul rămâne și el un domeniu de interes, datorită creșterii cererii de aplicații sau dezvoltării de programe, unde România este privită ca una dintre cele mai mature piețe pentru externalizare. Nu în ultimul rând, un domeniu care a atras și atrage în continuare companii este cel al centrelor de externalizare, cu un potențial foarte mare. Deosebirea față de primele două domenii menționate este aceea că generează venituri mai mici pentru economie, însă are avantajul de a crea cele mai multe locuri de muncă.

În plus, trebuie menționat faptul că unul dintre factorii care au atras companiile în ultima perioadă, dar care de multe ori trece neobservat, este chiar dezvoltarea pieței locale de externalizare. Motivul este simplu: furnizorii de servicii de externalizare vin în sprijinul companiilor și, implicit, în sprijinul investitorilor, prin raportul avantajos calitate – preț al serviciilor prestate, simplificând procesele interne și crescând încrederea investitorului în piața locală, prin diminuarea impactului negativ al impredictibilității fiscale și preluarea poverii administrative.

Este România pregătită pentru investitorii străini?

Analizând nivelul de pregătire al României în ceea ce privește investițiile străine, descoperim o serie de avantaje și dezavantaje pe care țara noastră le prezintă. Avantajele României față de țările din regiune rămân în continuare forța de muncă și costurile operaționale scăzute, în timp ce punctele slabe sunt reprezentate de birocrație, pe care investitorii o percep ca fiind excesivă, și lipsa predictibilității fiscale.

Forța de muncă este privită din două perspective: în primul rând vorbim de costul mai redus față de țările din regiune, apoi de o pregătire mai bună atât în ceea ce privește limbile străine, cât și expertiza pe zona de IT. Pe de altă parte, schimbările dese ale legislației fiscale sperie mulți investitori. Avem, desigur, clienți care au fost nevoiți să își schimbe strategia din România din cauza modificărilor fiscale neașteptate, însă în final contează cum venim noi în întâmpinarea acestora, ce soluții le oferim pentru a continua să investească în piața locală”, a explicat Bogdan Badea.

De altfel , lipsa predictabilității în zona legislativă și cea fiscală se numără printre principalele riscuri în ceea ce privește investițiile în România, iar în anumite domenii, cum ar fi IT-ul, se poate vorbi și despre dificultăți în a găsi forță de muncă specializată.

Cu toate acestea, printre cei mai activi investitori în România se numără fondurile de investiții și companiile din Europa de Vest, însă nu există o segmentare clară a domeniilor de care aceștia sunt interesați.

Cu o experiență vastă în externalizare și consultanță în regiunea Europei Centrale și de Est, Accace are activități în România, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie, precum şi în alte 12 ţări prin partener stabili, respectiv în Austria, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.